Industrieel terreinbeheer: een vak apart
T&G Terrein en Groenvoorziening beheert al meer dan 50 jaar diverse industriële terreinen, inclusief de grootste raffinaderij van Europa. Dat is een vak apart te noemen. Onderhoud bij grote raffinaderijen, (petro)chemische industrie of elektriciteitsstations vergt een secure aanpak waarbij veiligheid centraal staat. Uitvoerder Arian van Weverwijk is inmiddels een specialist op dit gebied en coördineert onderhoudsteams vanuit een steunpunt in Pernis voor diverse petrochemische partners in het Botlekgebied.
In deze blog vragen we Arian naar zijn ervaring in de petrochemische branche. Een kijkje in de keuken.
Wat maakt het beheer van een industrieel terrein uniek?
Arian: “Ik denk dat we het unieke van dit soort opdrachtgevers terugzien in onze eigen mensen. Daar bedoel ik mee: onze medewerkers hebben zich ontwikkeld tot een unieke slag vakmensen. De industriële branche stelt specifieke eisen aan haar leveranciers, vooral op het gebied van veiligheid. We werken al zo lang op deze terreinen met een vaste groep mensen dat zij jarenlange expertise hebben opgebouwd. Daar zit onze kracht.
Daarnaast is het mijn inziens lastig om voor deze ‘niche’ een passend inkoopbeleid te vinden. Ook dat maakt het een unieke branche. Inkopers zullen het niet met me eens zijn, maar gezien het uitgebreide veiligheidsbeleid en de veiligheidstargets kan niet iedereen hier zomaar werken. Om te beginnen is het terrein gigantisch, druk bevolkt en vind je er diverse disciplines, nationaliteiten en technische installaties. Er staat niet zomaar een bedrijf klaar die het project voor een lagere prijs van je overneemt. Dat risico is namelijk niet te overzien voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Je moet capabele vakmensen in dienst hebben om het werk uit te voeren. Zij moeten kennis hebben van het vak, de veiligheidseisen en het terrein. Als je niet zeker bent van je zaak zit een conflict of ongeluk in een klein hoekje, met mogelijk grote gevolgen.”
Wat merken jullie dan van de veiligheidsregels?
Arian: “Om te beginnen gaat het vaak om gigantische terreinen van meer dan 500 ha. waar duizenden mensen werken. Het is dus maar goed dat er duidelijke regels zijn, anders loop je elkaar gegarandeerd in de weg en ontstaan er aan de lopende band onveilige situaties. Maar aan elke handeling zit wel een protocol verbonden. Dat begint bij de planning. Een medewerker mag bijvoorbeeld op bepaalde terreinen of bij bepaalde werkzaamheden nooit alleen aan het werk zijn. Er moet dan altijd iemand bij zijn die observeert en waar op terug kan worden gevallen.
Onze medewerkers hebben zich ontwikkeld tot een unieke slag vakmensen.
– Arian van Weverwijk
De verplichte cursussen en instructies vergen veel van onze medewerkers. In hun hart zijn het buitenmensen maar ze zitten vaak in de schoolbanken. Daar ligt hun interesse en kracht niet, maar het hoort erbij. We hebben dagelijks te maken met vergunningsbalies, toezichthouders, veiligheidsinstructies, veiligheidszones en de complexiteit van het terrein. De situatie verandert dagelijks door voorziene en onvoorziene omstandigheden. We lopen in feite continu (levens)gevaar. Ga er maar aan staan.
Het belangrijkste is dat we aan het einde van de dag ook weer in goede gezondheid van het terrein naar huis gaan. Veiligheid staat voorop, maar er zal ook werk moeten worden verzet. Als T&G zijn we in het bezit van het VCA-P certificaat. Dat is voor ons niet alleen een papiertje aan de muur. De veiligheidsmaatregelen worden nauw opgevolgd en zit echt in het DNA van onze medewerkers geslepen.”
Welke nieuwe innovaties/technieken zetten we in op deze terreinen?
Arian: “We zijn continu bezig om het werk makkelijker, efficiënter en veiliger te maken. Nieuwe technieken helpen om onze medewerkers minder lichamelijk te belasten en om het vak voor nieuwe jonge medewerkers interessant te maken. Onze 250 schapen zijn bijvoorbeeld trouwe medewerkers die door weer en wind, zonder te klagen, aan het werk zijn. Afgelopen jaar hebben we flink geïnvesteerd in radiografisch bestuurbare maaiers die speciaal voor dit terrein zijn gebouwd. Er zijn spuittractoren ontwikkeld in diverse maten voor het bestrijden van onkruid. Daardoor kunnen de arbeidsuren fors omlaag. Deze ontwikkelingen gaan overigens niet over één nacht ijs. Dit zijn machines die we met onze vakmensen en in samenspraak met de opdrachtgever steeds verder finetunen.
