Bomenzorg
Er is niets een betere eye-catcher op een terrein dan een boom. Maar bomen zijn er niet alleen voor de sier; ze zijn ook ontzettend nuttig en duurzaam. Zo koelen bomende omgeving, zorgen voor schaduw, zijn waterbergend en vangen grote hoeveelheden fijnstof en CO² uit de atmosfeer. De keerzijde is dat een slechte boom ook een risico kan zijn op het terrein. De juiste controle en boomverzorging is dus een vereiste.
Bomenzorg, of boombeheer, is het onderhouden van een bomenbestand. Hoewel dit een veelvoorkomend thema is qua groenonderhoud, zit boombeheer niet altijd standaard in een onderhoudscontract. Dit komt omdat bomen slechts eens in de drie tot vijf jaar worden onderhouden. Een gezonde boom vergt over het algemeen weinig onderhoud.
Zorgplicht
Gedegen onderhoud aan bomen is van belang omdat er in Nederland een zorgplicht geldt. Wanneer er een boom op een stuk grond staat, is de grondeigenaar hiervoor verantwoordelijk. Dat betekent dat een slecht onderhouden boom een risico kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer de boom bij een storm omvalt en schade veroorzaakt.
VTA-controle (Visual Tree Assessment)
Het onderhoud van een bomenbestand begint vaak met een VTA-(boomveiligheids)controle. Hierbij maakt een bomenexpert van T&G een ronde over het terrein en maakt een visuele inschatting van de conditie van de bomen. Vaak hebben niet alle bomen een VTA nodig. Alleen bomen die risicodragend zijn zoals bomen op pleinen, langs loop- of fietsroutes of op parkeerplaatsen.
Rapportage
De VTA-opname wordt meestal digitaal vastgelegd in Digitree of een soortgelijk systeem. In de applicatie wordt middels GPS-locatie aangegeven waar de boom staat, welke soort het is en wat de conditie is van de boom.
Zwak hout
Er zijn een aantal veelvoorkomende boomkwalen die tijdens de VTA-controle kunnen worden geconstateerd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van dood hout, holtes, zwamvorming of een plakoksel.
Ziektes, zwammen en parasieten
Daarnaast wordt tijdens een VTA gelet op ziektes, zwammen en parasieten. Aan de hand van de VTA-controle kan T&G u adviseren wat nodig is. Dit kan zijn een aanvullend onderzoek en een advies tot rooiwerk of een offerte om het bomenbeheer (b.v. snoeiwerk) verder in te richten.
Voor eventuele kap is een omgevingsvergunning (voorheen: kapvergunning) van de gemeente noodzakelijk. In geval van het kap- of rooiwerk van een boom behoren de aanvraag van de omgevingsvergunning, de klic-melding. het verwijderen van de stronk en het opruimen van het groenafval tot ons dienstenpakket.
Een boom planten
Naast het kappen van bomen is ook het planten van bomen onmisbaar bij het beheren van een duurzaam bomenbestand. Uiteraard streven we ernaar voor iedere boom die we kappen deze te vervangen voor één of meerdere nieuwe bomen. Aanplant van nieuwe bomen ten behoeve van de biodiversiteit en een groene leefomgeving. Het planten van een nieuwe boom begint bij het voorbereiden van het plantvak. T&G realiseert het ontgraven en het opwaarderen van de grond, bijvoorbeeld door deze te vernieuwen of substraat toe te passen. Vervolgens wordt de boom geplant en verankerd. Dit kan zowel ondergronds als bovengronds. Tot slot kan de opdrachtgever kiezen om het plantplaats te optimaliseren middels een watergeefscherm of een beluchtingsbuis.
Onze dienstverlening
Bekijk onze bedrijven