Japanse Duizendknoop: je zou ‘m maar hebben
De laatste jaren heeft de Japanse Duizendknoop zich ontwikkeld tot een ware plaag. De soort is een exotische woekerplant, afkomstig uit Azië. Effectieve bestrijding is nog niet mogelijk. De plant vormt daarom een steeds groter risico voor opdrachtgevers en grondeigenaren.
De Japanse Duizendknoop (of Fallopia Japonica) wordt internationaal tot de honderd meest invasieve exoten gerekend. De naam Duizendknoop verwijst naar de vele ‘knopen’ die de plant telt waaruit nieuwe uitlopers groeien. De bloeiperiode vindt plaats rond augustus en september.
Verspreiding
De Japanse Duizendknoop is al sinds 1850 in Nederland te koop bij de reguliere tuincentra, maar het duurde tot 1950 voordat de soort zich begon te verwilderen. De verspreiding van deze plant hebben we vooral aan onszelf te danken. Door het storten van plantresten van de Fallopia bij het tuinafval komt de soort inmiddels in heel Nederland voor. Daarnaast werd de plant regelmatig gestekt en is hij nog steeds te koop in de winkel.
Financiële en ecologische risico’s
Als de Japanse Duizendknoop zich vestigt op een terrein of erf loop je flinke risico’s. Het grootste gedeelte van de biomassa van de plant zit namelijk onder de grond; diepe en sterke wortels maken bestrijding bijna onmogelijk en zorgen voor een snelle verspreiding. De plant vindt zijn weg door de kleinste gaten. Fundering, bestrating en leidingwerk worden regelmatig weggedrukt waarbij de (financiële) schade niet te overzien is.
De soort brengt ook ecologische risico’s met zich mee. Met name door het woekeren worden andere soorten verdrongen en neemt de biodiversiteit af. Op bouwlocaties moet de plant verplicht worden bestreden voordat er werkzaamheden worden verricht. Een bekend voorbeeld is het olympisch stadion in London waar het verwijderen van exoten hoge kosten met zich meebracht.
Extra kosten
Door de hardnekkige aard van de Fallopia wordt een flinke waardedaling verwacht van vastgoed waar de soort zich heeft gevestigd. De aanwezigheid van Japanse Duizendknoop betekent extra kosten/werk voor terreinbeheerders zoals monitoring, voorlichting van personeel, bestrijding en nazorg. Ook preventieve maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen zoals het schoonmaken van machines, reinigen van grond en het controleren van grond op aanwezigheid van Japanse duizendknoop zijn te verwachten.
Bestrijding
Er is helaas nog geen effectieve methode om de Japanse Duizendknoop te bestrijden als deze goed gevestigd is. Er lopen diverse onderzoeken, maar een definitieve doorbraak laat nog op zich wachten. Tot die tijd is het tijdrovend en kostbaar om de soort in bedwang te houden. Huidige methoden zijn onder andere de inzet van heet water, branden, afdekken, kortmaaien, biologische bestrijding (middels vlooien of schapen), het toedienen van stroomstoten en het injecteren van gif.
Het probleem van deze bestrijdingsmethoden is dat het bovengrondse gedeelte van de plant wordt aangepakt, terwijl het gros van de biomassa ondergronds zit. De wortels blijven intact waardoor de plant simpelweg uitschiet op een andere plaats dankzij zijn vele ‘knopen’. Het uitgraven van de plant kan enigszins succesvol zijn op de lange termijn als er jarenlang consistent wordt bestreden. De wortels kunnen tot 3 meter diep zitten. Als slechts kleine stukjes van 1 cm groot niet worden meegenomen, komt de plant al weer terug. Gezien het hoge risico op verspreiding zij de stortkosten van de ‘besmette’ grond erg hoog.
Hoe gaan we om met Japanse Duizendknoop om?
- De plant mag niet zomaar afgemaaid worden
Dit zorgt juist voor snelle verspreiding. De afgemaaide delen schieten snel wortel en vormen een nieuwe haard. De plant raakt gestrest en gaat ‘vluchten’. Dat houdt in dat er lange uitlopers ontstaan waardoor de ondergrondse massa juist nog groter en schadelijker wordt.
- Het maaisel mag niet bij het groenafval worden gestort
De plantresten moeten worden verbrand om verspreiding definitief te voorkomen. De temperatuur van reguliere compostering is hiervoor te laag. Compostering werkt de verspreiding dus juist in de hand.
- Grond met resten van de Japanse Duizendknoop mag niet zomaar worden afgevoerd
Deze grond dient officieel afgevoerd te worden naar verbrandingsovens om verdere verspreiding te voorkomen.
- Een schone grondverklaring is niet meer voldoende
Ook bij de aankoop of afvoer van grondstromen en -gebieden is het risico groot. Koop je een terrein of partij losse grond, dan is verstandig om een eventuele aanwezigheid van de plant aan te tonen. Als de Japanse Duizendknoop zich heeft gevestigd kan dit grote gevolgen hebben voor de constructie, veiligheid en waarde van het vastgoed. Schade aan ondergrondse en bovengrondse infra, de fundering en zelfs gebouwen is niet uitgesloten.
Let dus goed op, want de risico’s zijn niet te overzien. Zorg dat je de plant buiten je erf houdt en geen kans geeft zich te verspreiden. Heeft de Japanse Duizendknoop zich gevestigd in de tuin of op het terrein, schakel dan spoedig een gespecialiseerd bedrijf in.
Naar overzicht