Het pocketpark: een park met mooie ambities
Dat het gloednieuwe pocketpark in Schijndel een heerlijke plek is om te vertoeven, dat zie je in één oogopslag. Maar de bijzondere samenwerking die dit mogelijk heeft gemaakt verdient zeker ook een plek in de spotlight! Na een intensief traject is het nieuwe pocketpark in Schijndel op 21 juni jl officieel geopend. Wethouder Coby van der Pas sprak tijdens de opening met lof over het eindresultaat: “Het nieuwe Raadhuis is gecompleteerd met een nieuw park; een prachtige groene omgeving. Dat maakt het samen een mooi geheel en zowel binnen als buiten is het fijn vertoeven voor onze inwoners.” Maar hoe komt zo’n pocketpark precies ‘van de grond’?
In deze blog laten we vier leden uit het projectteam aan het woord. Zij vertellen over het ontwerp, samenwerken in een bouwteam, werken met een strakke deadline en wat nodig is voor een echte groene uitstraling.
Een park voor de buurt
De plannen voor het pocket park zijn een paar jaar geleden ontstaan. Daarna verzorgde landschapsarchitect Hanneke Toes van TLU landschapsarchitecten het ontwerp. “Een pocketpark zie je eigenlijk vaak bij grotere steden zoals New York of Parijs. Daar worden kleine braakliggende terreinen omgevormd tot parkjes voor de buurt. Dat is hier ook de bedoeling: de buurt moet er echt gebruik van kunnen maken,” aldus Toes.
We hebben de buurt en de gebruikers gevraagd om ideeën voor de uitstraling van het park
Burgers aan het roer
Om dat te bereiken zijn de buurt en natuurlijk de gebruikers veelvuldig betrokken bij het ontwerp. De gemeente had een duidelijke visie voor het park. Het moest openbaar zijn en goed voor het groen en de biodiversiteit. De buurt kon binnen die kaders aan de knoppen draaien. Toes: “We hebben de buurt en de gebruikers gevraagd om ideeën voor de uitstraling van het park met ons te delen in een aantal sessies. Ze wilden bijvoorbeeld een echte tuinsfeer met niet teveel steen. Dat is volgens mij goed gelukt! Maar helaas kon niet elk verzoek worden gehonoreerd. Een aantal bewoners wilde bijvoorbeeld een hek in verband met overlast. Dat kon niet doorgaan, omdat het een openbaar park is en één van de entrees van het Raadhuis in het park ligt.”
Vergroening en verduurzaming
Om het hele proces in goede banen te leiden is Barbara de Leeuw (partner bij Fringe) gevraagd als projectleider. Zij heeft de gemeente van concept tot uitvoering begeleidt. “De gemeente wilde iets neerzetten dat echt bijdraagt aan de natuurbeleving en –mogelijkheden in het centrumgebied; meer groen en minder grijs,” vertelt de Leeuw. “Wat dat betreft is de aanpak van de gemeente Meijerijstad complimentwaardig; er is in het begin gekozen voor vergroening en verduurzaming en daar is gedurende het traject niet van afgeweken. De gemeente wilde echt verduurzamen voor een betere wereld met biodiversiteit. Dat is duidelijk terug te zien.”
Er is in het begin gekozen voor vergroening en verduurzaming en daar is gedurende het traject niet van afgeweken.
Alle expertise direct aan tafel
“We hebben het project gerealiseerd met een bouwteam. Daarbij zat aannemer T&G Groep al in de ontwerpfase aan tafel,” vervolgt De Leeuw. “Het voordeel van een bouwteam is dat de praktijkervaring van de aannemer direct wordt meegenomen in het ontwerp. We hadden te maken met een strakke deadline, en dan helpt het als potentiële problemen in de uitvoering al van te voren zijn getackeld. Dat lukt niet altijd, maar er was een onderlinge klik waardoor de samenwerking erg soepel liep. T&G Groep was gedreven, betrokken en dacht in oplossingen. En Hanneke is een type ontwerper die veel ruimte geeft in haar ontwerp voor aanpassingen. Dat zag je echt terug in de uitvoering en dus ook het eindresultaat.”
‘Er werd met plezier met elkaar samengewerkt’
Ook voor de uitvoerende partij heeft samenwerken in een bouwteam de voorkeur. Frank Bankers van T&G Groep verzorgt met zijn team de complete aanleg- en onderhoudswerkzaamheden van het Pocketpark. Volgens hem is dit project hét bewijs dat een bouwteam veel voordelen heeft, ook voor een gemeente. Hij licht toe: “95% van onze opdrachten doen wij in bouwteamverband, maar dat is in de markt zeker nog niet de standaard. De gemeente heeft met dit project laten zien dat het wél kan en stak zijn nek uit voor het team. Daar plukken alle betrokkenen én vooral de toekomstige gebruikers van het Pocketpark de vruchten van.”
Het voordeel van een bouwteam is dat de praktijkervaring van de aannemer direct wordt meegenomen in het ontwerp.
Het project is op tijd én binnen budget opgeleverd. Dat komt grotendeels omdat er op vertrouwen wordt gewerkt. Bankers: “Wij hebben het project aangenomen voor een ‘fixed price’, dus discussies over kosten waren er niet. Je kunt daardoor echt samen met de inhoud bezig zijn. En nog belangrijker: er werd met plezier met elkaar samengewerkt en dat is veel waard. Dat geldt overigens ook voor alle andere betrokkenen, zoals de omgeving. Ik ben vanaf dag één meegegaan naar de projectlocatie waardoor iedereen je kent. De communicatie is persoonlijk en iedereen voelt zich gehoord. Al die zaken komen het eindresultaat ten goede.”
Een ‘groene parel’ in het hart van Schijndel
Martijn Buskens was namens de gemeente als opdrachtgever betrokken bij het project. “Het leuke van dit project was dat cultuurtechniek en civiele techniek bij elkaar komen op één locatie. Naast het realiseren van een ‘groene parel’ is het belangrijk dat de locatie goed gebruikt kan worden voor de vele diensten die het RAADhuis gaat vervullen. Daarnaast is het wenselijk dat het gehele plan aansluit bij de wensen en verzoeken van de gebruikers en omwonenden. Burgerparticipatie is een belangrijk thema binnen de gemeente.”
Buskens vervolgt: “Ik heb een grote passie voor de natuur; vergroening en het vergroten van de biodiversiteit zijn belangrijke ambities van de gemeente. We hebben om die redenen hoge eisen gesteld aan het groen op deze locatie. Eén van de belangrijke factoren in het beplantingconcept is het toepassen van bodemcomponenten. Hierdoor is het groen bestand tegen de perioden van langdurige droogte en extreme regenbuien en is er een uitstekend werkende voedingsstoffenkringloop in de bodem gecreëerd. Hierdoor groeit en bloeit het groen langdurig. Zodoende kunnen ook de toekomstige generaties genieten van deze groene parel in het hart van Schijndel.”
Het is zeer de moeite waard om de locatie te bezoeken en te genieten van het pocketpark; de groene parel in het hart van Schijndel.
Over de samenwerking was Buskens eveneens enthousiast: “De T&G Groep heeft met dit project aangetoond de kennis en ervaring te hebben over zowel civiele werken als cultuurtechnische werken. Door goed te luisteren naar de wensen en behoefte van de opdrachtgever en goed en duidelijk te communiceren zijn problemen voorkomen en is er een prachtig resultaat behaald. Het is zeer de moeite waard om de locatie te bezoeken en te genieten van het pocketpark; de groene parel in het hart van Schijndel.”
Naar overzicht