“Een goede samenwerking staat niet op papier”
Op wat beplantingswerk na is de renovatie van Landgoed Mattemburgh afgerond. Het was een intensief traject van 1,5 jaar, maar we zijn trots op het resultaat! De kwaliteit van het vakwerk speelt daarin een belangrijke rol. Maar het succes van het project valt of staat met een sterke samenwerking, een flinke dosis historisch besef en af en toe een ‘duimpje’.
Sjors de Kort (Projectleider bij Brabants Landschap) coördineert een van de belangrijkste historische projecten van Brabants Landschap dit jaar. We vroegen hem om een kijkje achter de schermen; wat houdt zo’n project precies in?
Sjors de Kort van Brabants Landschap met hoofd uitvoering Wilbert Lucius
Sjors, dit is een van de grotere renovaties van tuin en park voor het Brabants Landschap en dat ook nog eens op een historische locatie. Wat is de aanleiding van dit project?
“Landgoed Mattemburgh is een van de waardevolle historische locaties die we als Brabants Landschap in beheer hebben Onze prioriteit is het in stand houden van het erfgoed en de buitenplaats. Maar voor die instandhouding zijn we op zoek gegaan naar meer financiële dragers. Vandaar dat we samen met de exploitant van de Orangerie Mattemburgh hebben besloten dat het landgoed toe is aan vernieuwing. Kwaliteitsverbetering staat daarbij voorop.
Al snel kwamen we erachter dat er door het uitbreiden van de Oude Orangerie geen ruimte meer was voor de kuipplantencollectie. Zo ontstond het idee voor een nieuwe winterstalling voor de planten. Daarnaast zorgt de uitbreiding van het restaurant ervoor dat er meer bezoekers komen op ons landgoed waardoor er meer parkeergelegenheid moest komen. We realiseerden ons al snel dat het project zo groot was geworden dat we ook meteen de binnentuin voor het concept ‘eetbare landgoed’ hebben aangepakt.”
Wat is voor jullie nou belangrijk bij de keuze van een partner zo’n project?
“Er zijn veel partijen betrokken bij de renovatie; architecten, landschapsarchitecten, plantendeskundigen, bouwaannemers en natuurlijk T&G Terrein en Groenvoorziening. De werkzaamheden zijn uitgevoerd op de historische buitenplaats van een van de belangrijkste locaties van het Landschap. Dat had ook grote invloed op onze keuze qua aannemer. We hebben meerdere referenties opgevraagd om er zeker van te zijn dat de gekozen partij het werk met hoge kwaliteit en veel gevoel voor de omgeving kan uitvoeren. We zochten voor de aanpak van de buitenruimte een partij die het complete pakket (groen- en grondwerken maar ook infra en de verlichting, red.) kon verzorgen en een pragmatische visie op het werk had. Dat hebben we in alle partijen gevonden.”

Wat houdt jouw rol precies in?
“Ik ben projectcoördinator bij Brabants Landschap. Dat doe ik voor meerdere projecten, maar Mattemburgh was de grootste van dit jaar. Ik sta rechtstreeks in contact met Wilbert en Mark (Hoofd uitvoering en voorman van T&G, red.). Zij waren praktisch betrokken bij het project. Mark koppelde het verloop van het werk terug naar mij. Daarom is dit project zo goed gelopen. Ik had dagelijks contact met hem, vooral als er belangrijke keuzes gemaakt moesten worden voor het landgoed. Die communicatie is essentieel als je op een historische locatie aan het werk bent.”
Wat maakt dit project nu zo uniek?
“Mattemburgh is een heel gaaf project! Vooral door de manier waarop er werd samengewerkt. De meeste projecten die we realiseren betreffen natuurbeheer, maar dit is groot terreinaanleg in een historische tuin. Dat is voor ons ook geen dagelijkse kost.
Het is een integraal werk dat keurig is opgeleverd. Daarbij hadden we zelfs te maken met de Japanse Duizendknoop op het terrein, waarvoor een innovatieve bestrijdingsmethode nodig was. Daarnaast is het uniek in Nederland dat er een nieuwe winterserre wordt gebouwd speciaal voor de kuipplanten.
Achteraf kan ik spreken van een geslaagd project. De kwaliteit is top, maar kwaliteit is moeilijk te beschrijven. Voor ons is kwaliteit dat het referentiebeeld van de landschapsarchitect behouden is gebleven tijdens de uitvoering. Het ziet er uit zoals het bedacht is. Dat is inspirerend! Het is een van de kroonjuwelen van het Brabants Landschap. Mattemburgh hoort bij onze meest waardevolle landgoederen en het is er enorm op vooruit te gaan.”

Waarmee valt of staat een project als Landgoed Mattemburgh?
“Samenwerking, communicatie en flexibiliteit. Je kunt een bestek op verschillende manieren lezen, maar je moet samen tot een praktische visie komen over hoe je het werk gaat aanvliegen. De passie waarmee verbeteringen werden aangedragen, ook vanuit T&G, hebben het project echt tot een hoger niveau getild.
Wat betreft communicatie; je hebt bouwvergaderingen maar die zijn vaak erg formeel. De dagelijkse informele contactmomenten zijn misschien wel belangrijker. Mark (voorman bij T&G, red.) appt regelmatig foto’s door en ik hoef alleen maar te bellen of een ‘duimpje’ te sturen. Zo hoef je niet dagelijks aanwezig te zijn om gevoel te houden bij de uitvoering. Verder had ik goed en direct contact met Hoofd Uitvoering Wilbert en vooraf met Jan (bedrijfsleider, red.) over uiteenlopende zaken. Die korte lijntjes werken prettig.
Daarnaast vroeg de korte bouwtijd en planning van andere aannemers om flexibiliteit van T&G. Alles moest klaar in ca. 9 maanden. Je hebt te maken met de bouwaannemer dus je komt achter de bouw aan. Het is belangrijk dat je flexibel bent en je je kunt aanpassen aan de bouwaannemer zonder je eigen deadlines te verliezen. Erg mooi om te zien hoe we dat met z’n alle voor elkaar hebben gekregen!”
De kruidentuin, net na de renovatie afgelopen zomer.
Naar overzicht