Waterschap en groenvoorziener slaan handen ineen voor klimaat adaptieve stad
Wateroverlast, hittestress, droogte: Nederland krijgt steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Waterschappen zetten zich daarom volop in om onze leefomgeving ‘klimaatrobuuster’ te maken. Maar hoe doe je dat in stedelijke gebieden, waar veel grond niet van jou is? Dan moet je samenwerken, waaronder met groenpartijen. En precies dat doet het Hoogreemraadschap van Delfland met hun programma ‘Klimaatkrachtig Delfland’.
Inmiddels heeft het programma al een flinke impact gemaakt in de regio Delfland met bijdrages aan een lange lijst van projecten. Eén van de initiatiefnemers is José Kooi, Beleidsadviseur Klimaatadaptatie bij het Hoogheemraadschap van Delfland. In deze blog vertelt zij over het belang van een klimaatadaptieve stad. En waarom zowel het waterschap als de groenvoorziener een belangrijke rol vervullen in die transitie.
José Kooi, Beleidsadviseur Klimaatadaptatie bij het Hoogheemraadschap van Delfland.
Klimaatkrachtig Delfland
“Het doel van ons programma is dat het Delfland gebied in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht is,” vertelt Kooi. “Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer in Nederland. We zorgen voor sterke dijken, schone sloten en zuiver water. Door klimaatverandering nemen de opgaven toe. We kunnen deze opgaven niet binnen het watersysteem oplossen. Kortom; we kunnen het niet alleen! Het is belangrijk dat iedereen meedoet en bijdraagt aan een klimaatbestendig Delfland.”
Stedelijk gebied
Op basis van die visie is Klimaatkrachtig Delfland ontstaan: Een netwerk dat partijen, initiatieven en projecten verbindt en kennis en kunde uitwisselt. Samen maken zij de regio beter bestand tegen het veranderende klimaat, en tegelijkertijd ook mooier en leefbaarder. Zeker in stedelijk gebied is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan, aldus Kooi: “In minder dichtbebouwde gebieden hebben overheden meer grond in eigendom die ze klimaatbestendig kunnen inrichten. Maar in stedelijk gebied is dat anders. Daar bezitten particulieren, bedrijven, scholen en bijvoorbeeld woningbouwcorporaties minimaal 60% van de grond. Als overheid heb je daar weinig over te zeggen en dus zullen we een andere manier moeten vinden om invloed uit te oefenen op dit gebied. Dit doen we door nauw met hen samen te werken.”
T&G en het Hoogheemraadschap van Delfland werken samen bij om een klimaat adaptieve inrichting te maken. Daarbij worden ook de bewoners betrokken.
Samenwerken met hoveniers
Het samenwerken gebeurt voornamelijk door het delen van kennis. Maar het programma heeft ook budget beschikbaar om projecten die bijdragen aan een ‘klimaatkrachtig’ Delfland een extra zetje te geven als dat nodig is. “Als waterbeheerder hebben wij veel technische kennis over water, maar ook hebben we een netwerk van interessante partijen die allemaal bijdragen aan een Klimaatkrachtig Delfland. Sinds een aantal jaar zijn hoveniers daar een belangrijk onderdeel van,” vervolgt Kooi. Zo kwam ook T&G Groep in contact met Klimaatkrachtig Delfland. Als vaste partner van woningcorporatie Haag Wonen beheert T&G de buitenruimte van een groot stedelijk gebied in Den Haag. Daarnaast wordt T&G regelmatig betrokken bij renovatieprojecten, waarbij Haag Wonen duidelijk inzet op een duurzame inrichting van het terrein. Het gemeenschappelijk belang en raakvlak was dus al snel gevonden.
Een volgende niveau
Kooi: “Een groenvoorziener als T&G is voor ons een belangrijk contact, omdat zij een adviserende rol richting de opdrachtgever hebben en de behoefte van bewoners goed kennen. De woningcorporatie wil graag verduurzamen maar weet niet goed hoe en heeft soms beperkte middelen beschikbaar. De hovenier heeft de expertise hoe dat te realiseren, maar weet niet altijd alles over het waterbeheer. Wij kunnen daarin meedenken en een project dat bijdraagt aan onze doelstelling financieel ondersteunen. Daardoor tillen we een project qua klimaatbestendigheid nét weer naar een volgend niveau.”
De samenwerking tussen Klimaatkrachtig Delfland en T&G heeft al tot een aantal mooie initiatieven geleid. Zo is er als onderdeel van het project Haagse Hendrik een tuinwedstrijd georganiseerd om bewoners te stimuleren hun tuin te vergroenen en niet dicht te straten. Recentelijk is het project ‘De Gaarde’ gestart, waar we een tuinteam hebben samengebracht dat nu middels buurtinitiatieven en kennisdeling de buitenruimte gaat herinrichten. Inmiddels is een tijdelijke moestuin gerealiseerd naast het wooncomplex. “Het is mooi om te zien dat dit soort initiatieven mensen samenbrengen en ook de buurt laat meedenken over duurzaamheid. Alleen gaan we de klimaatopgave niet oplossen. Samen wordt er daarentegen ineens een hoop mogelijk!”
Naar overzicht