Natuurinclusief bouwen
Natuurinclusief bouwen is een duurzame vorm van bouwen, waarbij de natuur wordt geïntegreerd in het gebouw. Stedelijke gebiedsontwikkeling draagt op deze manier bij aan o.a. de biodiversiteit, de lokale natuurwaarden, klimaatadaptatie, schone lucht en het Natuur Netwerk. Denk hierbij aan groene daken en gevels, slimme wateroplossingen en nestkasten voor vogels en insecten.
Bouwopgave
Nederland staat voor een flinke bouwopgave van maar liefst 1 miljoen woningen. Het is belangrijk dat we tijdens het bouwen de natuur niet uit het oog verliezen. Want door toenemende bebouwing neemt de leefruimte voor dieren planten af. Gelukkig kunnen dit door natuurinclusief te bouwen voor zijn. Sterker nog: door natuurinclusief bouwen kunnen we juist een duurzame bijdragen leveren aan de lokale natuur en de gezondheid van de toekomstige bewoners! De buitenruimte speelt daarbij een essentieel rol.
Biodiversiteit
Eén van de belangrijkste pijlers van natuurinclusief bouwen heeft te maken met biodiversiteit. Er liggen namelijk tal van kansen om de ecologisch structuur te verbeteren. Groene gevels en groendaken zorgen bijvoorbeeld voor extra biodiversiteit en een groene uitstraling. Door de begroeiing op het gebouw Wanneer verschillende gebouwen voorzien van groendaken vormen zij zelfs een soort ‘natuurtreden’ voor flora en fauna door een bebouwd gebied.
Ook nestkasten en insectenhotels kunnen een groot verschil maken, zowel los op het terrein als geïntegreerd in het gebouw of op het dak. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de lokale natuur. Bouw je langs een bosrand? Zorg dan dat de natuurvoorzieningen aansluiten op de planten en dieren die er al voorkomen. En door slim om te gaan met verlichting kunnen veel negatieve effecten op dieren worden voorkomen.
Blauwgroene maatregelen
Het klimaat verandert en dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Wateroverlast en hittestress zijn veelgenoemde onderwerpen. Ook hier biedt natuurinclusief bouwen een oplossing. De aanleg van wadi’s, waterbergende infiltratieverharding en het meer groen zorgen dat water op de juiste manier wordt afgevoerd en de temperatuur in het gebied verlaagd. Bomen zijn de airco’s van de natuur en zelfs groendaken hebben een waterbergende werking. Dit wordt ook wel ‘multifunctioneel groen’ genoemd.
Een gezonde leefomgeving
De integratie van meer natuur in gebouwen heeft niet alleen een duurzaam effect op planten en dieren. Natuurinclusief bouwen stimuleert van sociale cohesie in de stad en zorgt voor een gezonde leefomgeving. In andere woorden: groen maakt gelukkig! Tot slot verhoogt de integratie van natuur zelfs de vastgoedwaarden en versterkt het vestigingsklimaat voor bedrijven.
De bedrijven van de T&G Groep hebben ruime ervaring met de aanleg en het onderhoud van natuur inclusieve toepassingen zoals groendaken, groene gevels, infiltratie en nest- en insectenkasten. We adviseren U graag vanuit een praktijkgerichte visie over hoe uw bouwproject natuurlijker kan. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.