Een jaar Heesakkers Infra; hoe staan de zaken ervoor?
Ruim een jaar geleden is Heesakkers Infra geïntegreerd in de T&G Groep. Sindsdien zijn flink wat meters gemaakt, zowel bedrijfsmatig als qua projecten! Frank Bankers, kartrekker van Heesakkers Infra en voormalig adviseur, heeft een jaar geleden zijn ambities uitgesproken over de aanpak van de buitenruimte. Hoe staan de zaken ervoor?
Het bevalt de stap van de advieswereld naar de aannemerij?
“Deze vraag krijg ik geregeld van mijn oude collega’s of van opdrachtgevers. Ik kan iedere adviseur adviseren om eens mee te lopen met een aannemer. Je praat als adviseur regelmatig over grote bedragen maar het is echt geen goudmijn. Een aannemer moet hard werken en een klein foutje kan al fataal zijn omdat het geld snel van je afloopt. De risico’s zijn dan ook vele malen hoger dan bij een adviesbureau. Ik ben er dan ook van verschoten hoeveel er wordt gevraagd van een aannemer zonder dat je bent gestart met een opdracht. Denk hierbij aan certificering, plannen van aanpak, voorfinanciering inkoop etc. Het is een andere wereld aan de andere kant van de tafel.”
“Ik kan iedere adviseur adviseren om eens mee te lopen met een aannemer.”
Het gaat goed met Heesakkers Infra. Ben je blij met welke richting het op gaat?
“Heel blij zelfs! En dat is om twee redenen. Eén: we mogen samenwerken met opdrachtgevers die hun nek willen uitsteken voor een aannemer. En twee: dat doen we op een prettige en innovatieve manier. Dat laatste heb ik mede te danken aan mijn adviseursachtergrond. Je kijkt vanuit een ander perspectief naar het proces. Niet het traditionele ‘laagste prijs’ maar in een (zoals wij dat noemen) mini-bouwteam waar iedereen gelijk wordt behandeld. Helaas merken we ook dat er nog veel opdrachtgevers zijn die nog traditioneel denken. Maar ik denk echt dat die het op langere termijn gaan verliezen. Aannemers willen er simpelweg niet meer voor werken.”
Een Mini-Bouwteam: wat is dat? En wanneer is een mini-bouwteam geschikt?
“Een ‘mini-bouwteam’ is een integraal team bestaande uit opdrachtgever, aannemer, adviespartij en eventuele andere partners. Samen ben je vanaf dag één tot de oplevering betrokken bij een project en deel je de verantwoordelijkheden en risico’s. Inmiddels hebben we mooie voorbeelden van een mini-bouwteam, zowel bij relatief kleine projecten als grotere projecten.
Om een goed mini-bouwteam neer te zetten zijn enkele zaken belangrijk:
- Het begint bij een opdrachtgever die zijn nekt durft uit te steken en anders durft te denken. Daarnaast moet het gevoel goed zijn en er moet vertrouwen/transparantie zijn.
- De juiste ingrediënten moeten aanwezig zijn: is de kennis en expertise aanwezig voor de opdracht, wat is het doel en hoe gaan we die verwezenlijken binnen budget en tijd.
- Verder denken dan de opdracht. De voorbereiding en uitvoering moeten goed zijn maar wij kijken ook naar het onderhoud. Indien gewenst nemen wij voor enkele jaren het onderhoud op ons mits dit past bij de opdrachtgever en de huidige contracten.”
“Steeds vaker zitten we aan dezelfde kant van de tafel in plaats van tegenover elkaar.”
Waarom heeft een mini-bouwteam veel voordelen ten opzichte van traditionele vormen van samenwerking?
“Om er een aantal te noemen…
- Door in een bouwteam te werken leg je de verantwoordelijkheid meteen bij de uitvoerende partij waardoor faalkosten beperkt blijven.
- Korte lijntjes, geen onnodige schakels maar meteen de verantwoordelijkheid bij de bron neerleggen.
- De opdrachtnemer werkt voor een marktconforme prijs waardoor er geen gevecht gaat ontstaan tussen opdrachtnemer en aannemer. De opdrachtgever of een onafhankelijke partij toetst de calculatie op marktconforme prijzen.
- De kwaliteit is hoger en de onderhoudskosten lager. Oftewel wat je in de uitvoering extra investeert haal je er (gedeeltelijk) bij het onderhoud weer uit.
- Innovatieve ideeën kunnen makkelijk worden gerealiseerd, zoals; circulair, klimaat adaptatie, hoe om te gaan met hitte en droogte.
- De omgeving heeft een vast aanspreekpunt van begin tot het einde. Hiervoor kunnen wij onze Whatsappp-tool inzetten.”
Je gaf in het begin aan dat je wil gaan samenwerken in de vorm van partnerships, in plaats van het traditionele opdrachtgever-nemer-gevoel. Is dat gelukt?
“Ja, het fundament is gelegd. Ik had niet verwacht dat we binnen een jaar zoveel opdrachtgevers konden binden. Dat vraagt toch een bepaald vertrouwen dat je opbouwt door tijd te investeren in elkaar. Ik ben echt trots dat we dat vertrouwen zo snel hebben gekregen. Vooral omdat we merken dat elke opdrachtgever positief reageert op onze aanpak.”
Wat brengt de toekomst?
“Ik zie een trend: steeds meer opdrachtgevers schakelen direct met aannemers. Steeds vaker zitten we aan dezelfde kant van de tafel in plaats van tegenover elkaar. Dit kan alleen maar goed gaan als er een samenwerking is waarbij transparantie en vertrouwen de basis vormen. Er is steeds minder kennis en kunde aanwezig. Daarnaast wordt de werkdruk bij de opdrachtgever steeds hoger. Daar kunnen wij een belangrijke rol vervullen.
Wij proberen de opdrachtgever in de voorbereiding niet in een uitvoerende rol te zetten maar in de controlerende rol. Wij werken de opdracht uit en de opdrachtgever bepaalt/controleert. Hierdoor kunnen er gemiddeld meer projecten per FTE worden gedraaid.”
Tot slot…
“Als aannemer zijnde willen we deze werkwijze in de toekomst uitbreiden. In een ideale situatie laat je als mini-bouwteam de laagste prijs links laten liggen en ga je voor kwaliteit. Dat betekent: transparantie, vertrouwen, een goed gevoel en een marktconforme prijs. Dat is de sleutel tot een succesvolle samenwerking. Voor zowel klein als grote projecten”
Binnenkort vertellen we meer over een concreet project waarbij een bouwteam succesvol is toegepast. We hebben daar een totaalconcept neergelegd en ook gegund gekregen. Daar ben ik echt TROTS OP! Graag zou ik nog veel vaker op deze manier een project aanvliegen. Dus als je een uitdaging hebt met betrekking tot de buitenruimte kom ik graag een kopje koffie drinken!”
Naar overzicht