8 tips voor een veilige en natuurlijke speelplaats
De veiligheid van kinderen is essentieel bij het inrichten van een speelplaats. Daarnaast hebben we nu de unieke kans om kinderen spelenderwijs te verbinden met de natuur. Door slimme toepassingen maken we dit mogelijk! Hier zijn 8 tips voor een veilige en natuurlijke inrichting van jouw speelplaats.
Tip 1: Zet in op natuurlijk spelen en een groene omgeving
De mogelijkheden voor natuurlijke inrichting zijn eindeloos! Natuurlijk spelen draagt bij aan de ontwikkeling op cognitief, lichamelijk en natuurlijk vlak. Door het toepassen van de juiste beplanting kunnen we een kleurrijk, educatief en duurzaam terrein maken. Bloemetjes en beestjes zijn een leuke beleving voor de kinderen, waarbij zij de natuur zelf kunnen onderzoeken. Lieveheersbeestjes, pissebedden, rupsen, vlinders en spinnen: laat ze het maar ontdekken!
Voor het beste effect is het goed om alle zintuigen te prikkelen: zien, ruiken, horen, voelen en proeven. Denk bij die laatste bijvoorbeeld aan een fruitboom of moestuin. Daar kunnen kinderen misschien zelfs hun eigen eten plukken voor in de pauze. Door de natuur echt te verwerken op het terrein stimuleren we de ontwikkeling van creativiteit, fantasie, vindingrijkheid en het gevoel van vrijheid. Doordat kinderen zelf het spel creëren raken ze minder snel verveeld, waardoor er minder ruimte is voor pesterijen en ongewenst gedrag. Daarnaast concentreren kinderen zich binnen veel beter als ze buiten hun energie kwijt kunnen.
Tip 2: Creëer een speelplaats voor iedereen
Niet ieder kind is hetzelfde. Daarom zorgen we dat de speelplaats voor iedereen een fijne omgeving is. Dit doen we door rekening te houden met de 4 mensentypen: rauwers, douwers, bouwers en schouwers. Rauwers willen graag speelelementen waarbij ze kunnen presteren en uitblinken, het liefst met wedstrijdelementen en hoogteverschillen. Douwers zijn sociaal aangelegd en zoeken een omgeving waar ze met andere kunnen samenkomen. Bouwers willen een open ruimte met genoeg mogelijkheden om voor vrije expressie en interpretatie. Schouwers zijn meer op zichzelf en willen zich graag even terug kunnen terrein. Een goed speelterrein voorziet in al deze behoeften.
Tip 3: Hoe uitdagend mag de speelplaats zijn?
Veiligheid is belangrijk, maar er mag best wel eens wat gebeuren omwille van de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Gelukkig kun je hierin keuzes maken; wil je een reguliere speelplaats zonder risico’s of een uitdagende speelplaats waar kinderen vies mogen worden? Bij die laatste is het verstandig om gebruikers (bijv. de ouders) op de hoogte te stellen van de nieuwe situatie. Dit kan al simpel middels een bord of manifest, waarin te lezen is dat een vieze spijkerbroek normaal is, net zoals een splinter of ‘vieze’ beestjes in de struiken.
Tip 4: Denk circulair
Op een speelterrein draait het natuurlijk om de speeltoestellen. Ook op dit gebied is er genoeg te kiezen. Denk aan materialen, kleur, grootte, etc.. De behoeften van de kinderen zijn hierbij leidend en het is belangrijk dat het toestel aansluit bij hun leeftijd. Daarnaast heeft de natuur veel moois te bieden en is een stalen constructie echt niet altijd nodig. Denk circulair! Een mooie boomstam, heuvel, bosjes, Robinia-houten toestel, wilgentunnel of een paar keien kan een zeer succesvolle speelaanleiding zijn. Tot slot zien we dat speeltoestellen van Robinia momenteel erg populair zijn door hun duurzame uitstraling. Let er wel op dat het hout FSC®-gecertificeerd is.
