Infiltratie en buffering van (regen)water
Waterproblematiek is al jaren een groeiend issue. We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden – zowel droogte als hevige regenval. Water speelt dan een centrale rol. Bij warm weer droogt de grond uit, en bij extreme regen raakt het riool overbelast.
Dit komt grotendeels door verstedelijking. Steeds meer gebieden worden een zogeheten ‘betonnen jungle’. De waterkringloop – waarbij water de tijd krijgt om terug te stromen in de grond of juist deels te verdampen – raakt daardoor verstoord. Het gevolg is wateroverlast.
Groendaken zijn effectieve waterbergers! Deze sedumdaken zijn aangelegd op de schuurtjes van bewoners van woningcorporatie Haag Wonen. Een simpele, maar doeltreffende oplossing.
Regenwater afkoppelen
Tijd dus voor een klimaat adaptieve buitenruimte. Momenteel zijn gemeenten en waterschappen druk bezig met het oplossen van deze waterproblemen. Eén veelgehoorde ingreep is het afkoppelen van het regenwater. De hemelwaterafvoer wordt dan niet meer direct op het riool aangesloten, maar het water wordt geleid naar een plek waar het kan infiltreren. Dit kan een plantvak zijn of een speciaal daarvoor aangelegde wadi. Een wadi is een voorzieningen die tijdelijk gevuld kan worden met hemelwater wanneer het nodig is, zodat regen de tijd krijgt te infiltreren. Je treft wadi’s tegenwoordig overal aan, veelal voorzien van een overstort naar de riolering voor als ze vol raken.
Dwarsdoorsnede van een wadi. ©Klimaatadaptatie Nederland
Groene leefomgeving
Het antwoord op wateroverlast is in de basis simpel: een groene leefomgeving. Planten en bomen zijn in staat om grote hoeveelheden water op te slaan. Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om een groene leefomgeving te creëren. Naast beplanting worden steeds vaker groene gevels en groendaken aangelegd, mede door hun vermogen om water vast te houden.
Wil jij zelf bijdragen aan een klimaat adaptieve buitenruimte? Doe dan mee met initiatieven zoals Operatie Steenbreek of het NK Tegelwippen! Het devies: tegels eruit, groen erin. T&G Groep doet ook mee, bijvoorbeeld door samen met bewoners van woningcorporaties hun buurt te vergroenen.
Vooral groendaken zijn hiervoor geschikt door de substraatlaag in de dakopbouw. Dit zorgt voor waterbuffering en het effect kan worden versterkt middels speciale producten waardoor het groendak een rententiedak wordt (ook wel blauwe daken genoemd.) Bekende systemen zijn bijvoorbeeld de oplossing van Nophadrain, dat bestaat uit een waterrententiesysteem en instelbare stuwingsregelaars. Dit systeem kan zowel op een intensief als extensief dak worden toegepast. Regenwater wordt dan tijdelijk opgeslagen en vertraagd afgevoerd. Ook wordt verdamping gestimuleerd, waardoor meer ruimte voor waterberging ontstaat en de omgeving actief wordt gekoeld. Retentiedaken zijn dus ook goede oplossingen tegen hittestress.
Infiltratiekratten zorgen ervoor dat regenwater vertraagd wordt teruggegeven aan de grond.
Infiltratiekratten en -buizen
Het is ook mogelijk om regenwater te infiltreren onder de grond. In dat geval wordt er vaak gekozen voor infiltratiekratten of –buizen. Een infiltratiekrat creëert een holle ruimte onder de grond waarin water kan worden opgeslagen en vertraagd wordt afgevoerd. Het water krijgt hierdoor de kans terug te stromen in de grond. Een infiltratiebuis werkt volgens hetzelfde principe, maar dan gestuurd over een langere afstand. Bijvoorbeeld om het water te verplaatsen en te infiltreren in de buurt van beplanting en bomen.
Waterdoorlatende verharding
Infiltratie middels kratten of buizen werkt helemaal goed wanneer dit wordt gecombineerd met een waterdoorlatende verharding. Zo zijn er speciale voegen beschikbaar waardoor regenwater prima kan terugstromen en plasvorming op de verharding wordt voorkomen (wat ook goed is voor de leefbaarheid). Ook grasbetontegels zijn hiervoor geschikt.
Het vilt tussen de voegen van deze bestrating zorgt dat water er gemakkelijk doorheen kan stromen. In dit geval betreft het zelfs bestrating aangebracht op een ondergrondse parkeervoorziening. Er is dus voor iedere situatie een passende oplossing! Tegelijkertijd wordt door deze voegen plasvorming bij regenval voorkomen.
Meer weten over klimaatbestendige oplossingen voor jouw terrein? Onze experts staan voor je klaar!