Zorglocatie Kraanmeer (Huize Padua)
In Huize Padua biedt GGZ-Oost Brabant specialistische zorg aan mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Het terrein is al langere tijd toe aan vernieuwing en sinds kort is gestart met het moderniseren van Huize Padua tot een ‘levendig landgoed’. De eerste stap is al gezet: door de realisatie van woonvoorziening Kraanmeer ontstaat een unieke afdeling voor mensen met een licht verstandelijke beperking én psychiatrische problemen.
Tussen wal en schip
Cliënten met een licht verstandelijke beperking én psychiatrische problemen vallen vaak tussen wal en schip. “De verstandelijk gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg zijn twee gescheiden werelden,” zo stelt GGZ-Oost Brabant. “Daardoor krijgen deze cliënten vaak geen optimale zorg en is niet goed duidelijk waar zij het beste begeleid en behandeld kunnen worden.”
De nieuwe afdeling komt op de begane grond in het karakteristieke monumentale gebouw Kraanmeer en moet deze groep mensen een structurele oplossing gaan bieden. De afdeling is een samenwerking tussen GGZ Oost Brabant en Philadelphia, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de behandeling en begeleiding op de nieuwe afdeling wordt de expertise vanuit beide organisaties ingezet.
De beleving van de cliënt centraal
Als onderdeel van de ontwikkeling is T&G Groep gevraagd om de omliggende buitenruimte op te knappen. Het complete terrein van Huize Padua wordt reeds beheerd door T&G Terrein en Groenvoorziening volgens een speciale belevingsmethode. Naast deze samenwerking is ook het terrein rondom de afdeling Kraanmeer gerealiseerd, welke is omgevormd van een parkeerterrein met veel asfalt naar een functioneel leefgebied.
Er is eerste een compleet ontwerp gemaakt op basis van een taakstellend budget waarin – net zoals bij het terreinbeheer – de beleving van de cliënt centraal staat. Zij hebben “veiligheid en structuur nodig die essentieel is voor succesvolle stabilisering, behandeling en begeleiding, gericht op herstel van de psychiatrische aandoening en van het ‘gewone leven,” aldus Bestuurder Jeroen van de Pas van Philadelphia.
Er zijn in totaal maar liefst vier terrassen gemaakt zodat de cliënten gemakkelijk buiten kunnen zitten. De oude fietsenstalling is verplaats voor betere toegankelijkheid. Het materiaal van de oude fietsenstalling is in het kader van duurzaamheid hergebruikt voor de realisatie van een de berging. Daarnaast is er veel groen aangebracht voor een natuurlijke, stress-arme omgeving.
Buitengewoon veelzijdig
De werkzaamheden die T&G heeft uitgevoerd voor de realisatie van het terrein zijn buitengewoon veelzijdig te noemen. Zowel het complete ontwerp als de uitvoering zijn door T&G verzorgt. De oude situatie is deels afgebroken, waaronder het verwijderen van een aantal parkeervakken om ruimte te maken voor groen.
Het project vond plaats op verschillende plekken rondom het gebouw. Er is verharding verwijderd en gras ingezaaid. Andere delen van de bestrating zijn herstraat. Rondom de gerealiseerde terrassen zijn plantvakken aangebracht en beplant volgens een eigen beplantingsplan.