“Er is echt verbinding tussen de bewoners, de bouw en de buitenruimte”
Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe Kolpingbuurt in Nijmegen. Er wordt al een tijdje gesloopt, gebouwd en gerenoveerd, maar ook de buitenwerkzaamheden komen goed op gang. We spraken onze projectleider Christian Vervoort over de buitenruimte van Kolping en hoe de bewoners ook daarin centraal staan.

Wat maakt de openbare ruimte van Kolping een bijzonder project?
“De werkzaamheden aan de openbare ruimte op zichzelf zijn niet uitzonderlijk. Het bijzondere is de gefaseerde uitvoering die compleet geënt is op de bewoners, de sloop, bouw en de renovatie. Er ligt een complete migratieplanning aan ten grondslag omdat er op allerlei plekken in de buurt mensen wonen en blijven wonen tijdens de uitvoering.
Dit brengt ook bijzondere uitdagingen met zich mee. We kunnen steeds maar op een klein stukje terrein werken omdat de bouw en sloop volgens een hele specifieke planning wordt uitgevoerd. Daarover is wekelijks afstemming. Daarnaast nemen we veel maatregelen zoals loopschotten zodat bewoners bij de deuren kunnen. Zo wordt overlast beperkt. Een ander voorbeeld is het riool. Wij brengen een nieuw riool aan en verwijderen het oude systeem. Ondertussen moet alles wel in werking blijven zodat niemand er iets van merkt. Dat is voor het comfort van de bewoners erg belangrijk.”
De bewoners staan vanzelfsprekend centraal. Hoe ervaar jij dit als uitvoerende partij?
“Op de achtergrond is er veel ruimte voor inspraak van de bewoners, die al vroeg mee konden denken in de plannen. Ze willen bijvoorbeeld meer groen en meer ruimte. Dat komt er nu ook. Het groen komt vooral in de lange, centrale Kolpingstraat; daar worden extra bomen geplant. De ruimte zit ‘m vooral in de pleintjes die stedenbouwkundig in het plan zijn opgenomen.
“Bewoners wilden bijvoorbeeld meer groen en meer ruimte. Dat komt er nu ook.”
De bewoners hebben al vroeg nagedacht over de thema’s en invulling van de zes nieuwe pleintjes in de buurt. We zijn druk bezig geweest om dat zo goed mogelijk uit te werken. Begin juli hebben we de definitieve plannen aan de buurt gepresenteerd. Het grootste deel van de openbare ruimte wordt degelijk ingericht, met focus op de technische kwaliteit. De pleintjes zijn de smaakmakers van het plan. Het eigen karakter van de buurt komt daar echt in terug. Dat is zowel te zien in al de pleintjes zelf, als de gevels die grenzen aan de pleintjes. Daar zit een verhaal achter.
Kijk nou bijvoorbeeld naar deze tegels die we hebben bewaard (zie foto). Die tegels zijn een hele tijd geleden door bewoners gemaakt. Op het eerste oog misschien niet bijzonder waardevol, maar natuurlijk bewaren we ze, om ze vervolgens terug te laten komen in de nieuwe pleintjes. Dat zijn net die extra dingen die dit project uniek maken.

Per plein komt het thema terug in het plan voor de buitenruimte en vaak ook in de architectuur. Dat staat bijna symbool voor onze samenwerking met Hendriks Bouw en Ontwikkeling. We proberen in alles de verbinding te zoeken om tot het mooiste resultaat te komen. Er komen letterbakken in de gevels en op het appartementengebouw een groene gevel. Er komt zelfs een scherm waar buiten film of bijvoorbeeld voetbal kan worden gekeken. Dat hoort eigenlijk bij de bouw, maar is erg beeldbepalend voor de openbare ruimte.”
“De pleintjes zijn de smaakmakers van het plan. De eigenheid van de buurt komt daar echt in terug.”
De werkzaamheden zijn al in volle gang! Wat is er al klaar en wat staat er nog op de planning?
“We willen kwaliteit leveren, dus eigenlijk is het pas af als wij weg zijn en alles er netjes bij ligt. Het echte eindbeeld is op heel weinig plekken nog zichtbaar, want er is tot nu toe vooral veel onder de grond gebeurd. Dit zijn dingen zoals kabels, waterleidingen, riool en elektriciteit. Het gaat veel rust geven als het straatwerk en alle bovengrondse zaken af zijn. Dan kan iedereen weer parkeren en is alles weer begaanbaar. In de week voor de bouwvak gaan we het terrein voor buurtcentrum De Inloop bovengronds afronden. Dan is er iets af waaraan je echt kunt zien hoe mooi het gaat worden.
Verder komt de beplanting in de winter pas aangezien je dat niet in de zomer kunt aanbrengen. De bomen en het groen maken het beeld helemaal af. Nu zijn we vooral bezig met een eindsprint voor de bouwvak om alles leefbaar en veilig achter te laten in de vakantie. Zeker rondom het nieuwe appartementengebouw moet alles toegankelijk zijn.”
T&G Terrein en Groenvoorziening is aanspreekpunt voor alle buitenwerkzaamheden, dat is jouw rol. Wat houdt dit in?
“Van alle zaken die betrekking hebben op de buitenruimte ben ik op de hoogte. T&G is immers eindverantwoordelijk voor dit werk. Daarmee willen we onze partner Hendriks ook ontzorgen. Denk aan zaken als het goedgekeurd krijgen van het buitenontwerp, afstemmen met de gemeente voor vergunningen, afstemmen met corporatie Talis, en bewoners. Dat is allemaal gelopen via onze partner voor de ondergrondse aanleg; Den Ouden.
Ook wijzigingen in de planning, omdat we bijvoorbeeld onverwachte zaken tegen komen, nemen we op ons. Mijn functie omvat vooral veel coördinatie- en communicatiewerk voor de uitvoering, naast mijn verantwoordelijkheid voor de werkvoorbereiding en het bestellen van materialen.”
“De samenwerking kenmerkt zich door begrip voor elkaar als het juist even anders loopt dan gepland.”

Hoe zorg je ervoor dat zo’n gigaproject goed verloopt?
“Het is een groot ingewikkeld project, en dat weten we allemaal. Theo Bakker van Hendriks houdt alle verschillende planningen in de gaten en probeert iedereen aan de gang te houden. Hij is echt een belangrijke schakel voor ons en houdt de machine goed geolied.
Er ligt een goede voorbereiding en goede communicatie, in de vorm van de nodige overleggen en korte lijntjes. We hebben duidelijk zakelijke afspraken als basis, maar de samenwerking kenmerkt zich door begrip voor elkaar als het juist even anders loopt dan gepland. We zien het echt als partnership tussen Talis, Hendriks, T&G en alle andere partners. Zo is deze opdracht in principe ook gewonnen; door samenwerken op basis van vertrouwen.”
Naar overzicht