Groene leefomgeving
Als maatschappij komen we er steeds meer achter hoe belangrijk een groene leefomgeving is. Onderzoek wijst uit dat groen in de buurt een positief effect heeft op de kwaliteit van leven. Niet alleen is wonen in een groene omgeving aantrekkelijker, maar ook gezonder. Het is dus van belang dat we onze groene leefomgeving beschermen en uitbreiden. Hier komen diverse zaken bij kijken.
Ontwerp, aanleg en onderhoud van groen
Alle sportvelden, perkjes, natuurgebieden, plantsoenen, parken en tuinen behoren tot het groen in een leefomgeving. Bedrijven zoals T&G Groep verzorgen het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van deze plekken. Dit doen we niet alleen in de openbare ruimte, maar ook voor zorginstellingen, bedrijven, woningcorporaties, onderwijsinstellingen etc.. Overal waar mensen wonen, werken en recreëren is groen onmisbaar. Uiteraard op het platteland, maar zeker in “grijze” stedelijke gebieden.
Beter en gezonder leven
Een groene leefomgeving is dus aantrekkelijker en gezonder. We weten uit onderzoek dat mensen die wonen in een groene omgeving, minder vaak met gezondheidsklachten bij de huisarts melden. Ook stress en angststoornissen komen minder vaak voor. Zo is de kans op een depressie is 1,33 keer groter in gebieden met weinig groen. Naast de gezondheid bevorderd een groene omgeving tevens de ‘sociale beleving’ van bewoners. Dat wil zeggen: zij voelen zich minder snel eenzaam en ervaren meer sociale steun. Hoewel ze dit niet altijd meer krijgen dan in minder groene gebieden.
Healing enviroment
De positieve effecten van groen op de gezondheid van mensen wordt bij een zorginstelling vaak nog verder getrokken. Daar is steeds vaker sprake van een healing enviroment. Dit is een omgeving die specifiek is ingericht met als doel het bevorderen van de gezondheid van bewoners, cliënten en zelfs medewerkers. Het doel is dat de buitenruimte bijdraagt aan het genezingsproces.
Natuurinclusief bouwen
Vooral in stedelijke gebieden is het creëren van een groene leefomgeving een uitdaging. Gelukkig wordt er steeds vaker ingezet op natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is een duurzame vorm van bouwen, waarbij de natuur wordt geïntegreerd in het gebouw. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen voor groen in de buitenruimte en alle voordelen die daarbij horen. Denk bijvoorbeeld aan groendaken of groene gevels. Deze oplossing zorgen voor meer biodiversiteit in de stad, verhelpen hittestress en wateroverlast. Ook worden nieuwe natuur netwerken gecreëerd in de stad voor een sterkere ecologische structuur. Al met al een goed idee dus!
Wat kun je zelf doen?
T&G Groep is een collectief van dienstverleners in de buitenruimte die zich iedere dag inzetten voor een groene leefomgeving. Vaak gaat dit op grote schaal op terreinen van alle soorten en maten. Gelukkig zijn er ook veel manieren waarop je zelf kunt bijdrage aan een duurzamere, groenere leefomgeving. Alle beetjes helpen!
Het aanleggen van een groene tuin of plantjes op het balkon is bijvoorbeeld al top. Aansluitend kunnen je je aansluiten bij Operatie Steenbreek. Dit landelijker initiatief heeft een simpele missie: steen eruit, groen erin. T&G realiseert in dit kader vak geveltuintje voor woningcorporaties. Maar dit kun je natuurlijk ook zelf doen! Lees hier meer over Operatie Steenbreek.