Plaagdierbestrijding
De wereld van ongediertebestrijding is volop in beweging. T&G Groep biedt een breed dienstenpakket aan op het gebied van plaagdierbeheersing, vaak als service voor onze vaste klanten. Naast de traditionele bestrijdingsmethoden houden we ons bezig met innovatie en het implementeren van nieuwe, moderne technieken. Zo zorgen we ervoor dat de plaagdierbeheersing steeds duurzamer en diervriendelijker wordt.
Hieronder volgt een overzicht van onze expertise en ons dienstenpakket betreffende ongediertebestrijding:
- Muizen- en rattenbestrijding;
- Eikenprocessierupsbestrijding;
- Faunabeheer (o.a. konijnen en mollen);
- Vogelbeheersing (o.a. meeuwen, ganzen en duiven);
- Insectenbestrijding.
Muizen en ratten bestrijding (IPM)
Overlast van muizen en ratten is een vaak voorkomend probleem. Ze verspreiden ziektes, knagen aan kabels en veroorzaken stankoverlast. Gelukkig zijn muizen en ratten prima te bestrijden. Bij T&G doen we dit volgens de IPM-methode (Integral Pest Management). Bestrijding van ongedierte is vaak gericht op het symptoom van de overlast. Echter richt IPM zich op het wegnemen van de oorzaak. In het geval van muizen en ratten is dit vaak afval. We adviseren daarom eerst om te zorgen voor dichte containers, het goed opbergen van voedingsmiddelen en het voorkomen van rondslingerend vuil. Ook verwijderen we schuilplaatsen en ingangen van de rat in gebouwen.
Mocht bovenstaande niet volstaan, dan gaan we over op bestrijding. Dit komt vooral voor in het onderwijs en op bedrijfs- en industriële terreinen. Door het plaatsen van depots met klemmen erin wordt de muis/rat actief bestreden. We gebruiken daarbij zoveel mogelijk non-toxische methoden.
Processierupsbestrijding
De eikenprocessierups maakte de afgelopen jaren een flinke opmars. Ook hier maken we onderscheiden tussen preventieve en curatieve bestrijdingsmethoden. Het mooiste is als we kunnen voorkomen dat de rups er überhaupt komt. Helaas is dit niet altijd mogelijk.
Het inzetten van koolmezen tegen de processierups is een effectieve en duurzame aanpak. Daarbij is het belangrijk om niet alleen nestenkasten te hangen. De vogels komen namelijk niet broeden op plaatsen waar voor hen geen eten is. T&G zorgt voor de juiste bloemenmengsels in het voorjaar, zodat de koolmees zich thuis voelt op het terrein. Van november tot april worden voertorens ingezet. Deze halen we weg wanneer de eerste rupsen worden gesignaleerd, zodat de koolmees deze actief gaat zoeken. Aan het einde van het najaar moeten de nestkastjes worden schoongemaakt, want de koolmees broed niet in een reeds gebruikt nest.
Daarnaast maken we gebruik van insectenkasten. Die trekken insecten aan waaronder sluipwespen, die eitjes leggen in de processierups. Daarvoor zijn wel specifieke bloemensoorten op het terrein nodig. Zo zoekt T&G Groep continu naar vernieuwende bestrijdingsmethodes. Het voordeel van deze biologische bestrijding is dat het ook goed is voor de beleving van de buitenruimte. Je brengt leven naar het terrein zoals vogels, insecten en bloemen. Dit wordt vaak gewaardeerd door de gebruikers.
Als de processierups toch actief moet worden bestreden, gaan we in april (als de bladeren net aan de bomen komen) met een spuitmachine langs de bomen. We gebruiken hiervoor een biologisch bacteriepreparaat. Voor het blad aan de boom komt is het tevens mogelijk om de boom met aaltjes te behandelen. Deze aaltjes bestrijden de rups van binnenuit.
Faunabeheer (o.a. konijnen en mollen)
T&G past een grote diversiteit aan technieken toe om konijnen te weren. Zo zijn geurzuilen een effectief en duurzaam middel, welke in een radius van 25 meter konijnen verjagen. Indien nodig wordt fretteren toegepast om konijnen te vangen. Als laatste mogelijkheid kan het konijn worden bestreden met behulp van een geweer.
Naast konijnen kunnen ook mollen uw terrein flink beschadigen. Gangen van de mol vernielen regelmatig gras- en sportvelden en zorgen ervoor dat verharding verzakt. De beste manier om mollen te bestrijden is simpelweg door klemmen te plaatsen. Wel kan Keizerskroon worden geplant op het terrein, omdat mollen deze geur niet lekker vinden.
Vogelbeheer
Vooral op industrie- en bedrijventerreinen is vogeloverlast een veelvoorkomend probleem. Nieuwbouwprojecten kunnen plotseling stil komen liggen wanneer een bepaalde soort broed binnen het werkgebied. Ook zijn vogels rondom industriële installaties zeer ongewenst. T&G houdt daarom diverse terreinen broedvrij. De vogels worden dagelijks verontrust zodat zij geen kans krijgen om een nest te bouwen. Dit verontrusten kan o.a. door de inzet van honden.
Belangrijk om te vermelden is dat het beheersen van vogels dient te gebeuren met respect voor de natuur. Er is daarom een ontheffing nodig en alle werkzaamheden worden geregistreerd. Voor beschermde soorten worden uiteraard uitzonderingen gemaakt.
Er zijn nog diverse andere manieren voor vogelbeheersing. Noemenswaardig is het gebruik van een laser. We schijnen met een groene laser achter de vogels, waardoor deze het idee krijgen aangevallen te worden. Voor grote vlaktes kunnen ook grotere automatische lasersystemen worden ingezet. Na 14 dagen blootstelling komt de vogel niet meer terug. Het voordeel hiervan is dat je echt een specifieke groep aan kunt pakken en de methode geen overlast geeft. Dit werkt goed bij ganzen en meeuwen, maar ook bij duiven, waardoor pinnen op gebouwen soms niet meer nodig zijn.
Insectenbestrijding
De meeste insectenbestrijding spreekt voor zich. Mieren worden bestreden met lokdoosjes. Al is het ook hier waard om te vermelden dat voorkomen beter is dat genezen. Mieren komen immers vaak af op zoetigheid en etensresten.
Wespennesten worden door een erkend plaagdiertechnicus verwijderd. Niet iedereen ziet hierbij direct het verschil tussen een wesp en een bij. Bijen zijn onmisbaar voor de natuur en onze voedingsproductie. Bij het verwijderen van een bijennest wordt daarom altijd een imker betrokken.