Zo creëert Syndion een tuin voor alle cliënten
Iedereen verdient het om lekker buiten te zijn. Maar met een meervoudige beperking is dit niet vanzelfsprekend. Zorginstelling Syndion zet zich in om hun terreinen en tuinen aan te passen op de behoeften van hun cliënten, zodat ook zij kunnen genieten van de buitenruimte. Maar dat vraagt om de juiste partners en vooral een begripvolle samenwerking.
In deze blog vertelt Joanne Spoelstra, Projectleider Huisvesting bij Syndion, hoe zij het terrein optimaal afstemt op de cliënten. Ook komt Aart-Jan ’t Lam aan het woord, die medebestuurder is bij de vriendenstichting van Syndion ‘Samen voor Syndion’, over hoe hij leveranciers betrekt bij de financiering van een betere gehandicaptenzorg.
Joanne Spoelstra ruimt samen met cliënt Pascal het blad in één van de tuinen van Syndion.
Iedere cliënt is anders
Als je binnenloopt op locatie DAC Gorcum van Syndion in Gorinchem, word je direct grondig geïnspecteerd door de vele cliënten in de centrale verblijfsruimte. Sommigen doen de afwas, anderen blijven veilig op afstand – vastgeklampt aan hun favoriete speelgoed. Lopend naar de vergaderkamer wordt al snel voelbaar dat Joanne hier geen onbekende is. “Ik heb 8 jaar op deze groep gestaan, en ben uiteindelijk doorgestroomd naar een nieuwe functie als projectleider. Mijn hart ligt wel echt hier op de werkvloer,” verklaart ze. “Maar nu kan ik via een andere weg het verschil maken voor onze cliënten.”
Al die praktijkervaring neemt ze mee in haar nieuwe rol, waardoor het team nog beter weet te luisteren naar de behoeftes van de cliënt. De afdeling Huisvesting coördineert alle nieuwbouw- en renovatieprojecten van Syndion. Ook de vernieuwing van het terrein valt daaronder. Zo zijn er een aantal tuinen rondom deze locatie die herinricht zijn of gaan worden. Daarbij wordt rekening gehouden met een grote diversiteit aan cliënten.
Verschillende groepen, niveaus en beperkingen
“Op deze locatie hebben we drie afdelingen,” vervolgt Joanne. “Enerzijds een groep met mensen met een meervoudige beperking. Hier leeft een groot deel in een rolstoel. De andere groepen bestaan uit mensen met een verstandelijke beperking. De geboden dagbesteding is deels werkgericht, deels belevingsgericht maar altijd wordt gekeken naar de persoon. Sommige cliënten kunnen bijvoorbeeld de was doen. Of helpen met het verzamelen van afval in de buurt. Allebei deze groepen moeten iets uit onze tuin kunnen halen, maar hebben een totaal verschillende inrichting nodig om dat te doen. Die balans qua ruimte en budget is de grootste uitdaging.”
T&G Terrein en Groenvoorziening is al langere tijd partner van Syndion voor de renovatie en aanleg van het terrein. Recentelijk plaatste het team van T&G nog een netschommel in de tuin. Een zeer gewild speeltoestel, aldus Joanne: “Dat zijn nou precies dingen waar de onze cliënten prikkels uit halen die zij nodig hebben. Maar zelfs over een schommel moeten we goed nadenken. De ene cliënt wil bijvoorbeeld lekker rustig schommelen. Maar een andere cliënt heeft misschien juist behoefte aan heftigere prikkels en gaat expres heel hoog schommelen. Daar moet voor en achter het toestel wel in voorzien zijn qua ruimte. Zo kijken we telkens net een stap verder, om te zorgen dat iedereen zich kan uiten in de tuin .”
Activatie en beleving
De verschillen qua cliënten zorgt er dus voor dat één tuin meerdere functies heeft én dient te voldoen aan diverse toegankelijkheidseisen. Maar die eisen willen wel eens flink uit elkaar liggen. Zo is het voor de groep met meervoudig beperkte bewoners al bijzonder als zij even uit de rolstoel kunnen en lekker buiten verblijven in de schaduw.
Joanne: “We zien duidelijk dat de tuin moet voorzien in zowel activatie als beleving. Een kruidentuin is daarom bijvoorbeeld een fantastische toevoeging. Cliënten die iets kunnen ondernemen gaan dan lekker de kruiden plukken en zetten thee voor de groep. Dat is voor hun een leuke activiteit. Voor anderen gaat het juist om de beleving. De geur van lavendel. Het gevoel van je handen in de aarde. Dat is voor sommige cliënten al een hele ervaring.”
“Toen de shovel uitging was hij het er niet mee eens”
Niet alleen bij het eindresultaat, maar ook bij het proces staat de cliënt voorop. In dit geval letterlijk. Want als er iets wordt uitgevoerd is dat natuurlijk heel interessant. Joanne: “Het is fijn dat T&G ruime ervaring heeft met werken op zorgterreinen en kinderdagverblijven. Het team weet goed hoe om te gaan met nieuwsgierige cliënten. Bij het plaatsen van de schommel wist één van de mannen bijvoorbeeld de naam van een cliënt die vaker buiten is, en die riep hem even om te kijken. Hij kon niet praten, maar liet duidelijk blijken dat de shovel echt niet uitgezet mocht worden. Ook dat zijn prikkels die heel goed zijn, mits het allemaal veilig gebeurt natuurlijk.”
Samen voor Syndion
De samenwerking tussen T&G en Syndion is jaren geleden al op een passende manier ontstaan. Aan de wieg van het partnership staat Aart-Jan ’t Lam, die werkzaam is bij Syndion als jobcoach. In het verleden plaatste hij cliënten en andere werkzoekenden bij T&G om in het groen aan de slag te gaan. Een samenwerking die tot op heden nog steeds bijdraagt aan de re-integratie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Tegenwoordig heeft ook Aart-Jan een dubbel rol als medebestuurder van Samen voor Syndion; een stichting die zich al 8 jaar inzet voor een zinvolle dagbesteding in de zorg. Onderdeel daarvan is het aanpassen van binnen- en buitenruimte met het oog op de behoefte van cliënten. Aart-Jan: “In die 8 jaar zijn we uitgegroeid van 6 tot 37 ‘vrienden’ die ieder jaar een kleine bijdrage leveren om projecten voor de bewoners te realiseren. Ook T&G is één van onze ‘Vrienden van Syndion’ in het groen en zet zich zo op meerdere vlakken in om het leven van onze cliënten te verbeteren.”
“Ik leerde T&G kennen als werkplaats voor onze werkzoekenden. Het is mooi dat die samenwerking nu is uitgegroeid tot een partnership waarbij alle partijen in feite winnaars zijn. Samen voor Syndion zorgt voor een eerlijke verdeling onder onze Vrienden die in hetzelfde werkveld actief zijn. Daarmee maken we samen echt een verschil voor de cliënten.”
Naar overzicht