Flora en Fauna
Flora en fauna zijn verzamelbegrippen voor alle planten en dieren in een gebied. Flora verwijst naar de planten en fauna naar de dieren. De termen vinden hun oorsprong in de wetenschap, maar worden ook gebruikt voor natuurregelgeving. Bij de aanleg en het beheer van terrein is dit veelvuldig aan de orde.
Flora en fauna op een terrein
Hoveniers en buitendienstverleners, zoals T&G Groep, hebben vaak met flora en fauna te maken. Op een terrein leven veel planten en dieren waarmee rekening wordt gehouden. Flora en fauna kunnen zowel een kans zijn als een risico. Het verbeteren van de biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld voor een grotere verscheidenheid aan flora en fauna. Het gevolg is een duurzamer terrein, een sterker Natuur Netwerk en een betere beleving. Aan de andere kant zijn sommige diersoorten beschermd, waardoor bouwproject regelmatig worden stilgelegd.
Ook in het terreinbeheer kan beschermde flora en fauna een zichtbare impact hebben. Wanneer er een vogel broedt in een heg mag deze bijvoorbeeld niet gesnoeid worden. Dit zorgt voor een oneven beeld dat er voor buitenstaander onverzorgd uit kan zien. Verwachtingsmanagement is dus belangrijk om ongenoegen over de uitstraling van het terrein te voorkomen.
Wet Natuurbescherming en certificering
Om de flora en fauna in Nederland te beschermen is in 1999 de Flora- en Faunawet in het leven geroepen. Deze wet is in 2017 omgevormd tot de Wet Natuurbescherming. De Wet Natuurbescherming bevat een aantal verbodsbepalingen om er voor te zorgen dat in het wild levende soorten zo veel mogelijk met rust worden gelaten.
In lijn met deze nieuwe wetgeving is er door de overheid een gedragscode opgesteld. Bedrijven, waaronder T&G Groep, laten hun personeel scholen om zo een certificaat te behalen dat bewijst dat de dienstverlening aan deze gedragscode voldoet. Het certificaat Wet Natuurbescherming kent drie niveaus. Hoe hoger het niveau, des te deskundiger de medewerker. Het voordeel van deze certificering is dat sommige zaken m.b.t flora en fauna mogen worden uitgevoerd zonder ontheffing. Bekijk hier meer informatie over onze certificering.
Zorgplicht
In het kader van duurzaamheid en natuurbescherming is het effect van deze verbodsbepalingen uiteraard zeer wenselijk. Bijkomstig is wel dat iedereen, inclusief bedrijven, een wettelijke zorgplicht heeft voor de natuur in hun directe omgeving. Het is daarom aan te raden om voor aanvang van bouwwerkzaamheden een flora- en fauna quickscan te laten uitvoeren. Hierdoor worden alle (bedreigde) soorten in de omgeving in kaart gebracht. Blijkt uit de scan dat de werkzaamheden de lokale flora en fauna verstoren? Dan ben je verplicht om maatregelen te nemen en/of een ontheffing aan te vragen.
Bij een dergelijke quickscan worden diverse technieken en hulpmiddelen gebruikt. Denk daarbij aan life traps, batdetectors, boomcamera’s en schepnetten. We volgen hierbij te allen tijde de landelijke richtlijnen. Afhankelijk van de omvang van het terrein kan het zijn dat een uitgebreider onderzoek noodzakelijk is. Dit is maatwerk en hierin kan T&G Groep adviseren.
Natuurinclusief bouwen
We zien momenteel dat de natuur in stedelijke gebieden steeds meer in de verdrukking komt. Er wordt veel gebouwd met beton en grijze verhardingen. Als er niks verandert, verzwakt de lokale flora en fauna in de steden en kunnen we niet profiteren van de voordelen van een groene leefomgeving. Door natuurinclusief bouwen kunnen we deze beweging omkeren.
Er zijn diverse manieren om flora en fauna te integreren in gebouwen voor een duurzamere stedelijk gebied. Denk bijvoorbeeld aan groene gevels en groendaken, of het aanbrengen van broedplaatsen voor vogels. Daarnaast spelen ook insecten een belangrijke, ecologische rol. Deze kan door insectenhotels worden versterkt.
Plaagdieren en invasieve exoten
In sommige gevallen zijn bepaalde soorten flora en fauna juist ongewenst. Plaagdieren als ratten, mollen, konijnen en de eikenprocessierups worden actief in Nederland bestreden. Plaagdierbestrijding is een vak dat door professionele plaagdiertechnici wordt uitgevoegd die weten welke acties wettelijk toegestaan zijn, of hiervoor een ontheffing hebben.
Op het gebied van flora kunnen invasieve exoten zeer ongewenst zijn. Recentelijk is de Japanse Duizendknoop nog veelvuldig in het nieuws geweest om zijn woekerende eigenschappen. De wortels van de planten kunnen complete ondergrondse infra ontwrichting en de fundering van een huis verzwakken. De meest effectieve methoden om de plant te bestrijden wordt nog onderzocht.