Terreinbeheer in het onderwijs: “Het groen heeft nooit vakantie”
Als het op terreinbeheer aankomt, is geen één opdrachtgever hetzelfde. Dus is het belangrijk om precies te weten wat er op de locatie speelt. Wat wordt er verwacht van het team? Zijn er bijzonderheden in de planning? En in het geval van een schoolterrein: wanneer is het vakantie? Gelukkig weten onze teams hun weg in het onderwijs ondertussen goed te vinden. Maar net zoals op school zijn heldere communicatie én een goede planning onmisbaar.
In deze blog vertellen de Coördinatoren Huisvesting van Stichting ZAAM over wat zij verwachten van hun buitenpartner. De belangrijkste punten? Eén vast aanspreekpunt, rekening houden met de leerlingen en doen wat je beloofd.
Vertrouwen en ontzorging
Bij Stichting ZAAM – bestaande 23 scholen in de regio Amsterdam – vraagt het beheer van de schoolterreinen de nodige inspanning. Beide Coördinatoren Huisvesting van ZAAM benadrukken hoe belangrijk het is dat ze ontzorgd worden. “Wij schakelen dagelijks met tientallen partijen – van conciërges tot aannemers – en hebben simpelweg niet de tijd om elk klein detail te managen,” zeggen zij. Daarom is één vast aanspreekpunt cruciaal. “Het is essentieel dat we kunnen vertrouwen op de partner die het terrein beheert, dat zij problemen direct oplossen en aan ons rapporteren.” Wanneer er bijvoorbeeld schade wordt geconstateerd zonder iets te melden, kan dat tot problemen leiden. “Voor zo’n klein incident is daarom duidelijke communicatie nodig en iemand die snel kan handelen.”
Daarnaast speelt de planning een grote rol. Scholen zijn slechts 36 weken per jaar open, terwijl de terreinen het hele jaar door onderhouden moeten worden. “Het is belangrijk dat onze partners rekening houden met de schoolvakanties. Dan zijn sommige werkzaamheden immers geschikter dan andere, omdat er geen leerlingen aanwezig zijn. Met T&G werken we gelukkig met een jaarplanning waardoor we precies weten welke zaken wanneer worden uitgevoerd.”
Samen met de leerlingen
Een mooi voorbeeld van samenwerking is het project waar een interactieve schooltuin is gecreëerd. “We hadden als pilot containers met gereedschap geplaatst en de leerlingen betrokken bij het onderhoud van de tuin, onder begeleiding van T&G. Het was geweldig om te zien hoe enthousiast de kinderen werden.” Het project roept duidelijk enthousiasme op: “Dit soort projecten zijn niet alleen goed voor het groen, maar ook voor de leerlingen. Ze leren omgaan met de natuur en verantwoordelijkheid dragen.”
Partnership
De samenwerking met T&G wordt door ZAAM als een partnerschip ervaren. “We voelen ons echt ontzorgd,” luidt het eensgezind. “Toen medewerkers van T&G bijvoorbeeld een zinkgat op het terrein ontdekten, werd het direct opgepakt. Dat proactieve handelen is precies wat we nodig hebben.” Voor Stichting ZAAM is T&G dan ook al langere tijd leverancier. “Het draait om afspraken nakomen, goed werk leveren en escalaties voorkomen. Dankzij de duidelijke communicatie en het vertrouwen dat we hebben opgebouwd, weten we dat ons terreinbeheer in goede handen is.” Door de jaren heen heeft T&G bewezen een betrouwbare partner te zijn die begrijpt wat er nodig is in het onderwijs. Want als het om groen gaat, is het duidelijk: het heeft nooit vakantie.
Naar overzicht