Fysiotuin: terrein draagt bij aan herstel cliënten Cordaan
In de ontwerpfase is niet alleen de functie van een terrein belangrijk. Ook het betrekken van de toekomstige gebruikers is van belang. Zorginstelling Cordaan deed dat met succes! T&G Terrein en Groenvoorziening realiseerde een viertal tuinen rondom zorglocatie Hof van Sloten in Amsterdam, waaronder een fysiotuin waar cliënten kunnen revalideren.
Anneke Haringa is ontwikkelingsmanager bij Cordaan en heeft het gehele project begeleid. T&G heeft het ontwerp technisch geoptimaliseerd en de aanleg van de tuinen verzorgd onder leiding van George van Lit. Samen vertellen zij over wat dit project een succes maakt.
Hof van Sloten
Hof van Sloten is gerealiseerd door Breijer, onder leiding van Marco Goudriaan. De buitenruimte is aangelegd door T&G Terrein en Groenvoorziening, naar het ontwerp van Wim de Bruijn Architecten. T&G heeft dit ontwerp in overleg met Cordaan vertaald naar de praktijk. Er is een beplantingsplan opgesteld en er zijn diverse praktische optimalisatie doorgevoerd op het ontwerp. Naar aanleiding van de realisatie is T&G gevraagd om twee additionele projecten voor Cordaan te realiseren.
Een nieuwe revalidatievleugel
Anneke: “De aanleiding van dit project is een leegstaande vleugel die we wilden renoveren om onze cliënten nog beter te kunnen helpen. Hof van Sloten is met name een locatie waar cliënten revalideren. Helaas komt het voor dat zij na een operatie niet altijd snel genoeg herstellen om zelfstandig naar huis te gaan, maar ze ook niet in het ziekenhuis kunnen verblijven. Dat gat vult de nieuwe F-vleugel op. Cliënten revalideren hier in kortere tijd en verblijven in een van de eenpersoonskamer met eigen sanitair. Ook wanneer de cliënten naar huis kunnen, blijven wij hun begeleiding in het verdere revalidatieproces. De vleugel is compleet verbouwd, inclusief het omliggende terrein. Een fysiotuin past daar perfect bij!”
Viertal tuinen
George: “Er zijn in totaal vier tuinen aangelegd rondom het gebouw: de kijktuin, voortuin, verblijfstuin en fysiotuin. Iedere tuin heeft een eigen functie. Daarbij is goed gekeken naar de behoefte van de gebruikers. De kijk- en voortuin is gesitueerd aan de drukke zijde langs de weg. We hebben een herkenbare cortenstalen rand geplaatst in de voortuin met de naam van het revalidatiecentrum erop. De verblijfstuin sluit aan op de bestaande in- en uitgang van de vleugel en de fysiotuin bevindt zich aan de achterzijde. Zo zijn de revaliderende cliënten beter afgeschermd. Aanvullend is ook de zijde bij de logistieke ingang opnieuw ingericht.”
Ruggespraak
Anneke: “Ik werk al 5 jaar bij Cordaan. Hof van Sloten is een van de projecten waar ik het meest trots op ben. Dat komt vooral door de soepele samenwerking tussen alle betrokken partijen en afdelingen. Niet alleen tijdens de aanleg, maar ook het traject daarvoor. Verandermanagement is erg belangrijk bij dit soort ingrijpende projecten. Je komt immers bij mensen thuis. Echt iedereen die met de tuin te maken krijgt heeft meegedacht. Er is een intern projectteam gekomen bestaande uit locatiemanagers, de teammanager zorg, fysiotherapeuten en de facilitaire afdeling. Samen we hebben nagedacht wat beste is voor Cordaan en de cliënten. Dit project is echt samen tot stand gekomen! ”
Samenwerking
George: “Dat geldt ook voor ons als externe partij. Je moet aan voorkant niet alleen kijken of het plan bij de cliënten aansluit, maar ook de expertise van de aannemer inschakelen. Wij hebben het ontwerp van Wim de Bruin Architecten geoptimaliseerd door slim materiaalgebruik. Het zitelement in de verblijfstuin voldeed bijvoorbeeld niet aan de eisen. Daarvoor hebben we een budget neutrale oplossingen gevonden. Daarnaast was in het originele ontwerp een scherpe cortenstalen rand opgenomen. Er is uiteindelijk een alternatief aangebracht met een gebogen rand om ernstig letsel te voorkomen mochten cliënten erop vallen.”
Anneke: “Ook als opdrachtgever vinden we het belangrijk dat de partij die het project realiseert betrokken wordt bij de planvorming en dat ook blijft. 24 oktober 2019 was de opening van de nieuwe vleugel, maar de tuinen waren toen nog niet klaar. Het is heel fijn dat jullie flexibel zijn geweest in de planning en toch iets moois hebben neergezet! We moeten de cliënten namelijk verleiden om naar de nieuwe locatie te willen. Een mooie buitenruimte maakt het voor hen makkelijker om met de verandering om te gaan. Dat is immers het eerste dat ze zien. T&G verzorgt de komende 2 jaar het onderhoud zodat we zeker zijn dat de planten aanslaan en de tuin er netjes bijligt.”
Wat houdt het zo’n fysiotuin in?
George: “Het mooie van dit ontwerp is dat cliënten de tuin daadwerkelijk gaan gebruiken om beter te worden. Er is een routing aangebracht waarbij de onderdelen makkelijk beginnen en steeds zwaarder worden. Als je het einde kunt halen ben je klaar met revalideren. De hoofdader is altijd toegankelijk, dus iedereen kan gebruik maken van de tuin.”
Anneke: “Ik hoop dat iedereen bij mooi weer naar de tuin getrokken wordt en ‘m gaat gebruiken!”
Naar overzicht