Natuur Netwerken
Een natuurnetwerk is een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden, die met elkaar worden verbonden middels verbindingszones. Het aanleggen van deze natuurnetwerken is belangrijk om de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland tegen te gaan. Vanuit de overheid wordt hier actief in geïnvesteerd onder de naam Natuurnetwerk Nederland.
Natuurnetwerk Nederland
Natuurnetwerk Nederland (NNN) is sinds 2013 de naam voor de ecologische hoofdstructuur in ons land. NNN is een belangrijke pijler in het natuurbeleid van Nederland. Al sinds 1950 zien we de biodiversiteit achteruitgaan, en is besloten dat de overheid meer sturing moet geven om dit te herstellen. In 1990 werd dit beleid geïntroduceerd onder de naam Ecologische Hoofdstructuur (EHS), met als doel de Nederlandse natuur beter aan te sluiten op gebieden over de grens.
De opbouw van Natuurnetwerk Nederland
NNN bestaat uit drie soorten gebieden: kerngebieden die minimaal 250 hectare groot zijn (zoals nationale parken, landgoederen en bossen), natuurontwikkelingsgebieden en verbindingszones. Het Natuurnetwerk heeft in totaal een oppervlakte van ruim 750 duizend hectare. De verbindingszones maken het gemakkelijker voor dieren om zich tussen de kerngebieden te verplaatsen, bijvoorbeeld door de aanleg ecoducten of tunnels bij snelwegen.
Bij de 750.000 hectare op het land komt nog ruim zes miljoen hectare natte natuur: meren, rivieren en de Nederlandse delen van de Noordzee en de Waddenzee. Ongeveer 45 procent van de natuurnetwerkhectares op het land is ook Natura 2000-gebied.
Provincies zijn verantwoordelijk
De provincies zijn verantwoordelijk voor de begrenzing en de ontwikkeling van het natuurnetwerk. Iedere provincie kent dus als het ware zijn eigen natuurnetwerk. In het Natuurpact hebben de provincies met het rijk afgesproken om tot 2027 80.000 hectare natuur in te richten. Als terreinvoorziener houdt ook T&G Groep zich bezig met het ontwikkelen van de natuurnetwerken in Nederland. We werken veelvuldig met natuurorganisaties samen voor het behoud, aanleg, beheer en ontwikkeling van natuurgebieden.
Agrarische gebieden
Ook agrarische gebieden spelen een belangrijke rol in het versterken van het natuurnetwerk. Op dit moment zien we dat boeren steeds vaker inzetten op regeneratieve landbouw; een landbouwmethode waarbij natuurlijke bronnen niet worden uitgeput maar juist versterkt. Landbouwgrond worden ingericht als een polycultuur (een diversiteit aan gewassen op hetzelfde stuk land) in plaats van een monocultuur (slechts één gewas). Hierdoor neemt de biodiversiteit toe en voorziet het gebied in de mobiliteit van een grotere verscheidenheid flora en fauna.