Groendaken- en groene gevels
Groendaken en groene gevels zijn goede manieren om een gebouw te vergroenen. Het groen geeft zowel de beleving én de biodiversiteit een boost, en heeft nog tal van andere voordelen. Zo draagt de beplating bij aan een koeler stadsklimaat, waardoor hittestress in grijze steden verminderd. Verder geeft groene daken en groene gevels zelfs binding aan CO2 en fijnstof.
T&G Groep heeft ruime ervaring met het ontwerp, aanleg en beheer van groendaken en groene gevels. Indien er sprake is van (nieuw)bouw denk T&G graag mee in het voor traject over de inrichting van een groendak/daktuin, zodat dit constructief aansluit op het ontwerp. Dit gebeurt altijd vanuit op een natuurinclusieve wijze.
Twee soorten groendaken
Groendaken zijn grofweg in te delen in twee categorieën: intensief en extensief. Het verschil tussen de twee soorten zit ‘m in de dikte van de opbouwlaag, het gewicht dat het dak kan dragen en het onderhoud. Welk type het meest geschikt is ligt veelal aan het dak.
Welke groendak je ook aanlegt, voordelen zijn er genoeg! Zo draagt het groen direct bij aan de biodiversiteit en de beleving/sierwaarde van een groene leefomgeving. Ook heeft een groendak een isolerende werking. In de winter wordt de warmte beter binnengehouden en in de zomer werkt het dak juist verkoelend en gaat het hittestress tegen. Daarnaast draagt het groendak bij aan het opvangen van geluidsoverlast, het verlengen van de levensduur van het dak, energiebesparing en verhoging van vastgoedwaarde.
Extensieve groendaken
Extensieve daken zijn lichter en beschikken over een minder dikke substraatlaag. Daarom wordt dit type dak veelal beplant met sedum. De aanleg van een extensief groendak is relatief goedkoop en snel gerealiseerd. De dakbeplanting is zeer goed te combineren met zonnepanelen, want de panelen worden minder heet en werken daardoor efficiënter. Een groen dakoppervlak kan in de zomer zelfs 40 graden koeler zijn dan een conventioneel dak!
Intensieve groendaken
In tegenstelling tot extensieve groendaken zijn intensieve daken zwaarder en veelzijdiger. Daarnaast maakt de constructie het mogelijk om het dak voor gebruikers toegankelijk te maken. Ze worden vaak ingericht als natuurdak, daktuin of zelfs dakpark, compleet met verharding, meubilair en verlichting.
De diversiteit aan flora en fauna op een intensief dak ligt is vaak vele malen hoger, omdat er meer mogelijk is qua beplanting. Dit komt door een dikkere substraatlaag waar ook vaste planten, heesters en zelfs bomen kunnen wordt aangebracht. Wanneer er bomen of andere, grotere beplanting op het dak wordt aangebracht moet dit worden meegenomen in de berekeningen en het ontwerp. Er is dus meer mogelijk, maar daardoor ook meer onderhoud vereist. Wanneer T&G Groep een intensief groendak aanlegt en daarna beheert, kan er zeker 10 garantie worden gegeven op zaken als waterdichtheid, meubels en planten.
Rententiedak en groen-blauwdaken
Onder de groendakbedekking wordt vaak een waterbufferende laag aangebracht. Daken waarbij dit het geval is, worden ook wel retentiedaken of groenblauwe daken genoemd. Deze laag zorgt ervoor dat water niet direct terugstroomt naar de hemelwaterafvoer, maar langzaam infiltreert. De beplanting wordt zo voldoende bewaterd en behoeft weinig onderhoud. Tegelijkertijd draagt een groendak dus bij aan het oplossen van de waterproblematiek in stedelijke gebieden.
Interactief retentiedak
Het is mogelijk om hierin nog een stap verder te gaan met een interactief retentiedak. Door middel van stuwen en een extra retentielaag, wordt water hierbij actief vastgehouden. Deze watervoorraad kan bijvoorbeeld worden gebruikt om beplanting te irrigeren of het gebouw te koelen. De technische mogelijkheden van een interactief retentiedak zijn zeer innovatief en specialistisch.
Groene gevels
Naast groendaken is het ook mogelijk om een groene gevel te installeren tegen een gebouw als duurzame blikvanger. De gevelbeplanting zorgt direct voor een groenere uitstraling van het pand.
Gevelbeplanting kan in drie types verdeeld worden:
- Zelfhechtende klimplanten, die klimmen en hechten zichzelf met hechtorganen (hechtschijfjes of hechtwortels).
- Klimplanten die een op afstand van de muur geplaatste constructie nodig hebben om te groeien en te klimmen.
- Hangende planten die kunnen groeien vanuit bakken op het dak of een balkon. De planten in bakken hebben meer zorg nodig: bemesting, bewatering en bescherming tegen vorst.
- Groene geveltuinen, waarbij planten vanuit bakken aan de gevel groeien of op een substraat dat aan de gevel bevestigd is. Dit zijn over het algemeen kostbare en kwetsbare oplossingen omdat ze intensief onderhoud, bewatering en bemesting vereisen. Het is dan ook de vraag hoe duurzaam deze oplossingen zijn. Ze zouden alleen daar toegepast moeten worden waar gevelplanten in de volle grond niet mogelijk zijn.
Bron: https://nl.urbangreenbluegrids.com/measures/green-facades/
Groene gevels maken misschien niet zoveel impact maken als groendaken op het gebied van duurzaamheid. Toch zijn de voordelen vergelijkbaar. Groene gevels werken verkoelend, isolerend, vangen fijnstof af en vergroten de biodiversiteit. Vooral in stedelijke gebieden zijn groene gevels een passende oplossing voor een natuur inclusievere leefomgeving. Bedenk dat je met minimaal ruimte toch veel vierkante meters verticaal groen kunt realiseren!
Subsidie
Steeds meer gemeente bieden subsidies aan voor groendaken en groene gevels. Hierdoor wordt het verduurzamen van een pand nog aantrekkelijker. Benieuwd naar welke subsidieregelingen er voor jouw zijn? Check dan de website van jouw gemeente voor meer informatie.