5 tips voor een rolstoelvriendelijk terrein
Nederland moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook mensen met een lichamelijke beperking. De rolstoel is daarvoor een uitkomst. Maar dan moet de omgeving daar wel op zijn ingericht. Er wordt gelukkig hard gewerkt om gebouwen rolstoelvriendelijker te maken. Maar hoe zit het met een tuin of terrein? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zorgeloos kan genieten van de buitenlucht?
T&G Groep komt dit vraagstuk vaker tegen bij de projecten, meestal voor zorginstellingen. Veelal worden deze terreinen dagelijks gebruikt door ouderen of cliënten met een beperkte mobiliteit. Maar ook speelplaatsen mogen niet worden vergeten – ook daar willen kinderen met een beperking de mogelijkheid hebben om lekker kind te zijn. En een verhoogde toegankelijkheid kan zelfs leiden tot meer klanten voor horecagelegenheden.
Genoeg reden dus om te investeren in toegankelijkheid! In deze blog lees je vijf tips voor een toegankelijker terrein.
1. Vermijd obstakels
Niemand heeft iets aan een rolstoelvrije tuin, als rolstoelgebruikers er niet eens kunnen komen. Dus moeten we zorgen dat iedereen het terrein gemakkelijk kan betreden. Dat begint bij een vlak terrein en drempelloze doorgangen om zonder problemen van binnen naar buiten te komen. Maar denk ook aan het verbreden van (toegangs)paden en poorten (minimaal 90cm). Wat ons betreft geldt: hoe breder, hoe beter.
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met hoogteverschillen op het terrein. Waar al snel wordt gedacht aan trappen, is daar in een rolstoelvriendelijke tuin uiteraard geen plaats voor. In plaats daarvan dienen hellingen te worden aangebracht met een verhouding van 1:20. Dat wil zeggen: een hoogteverschil van 1 m vraagt om een hellingbaan met een lengte van 20 m.
2. Onderhoudsarme beplanting en hoge borders
Een groene leefomgeving is gezond! Maar indien het groenonderhoud door gebruikers zelf wordt uitgevoerd, is het raadzaam om hen zoveel mogelijk te ontzien met onderhoudsarme beplanting. Om rolstoelgebruikers te betrekken zijn hoge borders van de plantvakken een vereiste. Zo kunnen zij gemakkelijk bij de beplanting komen. Er zijn ook plantenbakken beschikbaar speciaal gemaakt voor tuinieren vanuit een rolstoel. De hoogte en opzet van deze bakken zorgt ervoor dat de beplanting zonder extra inspanning kan worden onderhouden. Een heerlijke buitenactiviteit!
3. Gebruiksvriendelijke bestrating
Een juiste ondergrond is voor rolstoelgebruikers essentieel, zowel om voort te bewegen als voor het behoud van de rolstoel zelf. Het is belangrijk dat er genoeg grip is op de bestrating. Daarom heeft een stroeve tegel de voorkeur. Als het ontwerp toch vraagt om halfverharding, is Nobre cál (of gelijkwaardig) een prima optie; dit wordt ook vaak gebruikt op fiets- of wandelpaden.
4. Beleving op ooghoogte
Genieten van buiten doe je met al je zintuigen. Ruiken, voelen, proeven, horen en zien. Geef rolstoelgebruikers ook een ultieme buitenbeleving door rekening te houden met zintuigelijke prikkelingen op de juiste hoogte. De beplantingskeuze speelt hier een belangrijke rol, bijvoorbeeld om de biodiversiteit te vergroten, maar ook de opzet van de tuin draagt bij. Rolstoelgebruikers kunnen bijvoorbeeld niet altijd gebruik maken van een bankje. Maar zij willen wellicht wel lekker in de tuin zitten met de zon op het gezicht. Kortom: er moet dus genoeg ruimte zijn op het terrein om even te stoppen en te genieten.
5. Inclusief spelen door speciale speelaanleidingen
De jongste rolstoelgebruikers worden misschien wel het hardst getroffen als de toegankelijkheid van het terrein tekort schiet. Het is niet altijd makkelijk om te spelen met vriendjes op een reguliere speelplaats. Daarom is het belangrijk om onze speelplaatsen inclusief in te richten. Hierbij zijn alle bovenstaande punten relevant, maar centraal staan natuurlijk de speelaanleidingen. Er zijn vele rolstoelvriendelijke opties beschikbaar voor de meest voorkomende speeltoestellen. Van schommels tot trampolines en unieke verstopplekken. Genoeg voor onbeperkt speelplezier.
Naar overzicht