De Genie (Koninklijke Landmacht) en Heesakkers Infra samen op missie
Heesakkers Infra is een bekend gezicht voor Rijksvastgoedbedrijf. Daarom kreeg de aannemer recentelijk opdracht voor een groot oefenterrein op de vliegbasis in Eindhoven. Het project nam echter een bijzondere wending. Militair bouwbedrijf Genie had, door de uitval van een project in het buitenland, ruimte om het werk gedeeltelijk zélf op te pakken. Dit resulteerde in een samenwerking waarbij een gedeelte van het werk is teruggegeven aan de Genie. De missie werd, in samenwerking met Heesakkers Infra, een groot succes!
Defensie heeft vorig jaar al uitgesproken meer samen te willen werken met bedrijven. Mooi dat we als infrabedrijf onderdeel kunnen zijn van deze ontwikkeling.
Daniël Vink is Pelotonscommandant bij de Genie en onderdeel van de 102Constructie Compagnie. Zijn eenheid realiseert onder dreiging militaire infrastructuur in oorlogsgebieden. We vroegen hem en Frank Bankers (Heesakkers Infra) naar hun ervaringen met dit oefenproject. Hoe verliep deze samenwerking, waarbij de strakke planning van defensie veel flexibiliteit vereiste?
Frank Bankers: “Vanwege een verplaatste oefening van de Genie moest het werk binnen strakke kaders worden ingepland. Gelukkig is dat door onze stabiele orderportefeuille geen probleem. We hebben snel geschakeld om de leveranties op tijd op het project te krijgen, zowel vooraf als tijdens de uitvoering. Door goed mee te denken hebben we samen een bijzonder project neergezet en bijgedragen aan de doorontwikkelingen van de expertise van Genie!”
Wat houdt de “missie” in? Wat was de aanleiding?
Daniel Vink: “Iedere militair moet bepaalde basisvaardigheden bezitten, zoals brandveiligheid, het beveiligen van objecten en omgaan met een gasmasker. Voor de luchtmacht zijn dat nog specifiekere vaardigheden, bijvoorbeeld het veiligstellen van een vliegtuig. Al die training vindt plaats op verschillende locaties op vliegbasis Eindhoven. Militairen lopen dus het hele terrein over. Dat is niet altijd wenselijk en de oefeningen zitten de activiteiten van de luchtmacht geregeld in de weg.
Daarom kwam de luchtmacht met het idee om één centrale oefenlocatie te bouwen. Normaal gesproken wordt zo’n project bij het Rijksvastgoedbedrijf neergelegd. Maar mijn eenheid vanuit de Genie, het GGW peloton, zocht een oefenproject omdat er door het coronavirus een project in het buitenland uitviel. De combinatie was dus snel gemaakt.”
Hoe heeft de 102Constructiecompagnie samengewerkt met Heesakkers Infra?
Frank Bankers (Heesakkers Infra): “In eerste instantie waren wij aangewezen door Rijksvastgoedbedrijf (RVB) om het project uit te voeren. Zij zijn opdrachtgever en hebben zich als opdrachtgever flexibel opgesteld, waardoor we onder hun toezicht afspraken hebben gemaakt om het werk te verdelen. Uiteindelijk heeft de Genie de arbeid geleverd en Heesakkers Infra de materialen, aangevuld met de ondersteuning bij het aansluiten van het water en de elektra.”
Daniel: “Die samenwerking is heel goed bevallen! Dat is knap, want er werd veel aanpassingsvermogen gevraagd van de aannemer. De leveranties stonden bijvoorbeeld al gepland, maar het moment van leveren was nog variabel. Wij gaven gedurende het werk aan wanneer de materialen geleverd moesten worden. Die afspraken zijn netjes nakomen conform onze planning.”
Wat moest er precies gebeuren?
Frank Bankers: “Tijdens het voortraject was de grond reeds gesaneerd. Wat overbleef was de ondergrondse infra en de ruimtelijke inrichting. Denk daarbij aan grondwerk, het egaliseren van het terrein, verhardingswerkzaamheden, het realiseren van betonplaten, banden zetten en het inzaaien. Er zijn ook containers en bunkers geplaatst als trainingsobjecten. Daar worden op termijn nog oefenvliegtuigen aan toegevoegd voor de luchtmacht.”
Daniel: “De trainingslocatie moet breed inzetbaar zijn om een grote diversiteit aan trainingen te faciliteren. Dat maakt het werk erg divers! Er zijn vakken aangebracht om explosieven in te zoeken en er is een gesloten ruimte ingericht met afzuiginstallatie die dient als gasmaskeroefenruimte. Tijdens de training wordt daar traangas losgelaten.” Daniel vertelt verder met een glimlach: “Dan merk je vanzelf of je gasmasker goed zit.”
Wat doet het GGW peloton precies?
Daniel: “De constructiegenie is specialist in het realiseren van militaire infrastructuur onder dreiging. Het grond- weg- en waterbouw (gww) peloton valt daar onder en realiseert het fundament waarop de gebouwen worden geplaatst. Hoewel we natuurlijk bestaan voor de realisatie van militaire constructies, zoals het voormalig Kamp Castor in Mali, wordt het technische aspect vaak in zogenaamde ‘witte’ omstandigheden aangeleerd. Dat wil zeggen dat we gewoon burger bouwwerken realiseren,. De werkzaamheden op de vliegbasis zijn hier een mooi voorbeeld van.”
Naar overzicht