Duurzame plaagdierenbestrijding middels IPM (Integrated Pest Management)
Bruine en zwarte ratten worden in Nederland als zeer onaangename plaagdieren gezien. Knaagschade, het bevuilen van voedsel, het overdragen van ziektekiemen: redenen genoeg om ratten te weren. Effectief (bij voorkeur preventief) bestrijden van ratten vergt kennis over de bestrijdingsmiddelen, maar ook over hun leefgewoontes. Field Biologists en Bestrijdingstechnici van T&G weten raad met deze lastposten.
Even voorstellen: de bruine rat
Stevig gebouwd, stompe kop, zichtbare oren en een lange kale staart. De bruine rat is de meest voorkomende rat in Nederland die je het vaakst treft in riolen en onder gebouwen met bouwtechnische gebreken. Ook op plaatsen waar voortdurend bereikbaar voedsel aanwezig is duikt de bruine rat op. Hij heeft immers een uitstekend reuk- en een bijzonder groot aanpassingsvermogen. De grootste schade wordt veroorzaakt door vreterij, knagen (aan kabels en leidingen), en bevuilen van voedselvoorraden met faeces en urine. Dit brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee voor mensen en huisdieren. Naast vlooien, teken en mijten, kunnen ratten ook allergische reacties veroorzaken en ziektes overbrengen, zoals TBC, salmonella, E. coli en de ziekte van Weil.
Preventieve bestrijding volgens IPM
Ondanks dat het aantal meldingen van plaag- en ongedierteoverlast toeneemt, wordt de regelgeving omtrent het gebruik van bestrijdingsmiddelen steeds strenger. Toxinen mogen namelijk alleen nog maar in uitzonderlijke gevallen toegepast worden. Dit vraagt om een vernieuwde aanpak met gediplomeerde bestrijdingsdeskundigen.
In deze aanpak leggen wij de nadruk op IPM: Integrated Pest Management. Door een combinatie van wering, advies, regelmatige inspectie en detectie, worden problemen vroegtijdig gesignaleerd en kunnen hierdoor voorkomen worden. De voorkeur gaat dan ook uit naar plaagdierpreventie in plaats van plaagdierbestrijding.
Begeleiding en advies
Een van de resultaten van het IPM is dat het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen tot het minimum beperkt wordt. Waar wel bestreden moet worden, zorgen we voor moderne middelen met een zo schoon en diervriendelijk mogelijke aanpak. Het voorgaande waarborgen wij doordat we geregistreerd staan bij het KAD: een landelijk kenniscentrum op het gebied van dierplaagbeheersing. Het KAD begeleidt leden in:
- Het voorkomen van hinder, overlast en schade;
- Duurzame invulling aan plaagdierbeheersing: preventie voorkomt overlast;
- Minder milieubelasting door verminderd gebruik van biociden;
- Minder kosten door gebruik van biociden;
- Bevordering van het dierwelzijn door het voorkomen van onnodig doden;
- Verbetering van het imago.
Voorbeeld uit het Botlekgebied
Een van de meest recente voorbeelden is van een opdrachtgever uit het Botlekgebied (325 ha.) die heeft te lijden onder een flinke rattenplaag. Door middel van een IPM-plan is er gezocht naar een passende oplossing voor dit probleem. Inmiddels zijn er op strategische plekken diverse metalen lokaasdepots met vallen geplaatst en verspreid over het gehele terrein. Regelmatig worden deze kisten gecontroleerd. Aan het einde van de eerste periode wordt er met de klant teruggekeken naar de bereikte resultaten en wordt er zo nodig een corrigerend plan opgesteld.
Overige maatregelen
Naast een effectief bestrijdingsmiddel is het belangrijk te zorgen dat alle mogelijke looproutes van ratten naar het gebouw worden afgesloten. Hierbij kunt u denken aan het afdichten van spouwen, herstellen van verzakkingen en het snoeien van klimplanten en bomen langs ramen, dakranden, etc.
Om onze opdrachtgevers zo goed en breed mogelijk te kunnen bedienen hebben we specialisten in dienst en werken we samen met betrouwbare partners. Naast plaagdier- en ongediertebestrijding verzorgen we ook:
- Konijnenbestrijding
- Meeuwenbeheer
- Mollenbestrijding
Wilt u meer informatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.
Naar overzicht