Tip 5: Zorg voor veilige speeltoestellen
Ongeacht welk toestel de voorkeur heeft; zorg wel altijd dat wordt voldaan aan de juiste certificering, keuring en wettelijke richtlijnen. Vaak is een compleet nieuw geplaatst toestel door de fabrikant gekeurd, maar is toch verstandig om na de plaatsing een onafhankelijke keuring te laten uitvoeren zodat je verzekert bent van een veilige speelomgeving. Let wel op: op een natuurlijke speelplaats wordt niet altijd gekeken naar de normering van de losse toestellen. Hier is eerder sprake van een risicoanalyse, waarbij de natuurbeleving en het leerproces van de gehele speelplaats worden afgewogen ten opzichte van de veiligheid.
Tip 6: Kies de juiste (val)ondergrond
Vallen is onvermijdelijk tijdens het spelen. Zo leren we een belangrijke levensles: na vallen komt opstaan. Wel belangrijk is dat de juiste valondergrond is aangebracht om daadwerkelijk letsel te voorkomen. Met het oog op de natuur brengen we uiteraard het liefst een mooie grasmat aan. Maar zeker bij kinderdagverblijven is dit niet altijd de beste oplossing. Het gras wordt altijd intensief gebruikt en dit resulteert al snel in een modderige speelplaats. Kunstgras is een aantrekkelijk en veilig alternatief. Zo kunnen kinderen schoon spelen, gaat het gras langer mee en houden we onnodige blubber buiten het klaslokaal.
Naast kunstgras zijn er nog genoeg andere duurzame opties beschikbaar. Natuurlijke ondergronden zoals houtsnippers zorgen bijvoorbeeld voor een organische uitstraling. Ook rubberen tegels hebben zich al jaren bewezen en bieden tal van toepassing, van een simpel kleurenpalet tot glow in the dark! (Al heeft een natuurlijk materiaal de voorkeur in het kader van duurzaamheid.)
Tip 7: Creëer schaduwrijke plekken
Helaas is het waar: je kunt beter niet de hele dag in de zon spelen, hoe lekker dat ook is. Om verbranding te voorkomen is het goed om voldoende schaduwplekken te creëren. Dit kan je doen door grote schaduwdoeken op te hangen of een begroeide pergola te plaatsen. Maar ook hier zijn er genoeg natuurlijke opties om uit te kiezen. Zo is een nog simpelere en groenere oplossing natuurlijk het plaatsen van bomen en heggen.
Tip 8: Kies de juiste terreinafscheiding
Om te zorgen dat kinderen zelfstandig en veilig kunnen spelen is een passende afscheiding van de speelplaats een vereiste. Natuurlijke afscheidingen zoals hagen of houten barricades zijn daarvoor prima duurzame toepassingen. Wanneer toch wordt gekozen voor een hekwerk adviseren wij altijd een dubbelstaafmat of spijlenhekwerk van 1,2m hoog waar kinderen niet over- of doorheen kunnen klimmen. Door deze simpele implementatie nemen we een grote zorg weg bij bijvoorbeeld begeleiders van kleutergroepen.
Zichtlijnen mogen daarbij niet worden vergeten. Het is belangrijk dat ouders of begeleiders de kinderen goed in de gaten kunnen houden, zowel vanuit buiten als binnen een gebouw. Let wel: het is de kunst om de kinderen wel de indruk te geven dat ze vrij kunnen ontdekken, zonder dat er iemand op hun vingers kijkt. Houdt hier dus goed rekening mee bij het plaatsen van de beplanting en de toestellen. Zo is er altijd overzicht op het speelplein.
Benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is om jouw speelplaats in een nieuw jasje te steken? Onze experts helpen je graag! Wij adviseren je en zorgen altijd voor een digitale 3D-tekening op maat, zodat je precies weet wat je krijgt. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Naar overzicht