Aanleg ecologische verbindingszone zorgt voor vrijheid van de das
In Nederland komen ongeveer 36.000 diersoorten voor waarvan 500 soorten vallen onder de bescherming van de wet. De das is één van de dieren die beschermd wordt door de flora en fauna wet. In 1985 is door de Minister van Landbouw en Visserij het beschermingsbeleid voor de das vastgesteld. Hierdoor wordt er gestreefd naar geen verder afname van het aantal dassen. Daarnaast wordt de groei van de bestaande populaties zowel in aantallen als in oppervlakte gestimuleerd en wordt ingespeeld op het aaneensluiten van deelpopulaties.
De das is een dier dat zich graag in halfopen landschap bevindt en voor het bouwen van burchten droge grond nodig heeft. Het beest leeft in ondergronds burchten, die in de loop der jaren steeds groter worden. De dieren hebben geen winterslaap maar zijn bij koud weer wel minder actief en kunnen dagenlang in de burcht blijven. In hun omgeving zoeken zij vaak naar rustige plekken. Plaatsen waar de verkeersintensiteit laag is zijn het beste voor de das, aangezien zij vaak sterven door aanrijdingen.
De flora en fauna is Nederland flink versnipperd geweest, maar door verbindingsroute worden verschillende gebieden met elkaar verbonden om dieren tot alle gebieden toegang te geven. Ook de das wordt geholpen door ecologische zones en dassentunnels aan te leggen. Door deze tunnels zullen dassen onder de weg door naar een nieuw gebied kunnen en worden wegen veiliger voor zowel mens als dier.
Een ecologische verbindingszone voor de das
Gemeente Sint-Michielgestel heeft de T&G Groep toevertrouwd een ecologische verbindingszone voor onder andere de das aan te leggen. Deze zone verbindt de verschillende deelpopulaties van dassen die in de omgeving verspreid zijn. Het doel van deze zone is dat de dassen makkelijk van het Bossche Broek richting Wamberg en de Heeswijkse bossen kunnen, of via het Oude Aadal het Wijbosch Broek kunnen bereiken. De zone is opgenomen in het NatuurNetwerk Brabant die verschillende natuurgebieden aan elkaar schakelt waardoor uitwisseling tussen deze gebieden mogelijk is.
Niet alleen de das maar ook vleermuizen, amfibieën, spitsmuizen en struweelvogels zoals de nachtegaal, steenuil en de lijster hebben baat bij de ecologische zone. De zone is aangelegd met verschillende elementen die de dieren op hun gemak laten voelen. Ruiggras, bloemrijk grasland, struweel en verschillende fruitbomen zijn geplant. Tevens is er plaats gemaakt voor een poel met een flauwe oever en vormen verschillende houtwallen en bosschages beschutte plekken voor de dieren.
Naar overzicht