Herfstbladeren? Laat ze lekker liggen!
De herfst is begonnen en dat betekent één ding: bladeren. Veel mensen staan alweer in de startblokken om het natuurlijk afval met bladblazers te lijf te gaan. En ook van groenvoorzieners wordt vaak verwacht dat zij al het blad netjes opruimen. Maar is dat wel de beste keuze? In veel gevallen is het vaak duurzamer (én minder arbeidsintensief!) om het blad te laten liggen.
Gevaarlijke situaties
Alhoewel blad laten liggen duurzamer is, kan dit ook zorgen voor gevaarlijke situaties en kan het niet overal. Zo kun je verhardingen beter bladvrij houden, want na een flinke bui zorgen natte bladeren voor onverwachte gladheid. Zeker als er veel ouderen in de omgeving wonen is een schone stoep een goed idee.
Moet je toch ruimen? Maak compost!
In sommige gevallen komen we niet onder het bladruimen uit. Bladeren in vijvers kun je beter direct weghalen. Blad dat te lang in het water ligt gaat namelijk rotten, waardoor het water verzuurt. Niet prettig voor vissen en onderwater planten… Ook voor gazon en bestrating geldt: houd deze bladvrij. Wanneer bladeren gaan rotten komt er namelijk looizuur vrij (vooral eikenbladeren bevatten veel looizuur). Dit kan zorgen voor bruine/gele plekken in het gras en vlekken op de verharding.
Een composthoop.
Tot slot is de algemene regel: de laag bladeren mag niet dikker zijn dan maximaal 10cm. Daarna ontstaan al snel negatieve gevolgen en kan de bodem geen zuurstof meer opnemen. We komen dus nooit 100% onder het ruimen van blad uit. Wel kunnen we het natuurlijk afval op een duurzame wijze verwerken. Verzamel alles op een centrale plek, voeg een beetje tuinaarde of potgrond toe na iedere laag blad en laat het composteren. Zet de compost tot slot na een paar maanden even om. Zo ontstaat compost dat je volgend seizoen kan gebruiken als voeding voor je beplanting!
Bladeren voeden en beschermen de grond
Op andere plekken, zoals plantvakken, is het juist goed om bladeren te laten liggen. De bladlaag heeft een isolerende werking zodat bv. vaste planten en rozen niet zo snel bevriezen bij vorst. Gebruik hiervoor alleen geen eikenbladeren.
Verspreid het blad goed onder de beplanting, zodat er een mulchlaag ontstaat die langzaam kan verteren. Zo ontstaat vanzelf een laag voedingsrijke ‘humus’, die het bodemleven activeert welke op hun beurt het organische materiaal omzet in voedingstoffen voor de aanwezige beplanting.
Goed voor de biodiversiteit
De warme laag bladeren vormt al snel een thuis voor diverse diersoort. Egels kunnen een lekkere winterslaapplek maken van een berg blad in een donker hoekje. Maar ook kleinere dieren als insecten gebruiken de bladlaag als beschutting en voeding. Dat is dan weer goed voor hongerige vogels in de winter, vindt ook de Vogelbescherming.
Minder arbeidsintensief
Al met al kunnen we in veel gevallen duurzamer en efficiënter omgaan met blad. Ook op grotere terreinen. In sommige gevallen kan een laag blad zelfs onkruidgroei remmen, waardoor de kostenefficiëntie van het onderhoud een flinke boost krijgt.
De standaard beeldmeetlatten van de CROW geven hier echter maar weinig ruimte voor, zeker als een terrein op een hoog niveau onderhouden moet worden. Zonde! Want een terrein kan duurzaam én netjes zijn. Als we de teugels maar een beetje laten vieren.
Naar overzicht