Gustaaf al 10 jaar op het DAF-terrein: Van hovenier naar ‘buitenpartner’
Gustaaf is al meer dan 10 jaar terreinbeheerder voor DAF Trucks in Eindhoven. DAF heeft Gustaaf zien transformeren van groenvoorziener naar een echte partner voor de buitenruimte. Wat betekent dat voor de samenwerking en het terrein van 900.000 m2?
Ruud Moonen (bedrijfsleider) en Frans Hendriks (voorman) staan aan de wieg van de nieuwe visie en aanpak. Fons van Samang en Jasper Prins zijn medeverantwoordelijk voor facilitaire zaken op het DAF-terrein in Eindhoven. We gingen met ze in gesprek: “een lange termijn visie werkt alleen als je elkaar vertrouwt”.
Waar is het allemaal begonnen?
Jasper Prins: “In het verleden was het onderhoudswerk niet tot in detail beschreven. Na het winnen van een groentender startte Gustaaf hier tien jaar geleden met het terreinbeheer; van tijd tot tijd maakte één tuinman een ronde van poort tot poort.”
Fons: “Maar drie jaar geleden besloten we het roer om te gooien. Er werden bij Gustaaf een nieuwe contactpersoon (Ruud Moonen, red.) en nieuwe voorman (Frans Hendrik, red.) aangesteld. Samen hebben we gezegd: we gaan verbeterd samenwerken. Frans was niet alleen voorman, hij kreeg meer vrijheid in zijn rol en een zelfsturend team om te coördineren.”
Wat betekent dit voor de samenwerking tussen Gustaaf en DAF?
Jasper: “We werken hier agile; we blijven onszelf continu verbeteren. Dat geldt ook voor het terrein. Eerst stelde Gustaaf zich op als een hovenier. Nu worden er kostenbesparende verbetervoorstellen aangeleverd, precies zoals wij ook onze processen aanpakken. De buitengewone veelzijdige dienstverlening die Gustaaf vanuit de T&G Groep kan bieden is een verademing. Er wordt gebruik gemaakt van diverse disciplines binnen het collectief. Dat past perfect bij onze organisatie.”
En hebben jullie ook iets gemerkt van de integratie binnen het aannemerscollectief T&G Groep?
Fons: “Vanuit die nieuwe inzichten en visie hebben we het beeldbestek losgelaten. De beleving van de gebruikers en bezoekers is veel belangrijker. Het gaat niet meer over de hoogte van het gras maar over bijvoorbeeld de kwaliteit van de beplanting.”
Frans Hendrik (Gustaaf): “Onkruid is wat dat betreft ook een goed voorbeeld. Het bestrijden ervan is sinds het verbod op het gebruik van glyfosaat (Round Up) écht een uitdaging. Toch hebben we in samenspraak een methode gevonden die bij DAF past; hete lucht.”
Is het terrein onkruidvrij?
Fons: “In de beleving van de gebruiker zéker! Gustaaf denkt praktisch mee. Wij hebben ideeën genoeg, maar zij weten wat wel én wat niet werkt.”
Jasper: “Ze geven ongevraagd advies. Door die proactieve houding wordt steeds meer integraal gewerkt. Ongediertebestrijding is hier een mooi voorbeeld van. Gustaaf is daarin gespecialiseerd en pakt op het terrein direct ook de plaagdieren aan.”
Wat brengt de toekomst?
Jasper: “Naast integrale beheer en plaagdierbeheersing heeft Gustaaf op eigen initiatief voor DAF een masterplan laten opstellen door het adviesbureau Kragten. Daarin staat een visie en plan voor het optimaliseren van het gehele terrein. Er is aangegeven welke delen van het terrein het belangrijkst zijn voor de beleving van de gebruikers. Die stukken krijgen de meeste aandacht.”
Fons: “Het terrein verandert niet zozeer, maar de beleving wordt wel opnieuw ingericht. Ook wordt alles duurzamer. Al die ontwikkelingen zijn een gevolg van nieuwe mensen met een nieuwe visie. Al mag het ook gezegd dat wij als organisatie veel interesse tonen. Het komt van twee kanten. Een lange termijn visie werkt alleen als je vertrouwen hebt in elkaar.”
Frans: “Wat mij betreft zijn we klaar voor nog eens 10 jaar!”
Naar overzicht