“We zijn het gezicht van de begraafplaats”
Dat ook sociale vaardigheden belangrijk zijn in ons vak is niet meer te ontkennen. We staan dagelijks midden in de woonwijken, op schoolpleinen en bij ziekenhuizen. Maar er is geen locatie zo gevoelig als een begraafplaats. Momenteel worden in Den Haag ca. 10.000 grafmonumenten gereinigd door een specialistisch team van T&G. Niet alleen met zorg voor de locatie, maar ook met respect voor de bezoekers.
De Haagse begraafplaatsen Westduin en Kerkhoflaan zijn prachtige, historische locaties en dat is terug te zien aan de maar liefst 11.000 graven. Door de jaren heen zijn deze aangetast door groene aanslag en daarom toe aan een grondige reiniging. Een flink klus voor het team van kartrekker Ruud. En daar komt meer bij kijken dan je denkt…
Piëteit voorop
“We beginnen de dag altijd in de kantine,” vertelt Ruud terwijl hij de knop van het koffiezetapparaat indrukt. “Natuurlijk voor een lekker bakkie koffie, maar vooral om met de beheerders af te stemmen over begrafenissen en auladiensten. Dat overleg is essentieel. Het is namelijk van groot belang dat we niemand tot last zijn op het terrein, zeker niet als er een dienst is. Maar ook mensen die hier een dierbare komen bezoeken willen we niet hinderen. Piëteit staat voorop.”
Dat T&G voor het tweede jaar mag terugkeren naar de begraafplaats is geen verrassing. Het team voert niet alleen het werk naar behoren uit, maar pakt ook het gastheerschap op richting de bezoekers. Dat sociale aspect herkent Ruud maar al te goed. “We worden regelmatig aangesproken door bezoekers die de weg vragen of benieuwd zijn wanneer hun graf gereinigd wordt,” vervolgt Ruud. “Hun bezoek aan de begraafplaats is vaak beladen en dat merk je. Extra belangrijk dus om die bezoekers met respect te woord te staan. Ook wij zijn het gezicht van de begraafplaats.”
Een compleet digitaal dossier
Hoewel het reinigen van de graven de hoofdtaak is van het team, valt ook het opbouwen van een compleet digitaal dossier onder de opdracht. Gelukkig is dit door middel van de T&G Terreinapp gemakkelijk te organiseren. Ruud: “De komende maanden komen wij langs ieder monument van de in totaal 11.000 graven. Een mooie kans om alles digitaal te borgen voor de gemeente. Om te beginnen maken voor én na het reinigen een foto van het graf als bewijs dat het schoon is. We schouwen het graf en checken of alle letters er nog opzitten. Ook de staat van het graf benoemen we in het schouwrapport. Alles wordt met de app vastgelegd en gedeeld met de opdrachtgever.”
“Maar het is ook voor ons belangrijk om te weten hoe het graf erbij lag, zodat we alle foto’s, bloemen en andere gedenkenissen netjes op dezelfde plaats terug kunnen zetten,” vervolgt Ruud. “Vaak zijn dingen met een reden zo gezet, en hechten mensen veel waarde aan de uitstraling van het graf. Daar houden wij dan graag rekening mee.”
Duurzame werkwijze
Het reinigen van de Haagse graven is een jaarlijks terugkerende klus die op een steeds milieuvriendelijkere manier wordt uitgevoerd. De gemeente heeft gekozen voor een duurzamere aanpak zonder chemische middelen. Goed voor het milieu, dat is zeker, maar dit had een onverwacht effect op het werk van Ruud en zijn team. Hij verklaart: “Vroeger werd loog (een chemisch middel, red.) gebruikt voor de reiniging en dat werkte perfect. Na één behandeling had je een zonnebril nodig zo schoon dat het was. Maar dat mag nu niet meer. We gebruiken nu alleen nog maar water en hoge druk. Dat is beter voor de natuur, maar het gevolg is wel dat we de monumenten niet meer zo schoon krijgen als vroeger. En dat sluit soms niet helemaal aan bij de verwachtingen van de bezoekers. Op die momenten kruipen wij weer in onze rol als gastheer om begrip te tonen en uit te leggen dat dit echt het hoogste haalbare is. Want aan het einde van de dag is het toch de nabestaande die centraal staat, niet alleen een blinkend graf.”
Naar overzicht