Waardige herbestemming voor (zorg)villa Rozenburg
Het monumentale ‘Villa Rozenburg’ in Schijndel is een bijzonder pand met een rijke geschiedenis. En precies om die reden viel het in de smaak bij ontwikkelaar KRAGT, die het gebouw omvormde tot een moderne zorgvilla. T&G Groep werd in 2019 al betrokken bij het project voor de gehele buitenruimte, net na het gereedkomen van het bestemmingsplan. Het aannemerscollectief bestaat uit meerdere bedrijven die hun krachten bundelen om opdrachtgevers nog beter te ontzorgen. En dit project is hier een perfect voorbeeld van, met adviseur FacTer aan de tekentafel en Heesakkers Infra en Gustaaf als partners voor het projectmanagement en de uitvoering.
Aan het roer van de directievoering staat Bas Hoekstra (Operational Director Real Estate bij KRAGT). Hij vormt de schakel tussen de opdrachtgever, aannemer en de toekomstige zorg-exploitant, én zette al deze partijen bij elkaar aan tafel. Dat al deze partijen betrokken zijn volgt niet het standaard proces voor dit type project, waarbij het terrein vaak puur een sluitstuk is.
Een waardige bestemming
“Bij KRAGT hebben we echt een voorliefde om bestaande gebouwen nieuw leven in te blazen,” vertelt Hoekstra trots. Het gebouw heeft een rijke historie die teruggaat tot maar liefst 1912. Het heeft gediend als vergaderlocatie voor de gemeenteraad en als verblijfplaats voor de Bolsius kaarsenfamilie. Het is een kunst om die geschiedenis in ere te houden, maar het gebouw toch een waardige nieuwe bestemming te geven.
Gesprek met de eindgebruiker
Die waardige bestemming kwam al snel in de vorm van een zorgvilla voor mensen met dementie. Welzijnsorganisatie Stepping Stones (onderdeel van Korian, red.) had interesse en in overleg ontstond het ontwerp waarin alle wensen zijn meegenomen. Hoekstra: “We hebben in die fase direct geschakeld met T&G Groep, omdat we praktische expertise aan tafel wilden. Dat is niet gebruikelijk, omdat het ontwerp vaak de basis is om te gaan aanbesteden. Wij hebben echter gekozen voor een samenwerking op basis van vertrouwen. En dat heeft goed uitgepakt, want het ontwerp sluit nu nóg beter aan op de behoeftes vanuit de zorg.”
Vanuit Heesakkers Infra is Frank Bankers betrokken bij het project als projectmanager. Hij hoeft niet lang na te denken over enkele praktische voorbeelden: “Door onze ervaring op zorgterreinen kunnen we goed inspelen op de wensen van de opdrachtgever. Zo is er extra ingezet op bloemen en planten die de zintuigen prikkelen, om de beleving voor de bewoners een boost te geven. Ook is er begroeiing verplaatst om het uitzicht op de tuin te verbeteren. Deze kleine ingrepen gaan een groot effect hebben op het welzijn van de cliënten. Daarnaast hebben we in het kader van circulariteit bijna alle materialen hergebruikt.”
Alles onder één dak
Uiteindelijk is de complete buitenruimte opgepakt binnen de T&G Groep. Van projectmanagement – advisering, ontwerp, beplantingsplan en uitvoeringstekeningen – tot de gehele uitvoering. Er was proactief overleg met de huurder, de gemeente en zelfs de monumentencommissie, aangezien Villa Rozenburg een monumentaal pand is. De opdrachtgever werd compleet ontzorgd. “Daarin zagen we direct het voordeel van een partner als T&G Groep aan tafel. Zij wisten wat er bij dit type werk belangrijk is. Daarnaast sloot het ontwerp uiteindelijk ook veel beter aan op de uitvoering, waardoor we precies wisten wat de financiële projecties moesten zijn. Alle risico’s werden vooraf ondervangen om onverwachte kosten te voorkomen,” aldus Hoekstra.
Daarnaast moest er een aanbouw worden gerealiseerd op een terrein dat maar beperkte ruimte biedt. Creatieve oplossingen voor bijvoorbeeld de parkeeruitdaging waren dus noodzakelijk. Dit was volgens Bankers ook een reden om voor één partij te kiezen voor de buitenruimte: “Het terrein kwam met de nodige uitdagingen op het gebied van praktische werkruimte, bouwplaatsvoorzieningen, logistiek en éénrichtingsverkeer. Goed overleg en een gedegen projectmanagement waren essentieel voor een succesvol verloop. Er is daarom bewust gekozen om het proces niet te versnipperen, maar juist in te zetten op een beperkte selectie partijen die de complete zorg op zich konden nemen.”
Terugblik op de samenwerking
Op basis van het definitieve ontwerp kon de uitvoering beginnen, waarbij bijna de gehele T&G Groep was betrokken. Heesakkers Infra brak het terrein op, voerde een sanering uit en maakt de locatie compleet bouwrijp. Richting het einde van de bouwperiode werd al gestart met de aanleg van het terrein. Heesakkers Infra verzorgde al het civiele werk, alsmede het projectmanagement en de afstemming met de bouwer. Een cruciaal punt, omdat er sprake was van een strakke deadline; de zorgvilla moest immers op tijd klaar zijn voor de nieuwe bewoners. Gelukkig waren er korte lijnen tussen alle betrokken partijen. Na de finishing touch van Gustaaf – die het groen aanbracht – is de zorgvilla nu officieel in gebruik.
Mede omdat er is gekozen voor een laagdrempelige manier van werken, kunnen we spreken van een succesvol traject. Er is prettig samengewerkt, vindt ook Hoekstra: “Wij zijn erg te spreken over de manier waarop het proces is verlopen. Door de diepgaande afstemming zijn we gekomen tot een ontwerp dat écht aansluit op de zorgdoelgroep. Het is de kracht van T&G Groep om iedereen mee te krijgen in het ontwerp, zodat het eindresultaat werkt voor alle betrokkenen. Daarnaast is een goed ontwerp maar het begin; het moet natuurlijk ook nog worden uitgevoerd. Ook daarin hebben we de vruchten van een gezamenlijk ontwerptraject geplukt. Villa Rozenburg heeft een waardige, nieuwe bestemming gekregen, waarbij de moderne voorzieningen perfect samengaan met de historie van het pand.” Laat die bewoners maar komen!
Naar overzicht