Op sommige terrein zijn we al 50 jaar actief. We weten wat er speelt.
– Arian van Weverwijk
Echter is de belangrijkste techniek die we toepassen in onze werkwijze de integrale onderhoudsmethodiek. Op sommige terrein zijn we al 50 jaar actief. We weten wat er speelt. Daarom ontwikkelen we ons in de breedte. Van onkruidbestrijding tot ongediertebestrijding, van jacht tot meeuwenbeheer en van maaibeheer tot dijkbeheer; al deze facetten worden door onze vakmensen buiten gerealiseerd. Dat is aantrekkelijk voor je huidige werknemers, maar ook voor nieuwe mensen. Ze krijgen een unieke buitengewoon veelzijdige functie.”
Hoe worden nieuwe medewerkers opgeleid als de eisen zo strak zijn?
Arian: “Iemand opleiden kost veel energie. Ook is niet iedereen geschikt, mede door de theoretische kant van de functie. Je moet bijvoorbeeld al diverse cursussen hebben gevolg om überhaupt het terrein op te mogen. Het eerste half jaar werk je onder begeleiding van een ervaren collega. Zo raak je bekend met alle procedures en vergunningsbalies. Na dat halfjaar wordt je pas als veiligheidsvolwassene beschouwd.”
Welke veiligheidsmaatregelen treffen bovenop wat we normaal al doen?
Arian: “Dat we verder kijken dan de papieren en de procedures. We moeten niet vergeten: veiligheid gaat in de kern over mensen. Wat ons scherp houdt is het feit dat we onze mensen kennen. We weten wie ze echt zijn en wat er thuis speelt. Dat is wat mij betreft de belangrijkste veiligheidsmaatregel; jezelf verdiepen in de collega’s waarmee je dagelijks op een van de gevaarlijkste terreinen van Nederland loopt. Dat maakt dit vak zo moeilijk. Je moet door de regeltjes heen kunnen kijken om te zien waar het echt om draait. Een vast team dat dit snapt is denk ik de reden dat we hier al zo lang werkzaam zijn. Zij gaan elke keer weer in die schoolbanken zitten om het werk voor zichzelf en elkaar nog veiliger te maken. Het bakje koffie in de ochtend of tussen de middag is onbewust een werkoverleg. Werk gerelateerde zaken als automatisme, maar wat er thuis speelt, worden gedeeld en besproken. Dat is onbetaalbaar.”
Waar gaat het naar toe? Hoe zie jij de toekomst?
Arian: “Mijn inziens bewegen we nu twee kanten op. Aan de ene kant hebben we te maken met technologische ontwikkelingen en gebruiken we steeds vaker innovatieve machines. Al zal het natuurlijk altijd mensenwerk blijven. Aan de andere kant wordt veiligheid een steeds groter issue. Er komen steeds meer regels waardoor het werk steeds ingewikkelder wordt. Maar daar ligt ook de uitdaging!
De ontwikkeling in onze branche heeft wellicht wel de meeste impact, vooral voor opdrachtgevers. Je merkt dat grote (moeder)concerns op ‘overnamepad’ zijn. Daarbij lijkt het meer om omzet te gaan dan om de mensen of de kwaliteit. Het wordt voor de MKB-bedrijven moeilijk om bij hun kernwaarde te blijven, laat staan de juiste prijs-kwaliteit-verhouding te blijven bieden. Gelukkig hebben wij een platte structuur. De klant kent ons van directieniveau tot de medewerkers buiten en we zijn allemaal even belangrijk.”
Welk advies heb je voor gelijksoortige opdrachtgevers betreffende hun terrein?
Arian: “Ben vooral een luisterend oor naar de vakmensen en die lopen buiten. Papier is geduldig maar de medewerkers weten wat er werkelijk speelt. Als je bezig bent met nieuwe veiligheidsmaatregelen, bezuinigingen of oplossingen, betrek hun kennis en ervaring dan bij het proces. We kennen het terrein immers als onze broekzak. We denken graag mee om onnodige kinderziektes te voorkomen en de aansluitingen bij de praktijk te verbeteren.”
Naar overzicht