Dries Mattheeuwse (WSD): “Petje af!”
De T&G Groep helpt graag mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer op weg. We werken daarom samen met verschillende partijen die ons hierbij adviseren en medewerkers kunnen aanleveren. Ook in het kader van Social Return, wat vaak gevraagd wordt bij aanbestedingen, is de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van groot belang. Een van de partijen waar de T&G Groep samen mee werkt is de WSD. We spraken met Dries Mattheeuwse, rayonuitvoerder binnen deze groep.
Dries: “Voorheen heb ik jaren gewerkt in de groenvoorziening. Daarna heb ik bij gemeente Sint-Oedenrode gewerkt opzichter Groen. Ik zat toen aan de andere kant van de tafel van de WSD en zodoende ben ik hiermee in contact gekomen. Achttien jaar geleden ben ik bij WSD begonnen en heb veel plekken binnen deze organisatie gezien. De afgelopen jaren werk ik als rayonuitvoerder van Oisterwijk, Haren, Vught en Schijndel. Daarnaast doe ik het onderhoud van sportvelden en heb ik contacten met detacheringen die Groen gerelateerd zijn.”
Kun je uitleggen wat de WSD is?
“De WSD heeft ongeveer 2100 mensen in dienst, waarvan het grootste gedeelte nog komt uit de Wet sociale werkvoorziening komt. We hebben verschillende divisies zoals catering, schoonmaak, groen en al het andere wat voorbij komt waarvan wij denken dat het geschikt kan zijn.
Die wet is op 1 januari 2015 afgeschaft en toen zijn we begonnen met een nieuwe wetgeving; de Participatiewet. Het UWV meldt mensen aan bij de Sociale Diensten en die komen weer naar ons. Mensen moeten uit de uitkering en zullen weer aan het werk moeten, en als het kan, regulier geplaatst worden in de markt. Dat valt niet altijd mee want mensen uit de Participatiewet, zitten niet voor niets al zolang thuis.”
Hoe werkt het WSD-traject?
“Wij kijken wat mensen kunnen en gaan hiervoor opzoek naar een goede plaatsing. We zetten trajecten in zodat mensen weer goed werknemerschap gaan vertonen. We plaatsen mensen voor een minimumloon bij een onderneming. De P-wetter, zoals mensen uit de Participatiewet genoemd worden, krijgt na 1 maand in dienst te zijn een loonwaardemeting. Hierbij wordt aan de hand van een soort puntensysteem gekeken wat hij nodig heeft om zijn minimumloon te kunnen verdienen.
Als een P-wetter bijvoorbeeld 70% levert ten opzichte van de normale markt, betekent dat, dat de Sociale Dienst nog 30% van zijn minimumloon moet bijbetalen aan diegene die hem inleent, in dit geval dus WSD. Wij ontvangen dan een transitievergoeding voor die mensen, in ruil voor het plaatsen en het geven van begeleiding. Het is vrij karig voor een P-wetter; ze kunnen nooit meer verdienen dan het minimumloon, hebben geen cao en bouwen geen pensioen op.
In de groenbranche is het verplicht om na maximaal drie maanden proeftijd te hebben doorlopen het VCA te gaan halen. Dat doen we dan intern. Daarna gaan we kijken welke training nodig is om groene vingers te krijgen. Eerst gaven we zelf een opleiding maar die duurt 2 jaar. Dat kan niet meer omdat P-wetters maar maximaal 23 maanden in dienst mogen blijven. Ondertussen moeten zij zelf wel solliciteren. Na deze 23 maanden is het aan de gemeente om bepalen of ze langer bij WSD mogen blijven.”
Is er veel veranderd ten opzichte van de Wet sociale werkvoorziening?
“Voorheen was de SW-vergoeding best groot. Dat kwam omdat de loonwaardemeter van een SW-er vaak 50% of lager uitkwam. Het gaat hierbij om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. We zien nu vaak dat we de categorie 30%-80% bemiddelen. Hoe lager de Loonwaarde meting score is, hoe meer transitievergoeding de WSD krijgt. Maar dan moet er wel veel meer begeleiding in gestoken worden. Iemand met score van 80% tot 100% is veel duurder omdat we wel zijn minimumloon moeten kunnen betalen maar geen subsidie hiervoor krijgen. Iedereen denkt wel dat er een hoop subsidie bij zit, maar dat is allemaal veranderd. Die is er nog wel voor de oude SW-ers maar daar wordt ook in gesneden.”
Wie voert die loonwaardemetingen uit?
“Dat doet de WSD zelf of de Sociale Dienst huurt een extern bedrijf hiervoor in. Er worden dan gesprekken aangegaan en er wordt bekeken wat we zien en merken. Een Loonwaarde Meting wordt normaal gesproken eenmaal per jaar uitgevoerd. In een jaar kan je veel leren of juist in waarde achteruit gaan door bijvoorbeeld ziekte. SW-ers krijgen niet ieder jaar zo’n meting maar worden geïndexeerd door het UWV.”
Wat is de gedachte achter de WSD Groep?
“Het moet de prikkel zijn voor de bedrijven om na het traject de P-wetters in dienst te nemen, door ze een klein beetje meer te betalen. Dat is de achterliggende gedachte. Wat we vooral willen is dat mensen niet thuis zitten maar aan het arbeidsproces deelnemen.
We hebben mensen in het groen die ik best tegenover een groep uit de reguliere markt durf te zetten. Die mensen hebben vaak een verstandelijke beperking en moet je iedere dag het werk opnieuw uitleggen; maar als ze het eenmaal doen dan gaat dat perfect. Die werken net zo hard als iemand anders.”
Worden veel P-wetters in dienst genomen?
“Dat gebeurt nog te weinig. Dat komt omdat heel veel bedrijven de WSD nu gaan zien als een soort uitzendbureau en dat zijn we zeker niet. Het is goedkoop en ze bepalen of P-wetters wel of niet komen werken. Dat is niet de bedoeling. Daarom wordt er betaald voor een hele periode. Ongeacht of ze er wel of niet zijn; die prijs staat er gewoon vast. Wanneer mensen ziek zijn is het risico de eerst maand voor de ondernemer, daarna gaat wordt her risico door WSD gedragen.”
Wat vind je van T&G ten opzichte van jullie werknemers?
“Prima bedrijf! Er zijn weinig bedrijven die zo netjes de uren, verlof en alles goed bijhouden. Er zijn ook bedrijven die zeggen; dat moet WSD zelf maar doen, maar dat is niet de bedoeling dus; petje af! De prijs is er ook naar om juist die handelingen en administratie ook bij het bedrijf te laten doen. Ik doe in ieder geval heel graag zaken met T&G.”
Meer informatie over WSD vind je op de website van deze organisatie.
Naar overzicht