Biodiversiteit
Het begrip biodiversiteit is niet meer weg te denken als het om duurzaamheid gaat. Een grote verscheidenheid aan planten en dieren blijkt zeer belangrijk voor een stabiel en gebalanceerd milieu. De buitenruimte speelt hierin een grote rol. Door slimme terreininrichting en –onderhoud kunnen we de biodiversiteit vergroten en zo de natuur versterken.
Het belang van biodiversiteit
Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarin het belang van biodiversiteit goed is terug te zien. Denk bijvoorbeeld aan de lange lanen eiken die we in Nederland vaak langs provinciale wegen planten. Een grotere diversiteit aan bomen heeft hier een zeer positief effect op de natuur: ziektes krijgen minder kans om zich te verspreiden, de eikenprocessierups wordt teruggedrongen en het is wetenschappelijk bewezen dat afwisseling in boomsoort zorgt voor minder stormschade. Een gemengd bos gaat bijvoorbeeld niet zo snel plat tijdens een storm, in tegenstelling tot een dennenplantage. Dat is de kracht van biodiversiteit.
Van groot naar (microscopisch) klein
De effecten van biodiversiteit zijn niet altijd direct zichtbaar. Die zijn immers van toepassing op al het leven binnen ecosystemen en Natuur Netwerken binnen Nederland. De landbouw heeft bijvoorbeeld veel baat bij een biodiverse bodem. In één vierkante meter grond zitten vele (regen)wormen, miljoenen aaltjes en miljarden bacteriën. Deze beestjes houden de bodem luchtig en recyclen afvalstoffen. Dit zorgt weer voor betere groeiomstandigheden voor planten. En dan hebben we het nog niet eens over alle insecten en de bijen. We begrijpen nog lang niet hoe al deze flora en fauna samenwerken, maar dat biodiversiteit onmisbaar is staat vast.
Biodiversiteit op een terrein
Als dienstverlener op het gebied van de buitenruimte zijn wij werkzaam op talloze verschillende locaties en terreinen. Samen met onze opdrachtgevers hebben we de kans om keuzes te maken die de biodiversiteit ten goede komen. Denk hierbij aan het zaaien van bloemenmengsels in plaats van gras. Of het realiseren van insectenhotels en het plaatsen van nestkasten voor vogels.
Het eerste wat je ziet wanneer hierop wordt ingezet is een verbetering van de beleving. Bezoekers en gebruikers van het terrein kunnen genieten van een kleurrijk en levend terrein. Er zijn meer vogels en insecten te zien en er is minder overlast van plaagdieren. Zeker bij een zorginstelling zien we dat een hogere biodiversiteit bijdraagt aan de mentale gesteldheid van de bewoners. Zo creëren we een healing enviroment.
Slimmer en duurzamer terreinbeheer
De woonintensiteit in de steden wordt steeds dichter en in tal van vinex-locaties neemt de grijze, betonnen jungle de overhand. De biodiversiteit in grote steden loopt zichtbaar terug. Het is gewoonweg niet aantrekkelijk voor een vogel als er geen voedsel of schuilplaatsen zijn. Gelukkig zien we een tegenbeweging ontstaan. Steeds meer wijken (ten behoeve van een groene leefomgeving) en bedrijventerrein worden natuurlijker ingericht. ’s Middags buiten kunnen gaan wandelen of lunchen biedt een tegenwicht voor hun drukke job. Een natuurlijke omgeving bevordert de sociale contacten en verhoogt de betrokkenheid van de werknemers. Groene gevels en groendaken zijn hiervoor zeer geschikte oplossingen. Die dragen gelijktijdig bij aan het tegengaan van hittestress en hebben een waterbergende functie.
Tot slot kan het vergroten van de biodiversiteit resulteren in slimmer en duurzamer terreinbeheer. Ziektes en ongedierte krijgen bijvoorbeeld minder kans, waardoor beplanting langer meegaat. Daarnaast stappen we steeds vaker af van het idee dat het gehele terrein strak onderhouden moet zijn. Technieken als sinusmaaien (gedeelten van het gras bewust hoog laten voor insecten), het aanbrengen van takkenrillen (in plaats van het afvoeren van snoeiafval) en broedhopen van bladafval zijn simpele, duurzame ingrepen.