Bestrijding van invasieve exoten
Invasieve exoten horen niet thuis in Nederland. Toch zijn deze soorten in ons land terechtgekomen, vaak door menselijk toedoen zoals transport, handel en toerisme. Bestrijding van invasieve exoten kan een intensief proces zijn, maar is absoluut noodzakelijk om schade aan de leefomgeving te voorkomen.
Een Japanse duizendknoop overwoekerd een oude locomotief (bron: wikipedia).
Overlast van invasieve exoten
In geval van uitheemse diersoorten is het verstandig om een specialist in te schakelen. Voor het bestrijden van invasieve plantsoorten kun je bij T&G Groep terecht. Deze soorten kunnen namelijk voor veel overlast zorgen. Exoten staan bekend om hun neiging om complete terreinen te overwoekeren. Daarmee worden andere soorten weggedrukt, waardoor de biodiversiteit afneemt en er schade ontstaat aan het lokale ecosysteem. Daarnaast zijn er exoten, zoals de reuzeberenklauw, die vervelend prikken. Ook bekend is de Japanse Duizendknoop, die nog altijd de nieuwskoppen regeert door zijn vermogen complete funderingen en gebouwen aan te tasten.
Meest voorkomende soorten
Er zijn meer dan 20 landplanten die bekend staan als invasief. De Japanse Duizendknoop, Reuzeberenklauw en Reuzenbalsemien zijn de bekendste soorten. Wil jij weten of een plant op jouw terrein een invasieve exoot is? Bij de NVWA staat een overzicht van de soorten invasieve landplanten die al in Nederland voorkomen en schadelijk zijn voor de Nederlandse natuur en/of volksgezondheid.
Bestrijding van invasieve exoten
Het bestrijden van invasieve exoten kan moeilijk zijn, omdat de plant per definitie erg hardnekkig is. Er zijn vaak verschillende methoden beschikbaar. Welke methode het beste werkt, is afhankelijk van de specifieke situatie en de leefwijze van een betreffende soort. Daarnaast zijn factoren als haalbaarheid, prijs, nevenschade en wetgeving bepalend voor de keuze van de beste bestrijdingsmethode.
Wat u ook doet, ga niet zelf aan de gang zonder het inwinnen van professioneel advies! In sommige gevallen, zoals bij de Japanse Duizendknoop, wordt het daarmee alleen maar erger. Deze kan namelijk verder uitzaaien als de plant machinaal wordt afgemaaid. Daarnaast is er wetgeving van toepassing op de bestrijding van onkruid en invasieve exoten. Zo geldt bijvoorbeeld een verbod op professioneel gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw.
Japanse Duizendknoop: de keuze is reuze
Momenteel is de Japanse Duizendknoop de bekendste invasieve exoot in Nederland. Tegelijkertijd is het een zeer hardnekkige soort die niet gemakkelijk te bestrijden is, en kan zorgen voor extreme overlast. Heeft u een Japanse Duizendknoop op uw terrein? Dan zijn er diverse bestrijdingsmethoden mogelijk. Onderstaande opties kunnen ook bij andere soorten worden toegepast.
- Elektrocutie
Door de planten afzonderlijk met ca. 4000 volt te behandelen gaan deze dood en kunnen ze worden verwijderd.
- Afgraven en afvoeren of zeven
Hierbij worden de planten compleet met wortel afgegraven. Een hardnekkige methode die goed werkt. Maar dit is wel prijzig, omdat alle grond wordt afgevoerd of gezeefd.
- Maaien
Door de plant maandelijks af te maaien kun je deze compleet uitroeien. Dit gebeurt vaak wel over de koers van jaren. Het maaiafval dient door een gecertificeerd bedrijf verwerkt te worden.
- Begrazing
In dien mogelijk is het begrazen van het gebied door schapen een goede manier om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. Schapen vinden deze namelijk erg lekker. Dit moet wel consistent gebeuren, zodat de plant uitgeput raakt.
- Injecteren met heet water
Door water op 20cm diepte te injecteren worden de wortels aangetast. Deze sterven af de plant kan daarna worden verwijderd.
- Roots Reset
Bij Roots Reset worden anaerobe bacteriën ingezet om een fermentatie proces in de grond op gang te brengen. Dit proces is schadelijk voor wortels, en tast de Japanse Duizendknoop van onderuit aan. De wortels sterven dan binnen zes maanden af. Vervolgens kan het folie worden verwijderd en zal de Japanse Duizendknoop verdwenen zijn.
- Afdekken
Het is belangrijk om de gehele af te dekken met een flexibel, niet-licht doorlatend zeil. Hierdoor raken de wortels uitgeput, maar dit kan wel tussen de 3 en 5 jaar duren.
- Injectie
T&G gebruikt veelal injectie om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. Met een injectiepistool wordt bestrijdingsmiddel in de plant gespoten en sterft deze af. Dit is de meest effectieve methode om de invasieve exoot te bestrijden.