Terreinbeheer bij leegstand
Leegstaand vastgoed of onontwikkelde bouwlocaties worden om financiële redenen vaak onbeheerd gelaten. Dat is logisch, maar teveel achterstallig onderhoud kan vervelende gevolgen hebben. Een verwilderde buitenruimte brengt reële risico’s met zich mee, terwijl dit met een budgetvriendelijke aanpak goed te ondervangen is.
Onzichtbare risico’s
De risico’s van een onbeheerd terrein rondom een verlaten gebouw liggen niet altijd voor de hand. Toch zijn er genoeg redenen om deze terreinen te voorzien van passend onderhoud. De eerste sporen van achterstallig onderhoud kunnen desastreuze gevolgen hebben voor een toekomstige invulling.
Zo verminderen onverzorgde panden/terreinen snel in waarde. Het worden daarnaast al snel interessante locaties voor criminaliteit, vandalisme of zelfs kraak door ongewenste gebruikers. Verder is ongetemd groen een uitnodiging voor allerlei flora en fauna op het terrein. Dit kan ongedierte tot gevolg hebben, en zelfs leiden tot grootschalige vertraging van toekomstige ontwikkelingstrajecten. Bijvoorbeeld wanneer een beschermde diersoort besluit te broeden op het terrein.
Een ander risico van achterstallig onderhoud is dat verlichting en camerasystemen overwoekeren. Ook zichtlijnen voor verkeer kunnen dichtgroeien als het groen rondom een object achterstallig is, wat kan leiden tot onveilige situaties.
Doordacht groenbeheer voor leegstand
Middels doordacht terreinbeheer rondom leegstaand vastgoed kunnen veel van deze risico’s worden afgevangen. Een budgetvriendelijke aanpak – waarbij éénmalig of regelmatig onderhoud wordt gepleegd – gaat verloedering tegen. Passend onderhoud voorkomt daarnaast onnodige kosten als een object ad hoc in gebruik moet worden genomen of juist wordt verkocht.
Dus wat kun je doen om de omgeving van een leegstaand gebouw veilig én schoon te houden? Enkele voorbeelden:
- Gras is onderhoudsintensief en achterstallig maaien geeft al snel een onverzorgde uitstraling. Het gazon inzaaien met klaver geeft daarentegen een verzorgd, groen karakter. Dit houdt ook onkruid tegen, heeft bijna geen onderhoud nodig en is tevens een goede voedingsbodem voor toekomstige beplanting.
- Hetzelfde geldt voor het inzaaien van groenvakken met afrikaantjes. Door de hoge plantdichtheid krijgt onkruid weinig kans en is er dus weinig onderhoud nodig.
- Kaalslag van heesters en struiken rondom de gevel zorgt dat er duidelijke zichtlijnen blijven, waardoor criminaliteit en vandalisme wordt ontmoedigd. Ook brandgevaar wordt hierdoor weggenomen.
- Hagen kunnen één keer in de twee jaar hard gesnoeid te worden, in plaats van de gebruikelijke twee snoeibeurten per jaar.
- In sommige gevallen is het zelfs goedkoper om hagen éénmalig te verwijderen dan ze 5 jaar onverzorgd te laten staan (met het risico op brand en de komst van beschermde flora en fauna).
- Wij adviseren wel om de locatie ca. twee maal per jaar vluchtig te ‘screenen’ op veelvoorkomende risico’s. Vooral de komst van beschermde soorten of invasieve soorten (zoals riet of Japanse duizendknoop) kunnen desastreuze gevolgen voor het vastgoed en de potentiële ontwikkeling hiervan.
Interesse in een doordachte aanpak voor het terrein van uw leegstaande objecten? Wij helpen u graag. Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek.