Scholen ‘smartphone vrij’? Niet zonder bijpassend terrein
Het Sint-Janslyceum in ’s-Hertogenbosch is één van de eerste scholen in Nederland die dit schooljaar al volledig ‘smartphone vrij’ is. Een bewuste keuze met grote gevolgen, ook voor het terrein. Want waar je iets afpakt, moet je ook iets teruggeven. Dus kwam de school met een creatieve oplossing op het schoolplein.
Smartphone vrij
Het verbieden van smartphones op scholen is een groot punt van discussie onder docenten, leerlingen en ouders. Het vraagt lef om de maatregel écht door te voeren. Maar dat weerhield het Sint-Janslyceum er niet van om de knoop vóór dit schooljaar al door te hakken. Daarmee haalde zij zelfs het nieuws!
De gehele school dacht mee over de beste manier om deze transitie vorm te geven. Zo ook Facilitair Manager Frank van den Wildenberg: “Ik vind het belangrijk dat – als we smartphones verbieden – er ook alternatieve komen voor de leerlingen.”
Een leuker schoolplein
Vanuit die gedachte ging Van den Wildenberg op zoek naar wat zijn afdeling kon betekenen om de veranderingen wat te verzachten. Hij vertelt: “Voor ons staat het welzijn van de leerlingen voorop. We willen zorgen dat zij goed kunnen leren, maar ook dat ze hier een leuke tijd hebben – zowel in de kantines als buiten tijdens de pauze. Juist daar kunnen wij het verschil maken met extra faciliteiten.”
Pannaveld en Teq ball tafel
Om te zorgen dat de nieuwe faciliteiten goed aansluiten bij de leerlingen, ging de school het gesprek aan. Zo kwam er al snel een tafelvoetbaltafel in de kantine en een loungehoek met banken waar leerlingen kunnen leren én relaxen. Maar de échte impact werd gemaakt op het schoolplein. “In de zomer hebben we als uitprobeersel een tijdelijke pannakooi gehuurd,” vervolgt Van den Wildenberg. “De laatste schroef zat er nog niet in, of er werd al volop gebruik van gemaakt. Het bracht de leerlingen samen en trok ze uit de kantine naar buiten. Na zo’n succes hebben we besloten om permanent een pannaveld, basketbal court en Teqball-tafel te laten plaatsen door T&G. Daarmee zijn we al helemaal klaar voor komend seizoen.”
Naast de keuze voor deze spelelementen, is ook over de plaatsing goed nagedacht. In eerste instantie zou de pannakooi naast een rij lokalen worden geplaatst. Maar door de mogelijke geluidsoverlast is er toch een andere plek gekozen. “Het kan er heftig aan toe gaan,” lacht Van den Wildenberg. “Daarom hebben we de toestellen maar naast de gymzaal geplaatst. Dat komt goed uit, want de LO-docenten willen ze ook in hun lessen gaan gebruiken. Misschien komt er zelfs een schoolbrede competitie!”
Terreinvoorziening
T&G Terrein en Groenvoorziening (onderdeel van de T&G Groep) is al langere tijd een vaste partner voor het Sint-Janslyceum op het gebied van de buitenruimte. Zo klopt de middelbare school regelmatig aan voor advies. Van den Wildenberg: “Voor dit soort zaken hebben wij met T&G een prettige samenwerking. Naast straatwerkzaamheden en VTA-controles (Visual Tree Assessment, red.) wordt er goed meegedacht over de inrichting en het aanpassen van de buitenruimte. Bijvoorbeeld hoe we kunnen zorgen dat we slimmer omgaan met fietsenstallingen, zodat deze op een andere plek worden hergebruikt. T&G begrijpt de functie van een schoolplein. Namelijk: leerlingen uit de kantines halen, en lekker buiten met elkaar in contact brengen. Ik weet zeker dat dat met deze nieuwe spelelementen wederom goed gelukt is.”
Naar overzicht