Forensische terreininrichting: “Je kunt hier niet zomaar aan de slag”
Als aanbieder van forensische zorg, houdt De Rooyse Wissel rekening met zaken waar de meeste mensen nooit bij stilstaan. De gehele instelling moet immers optimaal beveiligd zijn, maar draait ook om het bieden van persoonlijke zorg. Die unieke combinatie zie je terug in de nieuwe buitenruimte, die momenteel wordt gerealiseerd door T&G Terrein en Groenvoorziening. Hoe houdt je de TBS-patiënt binnen, maar laat je ze toch naar ‘buiten’?
Mike Kruijssen is Facilitair Adviseur bij De Rooyse Wissel in Oostrum en is verantwoordelijk voor de nieuwe terreininrichting. Hij legt uit waarom de renovatie bijdraagt aan zowel het welzijn van de patiënten als het bestaansrecht van de instelling, en waarom je niet zomaar aan de slag kunt op het terrein.
Van start TBS tot uitplaatsing
“Het gehele project komt voort uit onze ambitie om de gehele forensische keten te bedienen. Van start TBS tot uitplaatsing, en alles er tussen in,” vertelt Kruijssen. “Niet alle gevallen zijn zo extreem dat ze hier jarenlang op een gesloten afdeling verblijven. In tegendeel: wij willen patiënten juist terug begeleiden naar de maatschappij. De nieuwbouw kent een lager beveiligingsniveau, bijvoorbeeld voor patiënten met een kortere behandelperiode of die meer vrijheden hebben. Het aangelegen terrein wordt een verlengstuk daarvan. Met deze nieuwe tuin zetten we een volgende stap in onze dienstverlening.”
Het betere buiten
Patiënten keken voorheen uit op een kleine tuin en konden lastig een rondje wandelen om hun hoofd te legen. Het nieuwe ontwerp brengt daar verandering in. De open omheining zorgt voor een ruimer uitzicht vanuit de huiskamers en in de speciale wandeltuin kunnen patiënten – met begeleiding – een rondje lopen. Kruijssen: “Er is bewust gekozen voor meer organische vormen en meer natuurbeleving in de tuin. Als zorgverlener willen we het beste voor onze patiënten én de maatschappij. Wij geloven dat een groene, prikkelarme omgeving bijdraagt aan het welzijn van de patiënten, en daarmee ook hun behandeling. Met de wandeltuin wordt een stukje normalisatie gecreëerd; patiënten kunnen daar dingen doen die ze thuis ook doen. Alles met het oog op re-integratie in de maatschappij.
Complexe puzzel
“Als forensische zorgaanbieder – waaronder tbs – hebben we te maken met landelijke richtlijnen waar we ons aan dienen te houden,” vervolgt Kruijssen. “Veel uitgangspunten worden dus vanuit hogere hand bepaald. Dat maakt het uitvoeren van dit soort projecten uitdagend en ingewikkeld. Denk aan richtlijnen voor de sloten, camerazichtlijnen, slagvrij PVC, materialen, etc. We moeten zelfs voldoen aan een beplantingslijst die officieel is goedgekeurd door de overheid. Je hebt goede partijen langs je nodig om die complexe puzzel te leggen. Het vergt expertise, meedenken, aanpassingsvermogen en goede communicatie.”
Slagwapen
Voor dit project worden veel zaken specifiek voor De Rooyse Wissel gemaakt. Zo zijn de buitenbanken ingegraven, zodat deze niet losgetrokken kunnen worden. De elektrische bekabeling voor de stroompunten is apart aangelegd om te voorkomen dat patiënten de verlichting via een stopcontact saboteren. Zelfs in de uitvoering verandert er regelmatig iets omdat het nóg veiliger kan.
Kruijssen: “Een mooi voorbeeld is de betonnen bank met het houten zitvlak. We wilden hiervoor een duurzamer materiaal gebruiken, maar dat kon niet zomaar. De houten balken kunnen namelijk als slagwapen worden gebruikt. T&G heeft voor ons een complete berekening gemaakt om aan te tonen dat de belastbaarheid voldeed aan de eisen en de balken niet zomaar losgewrikt kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de bestrating: deze zit extra goed opgesloten in de banden, zodat deze niet los kan komen. Dat vraagt extra zorg en aandacht in de uitvoering.”
Iedere dag door de beveiliging
“En als dat allemaal netjes op orde is, kun je nóg niet zomaar aan de slag,” lacht Kruijssen. “We zijn immers een gesloten instelling. Dus je komt hier, ook als aannemer, niet zomaar binnen. We hebben van alle medewerkers van T&G persoonsgegevens en een VOG nodig om hen toegang tot het terrein te verschaffen. Ze worden iedere ochtend weer compleet gescreend door de beveiliging. Ook alle transportbewegingen zijn van te voren gepland en aangemeld. De voorman staat daarom altijd via een portofoon in contact met de beveiligers in de controle kamer, om alles te coördineren.”
Kortom: alles draait bij De Rooyse Wissel om veiligheid. Het werk op tijd realiseren én tegelijkertijd oog houden voor de veiligheid van jezelf en anderen; dat maakt deze werklocatie zo uniek. Gelukkig verloopt het project tot nu toe zonder problemen. Kruijssen concludeert: “Ik kan alleen maar lof hebben voor het uitvoeringsteam van T&G. De regels en protocollen worden netjes opgevolgd. Zo zorgen we er samen voor dat het project op tijd wordt gerealiseerd, én dat iedereen weer veilig thuiskomt.”
Naar overzicht