Groeizaam weer zorgt voor ‘groene dillema’s’
Niet alleen wij genieten van het heerlijke weer van afgelopen tijd. Ook het groen in wijken en bermen schiet uit de grond. De één vindt deze natuurlijke uitstraling mooi, en de ander gaat liever terug naar een strakker straatbeeld. Hoewel we streven naar een verzorgde buitenruimte, zorgen de toenemende temperaturen ervoor dat het groenbeheer flink onder druk staat.
Gras en hagen maken een groeispurt
Tot 4 weken geleden leek het groen nog in een winterslaap. Maar door de ideale, extreme weersomstandigheden van afgelopen tijd explodeert de groei van het gras, de hagen en heesters. In het begin van die groeispurt was het gras nog lastig te maaien door de natte ondergrond. Je maakt dan als groenbedrijf een keuze: laat je het nog even groeien of ga je toch maaien met schades en sporen in de grond als gevolg?
Het is begrijpelijk dat deze groene dillema’s zorgen voor onbegrip bij gebruikers. Afwachten op drogere ondergrond bleek dit jaar de foute keuze. De groeispurt was zo extreem dat het gras bijna niet te beheren was.
Hittestress
De stijgende temperaturen hebben niet alleen invloed op het groen. Ook de buitenkrachten hebben er mee te maken. Arbo-technisch laten bedrijven hun werknemers liever niet bij 25+ graden buiten brute arbeid verrichten. Nog niet gesproken over de hitte die de machines produceren tijdens bijvoorbeeld het branden van onkruid.
Helaas zijn de werktijden van een groenploeg niet altijd vrij in te delen. Niet iedereen accepteert dat er voor 7.00u en na 18.00u nog werkzaamheden worden verricht in hun omgeving, laat staan in het weekend. Denk daarbij aan bewoners van woningcorporaties of zorginstellingen. Daar kunnen we door de strakke planning minder goed inspelen op groeipieken.
Een verbod op chemische onkruidbestrijding
Onkruid wordt steeds meer een vaste onderdeel van het straatbeeld, en dit leidt nog vaak tot scheve gezichten. Door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen kan onkruid pas worden aangepakt als het groen zichtbaar aanwezig is.
Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, want dit gebeurt al jaren zo. Alleen door de combinatie van de hoge buitentemperatuur, vocht en licht is de groei extreem. De ongewenste gewassen zijn direct op hoogte en in bloei. Daardoor kost de bestrijding meer tijd en energie. Vooral met dit groeizame weer zal er dus veel onkruid staan, los van een goede bestrijding.
Daarnaast zijn de alternatieve bestrijdingsmethoden met dit weer minder veilig of effectief. Onkruidbranden met deze hitte vergt veel aandacht gezien de brandgevaar. Heet water of hete lucht krijgen nu niet de kans om goed door te pakken, omdat de voedingsbodem zo rijk is dat het binnen no-time alweer groen is. Een onverzorgd beeld is dus soms onvermijdelijk, ondanks de heldhaftige inzet van de onderhoudsteams…
Verwachtingsmanagement
We zullen dus in deze tijden als samenleving moeten omschakelen. Communicatie en verwachtingsmanagement zijn onmisbaar om de duurzame koers die we varen aan te houden. Als groenbranche zullen we moeten praten met opdrachtgevers, bewoners en gebruikers over hun leefomgeving.
Onze buitenkrachten zijn gewend om zich puur te richten op de groenwerkzaamheden. Daar komt nu een administratieve en communicatieve taak bij. We zijn druk bezig om onze buitenkrachten te coachen om dat contact vaker op te zoeken. En we zijn ervan overtuigd dat dit met geduld en aandacht gaat resulteren in meer wederzijds begrip!
Naar overzicht