“Bestrijd je ongedierte als je de rat vangt of als je de deur repareert?”
Ongediertebestrijding (of plaagdierbestrijding) laat zien dat de buitenruimte allang niet meer puur groen is. We verbreden ons dienstenpakket steeds meer om opdrachtgevers breder te ontzorgen. Integraal denken heeft de toekomst: buitengewoon veelzijdig! Daar kan onze expert op het gebied van ongediertebestrijding Frans Hendrick over meepraten.
We gingen met hem in gesprek over de essentie van plaagdierbestrijding en waarom je dan eigenlijk al te laat bent.
Frans, vertel eens wat over jezelf. Wat maakt dit vak voor jou zo mooi?
“Er is veel veranderd in mijn functie sinds Gustaaf onder de T&G Groep valt. Maar dat is juist zo mooi! Ik ben van oorsprong voorman en verantwoordelijk voor het onderhoud bij een grote vrachtwagenfabrikant. Ik haal echt eer uit mijn werk. Je bent continu buiten bezig en in contact met mensen. Je realiseert iets voor klanten van nul tot wat het moet zijn; ruimtes, ideeën, etc. Als je het goed doet is het ook blijvend en staat het er over jaren nog!
Eerst was het: hier zijn de planten en die moeten daar in. Maar nu is meer op hoofdlijnen: hier is een probleem of uitdaging of idee en maak het maar. Dat bevalt mij heel erg. Je krijgt daardoor veel meer vrijheid en binding met je eigen projecten.”
En de ongediertebestrijding?
“Daar zijn we sinds vorig jaar mee begonnen. Een klant had ontzettend last van ganzen en ons werd gevraagd of wij een oplossing hadden. Binnen de T&G Groep hebben we ongedierte-experts op verschillende gebieden zoals zware industrie en woningcorporaties. Dus de kennis was er!
In principe kan en mag iedereen ganzen verdrijven, maar ik raakte geïnteresseerd en wilde me verdiepen. Er blijken dus veel regels en een groot grijs gebied te zijn als het om plaagdierbestrijding gaat. Het toezicht wordt steeds strenger en de wet veranderd snel.
Om de kwaliteit van ons werk te borgen heb ik een opleiding gevolgd en ben ik nu maximaal gecertificeerd voor de bestrijding van alle plaagdieren en houtorganismen. Goed voor Gustaaf, T&G Groep, voor mij en voor de klant. Die kunnen we nu nog breder ontzorgen.”
Wat verstaan we onder ongedierte?
“Ongedierte is een breed begrip. Over het algemeen zijn het dieren die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mensen of economische schade veroorzaken. Zodra ze tot last zijn, zijn het plaagdieren. Ratten en dergelijk staan algemeen bekend, maar ook schimmels zoals de kelderzwam vallen onder de noemer. Die tasten bijvoorbeeld hout aan waardoor gebouwen onveiliger worden.
Toen we begonnen telden we 70 ganzen op het terrein van de klant. Nu nog maar 15.
Onze focus ligt natuurlijk meer op de buitenruimte: ratten, mollen en vogels zoals meeuwen, duiven en ganzen. Ook konijnen kunnen veel problemen veroorzaken. Voor elk dier gebruiken we weer andere methoden. Het verjagen van vogels gebeurt doorgaans met knallen, maar daar raken ze aan gewend. Wij doen het met een Agrilaser. Dat is een groene laser die niet schadelijk is voor de beesten als je het professioneel gebruikt.
Je schijnt dan een groene laser richting de vogel. Zo krijgen ze het idee dat ze worden aangevallen. Dat is zowel fysiek en geestelijk onprettig voor de vogel en daardoor gaan ze weg na herhaaldelijk gebruik. Het is ontzettend effectief! Toen we begonnen telden we 70 ganzen op het terrein van de klant. Nu nog maar 15.”
Moeten we ongedierte bestrijden of voorkomen?
“Zeker voorkomen! Je moet niet denken ‘die rat moet daar weg’, maar ‘waarom zit die rat daar?’ Neem je de oorzaak weg dan vertrekt de rat ook. De ultieme plaagdierbestrijding is in feite preventie. Het begint met monitoren en ‘habitat management’.
De beste vorm van bestrijding is I.P.M, oftewel Integrated Pest Management. Denk daarbij aan deuren die kapot zijn of openstaan, een verzakt riool, begroeiing tegen gebouwen aan, gaten in gebouwen, verzakt straatwerk, noem het maar op. Daar leeft ongedierte. Het dier zelf is meer een symptoom dan een probleem. Beheers je het ongedierte als je de rat vangt of als je de deur repareert? Ik denk dat tweede.
Je moet niet denken ‘die rat moet daar weg’, maar ‘waarom zit die rat daar?
We bestrijden eigenlijk nog te veel en beheersen te weinig. Dat komt omdat het soms lastig is aan te wijze wie er verantwoordelijk is. Als een woningcorporatie last heeft van de ratten die afval eten dat in de openbare ruimte ligt; wie gaat dat probleem dan oplossen? We moeten over die grens heen durven stappen.”
Wanneer mag je jezelf echt expert noemen op het gebied van ongediertebestrijding?
“Je moet zeker gecertificeerd en ervaren zijn. Certificering is nu nog niet verplicht, maar er komt vast en zeker een wet aan zoals dat ook met Roundup (onkruidbestrijdingsmiddel, red.) is gebeurd. Doorvergiftiging komt nog te vaak voor, omdat middelen onjuist worden ingezet.
Dat wil zeggen; het gif wordt niet goed gebruikt waardoor de rat niet meteen dood gaat. Een roofvogel eet de rat en dan gaat de vogel dood door indirecte vergiftiging. Dat moeten we echt voorkomen. Een goede plaagdierbestrijder lost het probleem op en niet alleen de overlast. Die denkt aan mens en natuur, niet alleen aan de mens.
Een goede plaagdierbestrijder lost het probleem op en niet alleen de overlast.
Hoe zorg je ervoor dat we diervriendelijk omgaan met de plaagdieren?
“Diervriendelijk bestrijden is eigenlijk de plek zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor het plaagdier zodat deze er niet eens komen. Dan ben je goed. Bestrijden met gif en dergelijke daar ontkom je soms helaas niet aan. Idealiter wil je eerst monitoren, dan de oorzaak wegnemen en dan pas kijken of er bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Mocht dat toch zo zijn dan gebruiken we waar mogelijk diervriendelijke vallen of de Agrilaser. Hopelijk zien we in de toekomst nog meer van dat soort innovaties!”
Naar overzicht