“Kwaliteitsmanagement geldt niet alleen tijdens de audit”
Veilig en duurzaam werken. Dat vraagt meer van een organisatie dan je zou denken. Ieder jaar weer zet T&G Groep stappen om de kwaliteit van haar werk te blijven waarborgen. Niet alleen als er toevallig een audit gepland staat, maar juist het gehele jaar door.
KAM-coördinator Annette Willems (Conformiso) zorgt samen met het KAM-team dat kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid de aandacht krijgen die ze verdienen. Door hun inzet heeft T&G Groep afgelopen jaren grote stappen gezet op dit vlak! In de blog geeft Annette een korte update en deelt ze haar visie op de uitdagingen die nog komen gaan.
Annette Willems, KAM-coördinator bij T&G Groep.
De lat steeds hoger
“Waar we vooral in gegroeid zijn is onze duurzaamheidsambitie,” begint Annette enthousiast. “We hebben een uitgebreid, nieuw meetinstrument met concrete KPI’s gemaakt waarin allerlei zaken worden bijgehouden. In 2023 hebben we de eerste meting gedaan over de gehele organisatie. Daarin kijken we o.a. naar CO2-emissies, circulariteit en Social Return. Ieder jaar scherpen we de doelstellingen aan en zetten we hoger in. We blijven onszelf continu uitdagen.”
Maar ook op andere vlakken is de ambitie van het KAM-team terug te zien. De meest recente audits voor de certificering zitten er weer op en alle certificaten zijn succesvol hernieuwd. Maar er zijn ook nieuwe normen behaald dit jaar. “We hebben ons deze keer ingezet om additionele normen te halen, zoals CO2-prestatieladder trede 5 (voorheen trede 3) en het certificaat Groenkeur Dak- en gevelbegroening. We zien dat steeds meer opdrachtgevers daarmee aan de slag willen. We moeten dus zorgen dat we onze expertise kunnen aantonen. Daarnaast hebben we trede twee van de SAQ Extended vragenlijst van de Safety Culture Ladder succesvol doorlopen. Dat vraagt van onze medewerkers met name een kritische blik op het eigen veiligheidsbewustzijn, het veilig handelen en de durf om anderen aan te spreken op onveilig gedrag.”
De juiste mix van interne en externe expertise
Het KAM-team van T&G Groep bestaat uit zowel interne coördinatoren als externe expertise. Een bewuste keuze, vertelt KAM-coördinator Arian van Weverwijk: “Kwaliteitsmanagement is niet onze core business. Onze organisatie is druk met het uitvoeren van groen- en infrawerk, en veelal wordt het kwaliteitsmanagement pas belangrijk als er een audit gepland staat. Dat is precies wat we niet willen. Er moet jaarrond aandacht zijn voor kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Het KAM-team zet zich daarvoor in. De combinatie van externe experts en interne coördinatie is daarbij essentieel. Zo weten we altijd precies hoe het zit en kunnen we snel schakelen.”
Investeren en elektrificeren
Eén essentieel onderdeel van het KAM-systeem is duurzaamheid. Met het intreden van trede 5 van de CO2-prestatieladder en de groeiende duurzaamheidseisen bij opdrachtgevers, moeten we stappen gaan zetten. Maar is de markt daar wel klaar voor?
Annette haakt aan: “Hoewel er fantastische ontwikkelingen spelen op dit gebied, loop je soms simpelweg tegen logistieke of technologische beperkingen aan. T&G Groep heeft bijvoorbeeld een overeenkomst met Mercedes-Benz om de eerste elektrische Sprinter-bussen met trekhaak af te nemen. Maar er is nou eenmaal een overgangsperiode; het kost de dealer tijd om vervangende bedrijfswagens aan te bieden. Aanvullend willen we de bussen het liefst opladen met zonne-energie, maar dat kan niet omdat de bussen juist overdag op het werk zijn. Daarnaast is er de vraag of er voldoende capaciteit is op het net. Ook hierin is het afwachten op een uitbreiding van de voorziening, of de ontwikkeling van waterstof of batterijen.”
Het risico van de aannemer
Eén mooi voorbeeld is het prijsniveau van biodiesel, aldus Annette: “Als het om biodiesel gaat heb je veel verschillende smaken, van HVO-20 (met 20% biologische diesel) tot HVO-100 (volledig biologisch). Deze laatste is uiteraard het duurste, maar die investering willen wij doen in het kader van onze duurzaamheidsambitie. Sterker nog, onze vestiging in Pernis maakt hier al volop gebruik van. Het opvallende is echter dat – wanneer de prijs van diesel stijgt – de prijs van biologisch brandstof ook wordt verhoogd. Eigenlijk zou een aannemer die investeert in duurzaamheid dan voordeel moeten behalen. Maar in plaats daarvan wordt de investering op HVO-100-brandstof juist een risico!”
“Ik denk dat we, als het op duurzaamheid aankomt, slimmer moeten gaan samenwerken,” concludeert Annette. “Er ligt nu veel risico bij de aannemer als het om duurzame investeringen gaat. Terwijl groencontracten de perfecte basis bieden om deze uitdaging samen te lijf te gaan. Daar kunnen opdrachtgevers aan bijdragen. Bijvoorbeeld door als sparringpartner op te treden bij duurzaamheidsvraagstukken, de contracttermijn te verlengen en investeringskosten te delen.”
Maar nu de belangrijk vraag: hoe duurzaam is Annette zelf?
Het antwoord: ik doe mijn best! Sterker nog, Annette haar hobby’s liggen op het gebied van dieren en planten. Ze vertelt enthousiast: “Wat dat betreft past mijn baan mij als gegoten! Ik denk veel na over duurzaamheid. Niet alleen in mijn werk, maar ook privé. Daarom gaat er bij ons thuis niks verloren. Alle etensresten gaan naar ons varken Loekie en de kippen, en tuinafval gaat op de composthoop. Daarnaast kweken we onze eigen groenten op biologische wijze. Ons huis en de schuur liggen vol zonnepanelen en we rijden privé in een elektrische auto. Daarnaast hebben we in 2023 de kledinguitgaven met 50% gehalveerd. Mocht er ooit een particuliere certificering komen, dan zijn wij er in ieder geval klaar voor!”
Naar overzicht