Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Natuurbegraafplaats Schoorsveld is een natuurgebied van ruim 25 hectaren waar de natuur alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Natuurbegraven is een relatief nieuwe, alternatieve vorm van begraven. Natuurbegraven Nederland maakt het met meerdere ‘natuurbegraafplaatsen’ in Nederland mogelijk om eeuwige rust te bieden. In het Brabantse Heeze is de locatie Schoorsveld door T&G Groep gerealiseerd. Maar liefst 25 hectaren aan productiebos werden omgevormd tot natuurbos en heide!
Het natuurgebied zal uiteindelijk worden overgedragen aan Natuurmonumenten. Zo blijft het natuurgebied voor altijd behouden. Voor meer informatie kun je terecht op de websites van locatie Schoorsveld of Natuurbegraven Nederland.
Realisatie
Naast het concept natuurbegraven zelf, is ook de realisatie van het project erg bijzonder. Met name de omvang; er zijn op het terrein in één maand tijd maar liefst 13 hectaren bomen gerooid! De boskap is noodzakelijk voor het creëeren van begraafplaatsen, maar een bijkomend voordeel is het vergroten van de gelaagdheid in de vegetatie. Verder is er maar liefst 100.000 m3 grond verzet. Alleen al bij het uitgraven van het ven is 15.000 m3 grond vrijgekomen. De grond werd vervolgens gebruiken om laag terrein, dat te dicht bij het grondwater lag, op te hogen. Onder het grondwaterpeil kan namelijk niet worden begraven.
De realisatie van het gehele project duurde een halfjaar. Natuurbegraven Schoorsveld ligt naast een crematorium van DELA en conferentiecentrum Kapellerput. Om voor beide plaatsen de rust te bewaren tijdens de werkzaamheden, heeft T&G gedurende dit halfjaar een alternatieve af- en aanvoerroute aangelegd. Voor het afzetten van het gebied zijn boomlijken gebruik, welke nog steeds worden gebruikt als natuurlijke barrière tussen Natuurbegraafplaats Schoorsveld en het omliggende natuur- en recreatiegebied.
Naast de massieve omvang van project, werden er ook bijzonder hoge eisen gesteld aan het ontwerp en de uitvoering. Allereerst is het gehele terrein primair een natuurgebied, ontworpen zodat het zichzelf op duurzame wijze in stand houdt. De aanbestedingsfase vroeg om een zorgvuldige benadering, waarbij T&G haar expertise, visie, maar vooral ook het gevoel dat het eindresultaat moest uitstraling, in een lijn kreeg met Natuurbegraven Nederland.
Flora en fauna
Het plangebied besloeg 24 hectare waar veel flora en fauna aanwezig is. T&G hield uiteraard rekening met de aanwezige beestjes en plantjes in het toenmalige bos om het natuurlijke en duurzame karakter van het project te waarborgen.
Water in het gebied trekt namelijk veel leven aan. Met name het ven dat is uitgegraven faciliteert extra biodiversiteit, waaronder de kamsalamander en andere amfibieën. Om te zorgen dat deze dieren ook een schuilplaats hebben, is bewust gekozen om een aantal boomstronken langs het water te laten staan.
Ook bij het graven van het ven is rekening gehouden met de biodiversiteit; het ven is namelijk minder strak uitgegraven om zo natuurlijke glooiingen te creëren en microreliëf aan te brengen. Hierdoor ontstaan er wadplaatsen met een eigen biotoop en wordt de diversiteit aan flora en fauna aanzienlijk vergroot. Tot slot werd het ven niet alleen gevuld met grondwater, maar brachten we ook water aan uit een soortgelijke bestaande poel. De aanwezige micro-organismen versnellen het biologische opstartproces van het gebied substantieel! Bij aanleg van 12.000 m2 paden op het terrein is natuurlijke materiaal in de vorm van menggranulaat gebruikt.
–
Werkzaamheden:
Werkzaamheden tijdens dit project zijn boskap en het rooien van bomen (12 hectare). Er is meer dan 100.000 m3 grond verzet tijdens het uitgraven, vervoeren en ophogen van het terrein. Groen aanbrengen, 60.000 m3 grond opbrengen (15 uit ven), het aanplanten van groen en het aanbrengen van half verharding voor toegangswegen en paden.