De nieuwe Wet natuurbescherming en het onderhoud van bomen
Sinds 2017 is de Wet natuurbescherming ingesteld. Deze wet vervangt de flora-en faunawet, de boswet en de Natuurbeschermingswet 1998. Door één wet de hanteren moeten de regels makkelijker te begrijpen en te hanteren zijn. De Wet natuurbescherming gaat ook in op de omgangsvorm en verboden met betrekking tot dieren in Nederland. Zo stelt de wet voor vogels dat het opzettelijk vernielen of beschadigen van nesten, rustplaatsen en eieren of het wegnemen van nesten strafbaar is. Daarnaast is het opzettelijk storen van vogels ook niet toegestaan.
Nieuwe wetgeving
Door deze regels is het snoeien en kappen van bomen niet altijd mogelijk. Volgens deze wet mag geen schade toegebracht worden aan vogels en andere beschermde dieren of planten maar geeft niet aan welke concrete werkzaamheden wel en niet zijn toegestaan. Het is daarom van belang een ontheffing te krijgen voor de werkzaamheden. Werkzaamheden bij vogels mogen niet leiden tot verslechtering van de staat van instandhouding. De vergunning kan verkregen worden als:
- uit onderzoek blijkt dat de soort zich op de locatie kan handhaven, ook op de langere termijn.
- het natuurlijk verspreidingsgebied van die soort niet kleiner wordt of binnen afzienbare tijd gaat worden.
- er een voldoende grote habitat bestaat en waarschijnlijk zal blijven bestaan om de populaties van de soort op lange termijn in stand te houden.
Onderhoud aan bomen en de wet
Onderhoud aan bomen zal toch gepleegd moeten worden. Eigenaren van bomen zijn namelijk verantwoordelijk voor hun bomen en moeten voldoen aan de algemene zorgplicht. Om aan de zorgplicht en de wetten uit de Wet natuurbescherming te voldoen is het van belang om bomen te kappen en snoeien buiten het broedseizoen van vogels.
De zorgplicht bestaat als eerste uit het uitvoeren van een VTA- controle, wat staat voor visual tree assessment. Er wordt visueel onderzoek uitgevoerd en uitwendige kenmerken waarmee ziektes kunnen worden herkend, worden geïnventariseerd. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op het groeigedrag, vlekken op de bladeren, vlekken of breuken van de bast of de stam en op wonden. Wanneer hier geen problemen voorkomen wordt er geen verder onderzoek uitgevoerd. Mocht dit wel het geval zijn, wordt er diepgaander onderzocht.
Naar aanleiding van een VTA-controle wordt er op dit moment door de T&G Groep op 10 rioolwaterzuiveringsinstallaties in de regio Utrecht en Noord-Holland 268 bomen gesnoeid. De VTA-controle heeft een duidelijk overzicht gegeven van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Deze werkzaamheden bestaan uit het snoeien van achterstallig boombeeld en het ingrijpend snoeien waarbij probleemtakken zoals schurende of kruisende takken en dubbele kronen worden verwijderd. Hierbij wordt het kroonvolume van de bomen gereduceerd. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwerkers en European Tree Workers die speciaal opgeleid zijn om in bomen te klimmen. Na uitvoering van deze werkzaamheden is het boombeeld teruggebracht van achterstallig naar aanvaard. Het boomonderhoud zal halverwege maart afgerond zijn zodat vogels in de bomen kunnen broeden.
Naar overzicht