Kathedraal voor bijzondere collectie kuipplanten gerealiseerd
Na een jaar keihard werken, is het zover! De bijzondere kuipplantencollectie van Mattemburgh is weer jaarrond te bewonderen door het realiseren van haar nieuwe winterverblijf ‘De Wintertuin’ op het landgoed. Een imposant gebouw dat straalt aan de geheel nieuw aangelegde oprijlaan, parkeerplaats en entree van landgoed Mattemburgh, welke zijn aangelegd door T&G. Donderdag 30 augustus werd deze, én de eetbare tuin van het landgoed, onder toeziend oog van een groot publiek feestelijk heropend!
Landgoed Mattemburgh wordt gerekend tot een van de vijf gaafst bewaard gebleven stijltuinen van ons land. T&G ontzorgt Brabants Landschap bij de renovatie van het gehele terrein rondom de nieuwe ‘winterstalling’, maar ook de Franse tuin en de moestuin op het landgoed zijn door T&G gerealiseerd. Voor meer informatie over het project, check hier de projectpagina van Landgoed Mattemburgh.
Een landgoed vol smaak
“Landgoed Mattemburgh is in 1982 geschonken aan Brabants Landschap. Toen de oude oranjerie te klein werd, kwam het idee voor de bouw van een nieuw verblijf voor de kuipplantencollectie zodat deze ’s winters op het landgoed konden blijven”, introduceert Jan Baan, directeur Brabants Landschap. Naast de Engelse en Franse Tuin die Mattemburgh rijk is, zijn er twee nieuwe tuinen aan het landgoed toegevoegd: de Eetbare Tuin en de Wintertuin. Er was al een kruiden- en moestuin aanwezig, maar deze maakte niet integraal onderdeel uit van de horeca. Met het open keuken concept is ‘buiten’ naar ‘binnen’ gehaald en proeft de bezoeker de oogst op het bord.
De horticultuur maakt Mattemburgh uniek in Nederland
Erik Blok, dé landschapsarchitect voor historische tuinen in Nederland, heeft door zijn visie de aanleg en opwaardering van de tuinen gestimuleerd. “Mattemburgh is zo bijzonder door haar horticultuur; de tuinbouw, de hovenierskunst, dit is misschien wel de enige plek nog in Nederland waar zo’n rijke gezamenlijke collectie aanwezig is. Bedden met eenjarigen, die elk jaar opnieuw worden ingeplant om mooie patronen en mozaïeken te creëeren.
Het nog enige Fürst-Pückler bed in Nederland, pronkend voor de villa, telt alleen al 9000 plantjes”, aldus Erik Blok.
Kuipplantencollectie jaarrond te bewonderen
Over een dikke maand gaan de 75 monumentale kuipplanten, sommigen meer dan 150 jaar oud voor het eerst hun nieuwe winterverblijf in. Symbolisch is donderdagmiddag de eerste citrusboom naar binnen gedragen. Dat gebeurde met de hand. Net als vroeger door de boeren uit de streek. Die kregen er een borrel en een sigaar voor. Zoveel belangstelling als nu, was er toen niet. Langs een erehaag van ruim 200 belangstellenden liepen architecten Joris Hoogstede en Koen van Heeswijk met uitvoerder Jan Wagenaars en Twan van den Hoff de overwinterplaats binnen. Bijzondere gast was de 92-jarige Dirk Vos; “Dat ik dit nog mee mag maken, is prachtig. Ruim 32 jaar heb ik hier gewerkt en mijn hart en ziel gegeven aan de tuinen van Mattemburgh. Ik beschouw het als een stukje van mezelf. Wat ben ik blij dat ik deze opening nog mee mag maken.”
Restauratie-operatie geeft Mattemburgh nog meer glans
Tussen 2005 en 2018 is het hele Landgoed Mattemburgh in haar volle glorie hersteld met als rode draad de horticultuur. De (buitenkant van de) villa is in 2011 gerestaureerd, waarna ze in 2013 ook publiek toegankelijk werd. Het Chinese bruggetje en reeënhuisje zijn in 2012 en het theehuis annex ijskelder in 2013 gerestaureerd. De tuinmanswoning en het koetshuis kwamen in 2016 aan de beurt. Tenslotte is in 2018 de Wintertuin en Eetbare tuin aangelegd, kwam er een nieuwe entree met parkeerplaats en fietsenstalling bij, paden zijn semi-verhard, het pinetum is opgewaardeerd en het verlengde van de parkvijver in het bos is in ere hersteld. Gedeputeerde Ruimte en Financiën, Eric van Merrienboer, sprak zijn waardering uit: “Leuk zo’n schenking van een landgoed. Dat is er wel eentje waarbij je de mouwen moet opstropen en lef moet durven tonen. Dat is Brabants Landschap en de familie van Akkeren, de uitbaters van de Orangerie Mattemburgh, zeker toe te rekenen.”
Naar overzicht