Hittestress
Door klimaatverandering warmt de wereld langzaam op. Hittegolven worden extremer en leiden steeds vaker tot hittestress. Vooral in stedelijke gebieden is hittestress (of: urban heat) een groeiend issue. Er is een groot verschil tussen de temperatuur in steden en het platteland. Dit verschil kan zelfs oplopen tot 4 graden Celsius! Gelukkig kan hittestress door slimme inrichting van de buitenruimte drastisch worden verminderd.
Gevolgen van hittestress
De gevolgen van hittestress gaan verder dan alleen warmteoverlast in stedelijke gebieden. De temperatuurstijging hebben invloed op de natuur en ook op je gezondheid. Zeker ouderen zijn vatbaar voor de gevolgen van extreme hitte. In Nederland alleen al neemt de sterfte tijdens hittegolven met zo’n 12 procent toe. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de gevolgen van hittestress om dit cijfer terug te dringen.
Stedelijke gebieden
Hittestress treft vooral onze steden. Dat komt grotendeels door de de grote hoeveelheid bakstenen, beton en asfalt. Wegen en gebouwen nemen veel warmte op en geven deze warmte ook weer terug. Binnen stedelijke gebieden is daarnaast relatief weinig groen en water. En de wind krijgt minder ruimte door de geconcentreerde (hoog)bouw.
Meer groen
Het is niet altijd mogelijk om hittestress 100% weg te nemen, maar er zijn genoeg manieren om de hoge temperaturen te verlagen. In de basis is de oplossing simpel: meer groen. Een groene leefomgeving met meer planten, bloemen en bomen kunnen een grote impact hebben op de temperatuur in een stedelijk gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het planten van bomen of de aanleg van natuurdaken en groene gevels. Deze voeren de warmte af en hebben een positief effect op de uitstraling en biodiversiteit. 10% meer groen brengt de temperatuur ter plaatse al met 0,6 graden Celsius omlaag. Kortom: we moeten natuurinclusief bouwen.
Klimaatbestendigheid
Het is onmogelijk om hittestress los te zien van andere stedelijke uitdagingen, zoals verdroging van de bodem, wateroverlast, luchtvervuiling, geluidshinder, ongedierte en de afnemende verscheidenheid aan flora en fauna. Gelukkig dragen de meeste maatregelen tegen hittestress bij aan het oplossen van meerdere problemen. Zo houdt een groendak water vast, gaat beplanting uitdroging van de bodem tegen en verhelpen bomen geluidsoverlast. Door een slimmere, groenere terreininrichting verhogen we op alle vlakken de leefbaarheid in de stad.
Overige gevolgen
Als hittestress niet wordt opgelost, zullen de problemen naar verwachting alleen maar groter worden. Er komen door de zachtere winters bijvoorbeeld steeds meer insecten die tot overlast leiden, zoals de tijgermug, teek en eikenprocessierups. Daarnaast worden inheemse flora en fauna vaker verdrongen door invasieve exoten.