Verhoog je BREEAM-score met een duurzame buitenruimte
Bouwlabels zoals BREEAM zijn veelgebruikte instrumenten om aan te geven hoe duurzaam een gebouw is. De buitenruimte is hier onlosmakelijk aan verbonden. Of het nu gaat om een ambitieus nieuwbouwproject of een renovatie; voor een hoge score is een duurzaam terrein een vereiste. Zo creëer je al snel een hogere vastgoed- en exploitatiewaarde, alsmede een groener imago, positieve milieu-impact en een fijne leef-/werkomgeving.
Maar wat kun je precies doen om jouw buitenruimte naar het volgende duurzame niveau te tillen?
Van regen tot egel
Belangrijk om te beseffen is dat een duurzaam gebouw niet ophoudt bij de gevel. Een gebouw en het omliggende terrein vormen één systeem met vele mogelijkheden. Om die reden wordt op veel verschillende punten beoordeeld bij audits voor bouwlabels en -certificering. Alles van biodiversiteit tot klimaatadaptatie komt aan bod. T&G Groep heeft brede expertise op het gebied van terreininrichting en beheer, en kan u in de breedte adviseren en ontzorgen.
Inheemse beplanting
Door heel Nederland lopen zogeheten ‘natuur netwerken’ waarover dieren en insecten zich verplaatsen. Deze ecologische hoofdstructuren (EHS) zijn essentieel voor hun succes, maar de toenemende bebouwing en verstedelijking zorgen voor steeds meer versnippering van deze ecologische systemen. De oplossing? Meer groen, bloemen en het liefst inheemse beplanting.
Een doordacht beplantingsplan met inheemse beplanting scoort goed, zowel voor de bijen als op een auditrapport. Hier komt wel veel bij kijken en het betrekken van een expert is aan te raden. Want wat maakt een plantsoort nou écht inheems? Factoren als omgevingsgeschiedenis, bodemopbouw en de flora en fauna spelen daarbij een rol.
Daarnaast is het belangrijk dat het bloemenmengsel een natuurlijk mix van de twee geslachten bevat, zodat er daadwerkelijk bestuiving kan plaatsvinden. Dat is goed voor insecten – in het bijzonder de bij – en biedt de beste basis voor een betere biodiversiteit.
Nest- en vleermuizenkasten
Een andere manier om biodiversiteit een boost te geven, is het plaatsen van nestkasten. Kasten voor mezen en spreeuwen komen het vaakst voor, maar er is op dit gebied veel mogelijk. Ook grotere vogels zoals de slechtvalk en natuurlijk vleermuizen doen het goed in stedelijk gebied.
De kracht zit ‘m in de combinatie van inheemse beplanting, een juiste bodembalans en het aantrekken van de juiste diersoorten. Daarmee creëren we een nuttig, lokaal ecosysteem. Vogels en vleermuizen zijn immers effectieve bestrijders van ongedierte. Zo eten pimpelmezen kleine insecten die normaal een last zijn voor het groen. Vleermuizen doen het vooral goed aan de waterkant; een dwergvleermuis eet op een goede avond zo’n 300 vervelende insecten zoals muggen. Zelfs egels kunnen worden gefaciliteerd middels egelkisten; een goede oplossing voor slakken die graag aan de beplanting knagen.
Insectenhotels
Een open deur als het om biodiversiteit gaat is het plaatsen van een insectenhotel. Deze toepassing biedt ruimte voor bijen, vlinders en nog vele andere soorten insecten. Samen zorgen zij o.a. voor de bestuiving van bloemen. Zij houden het lokale ecosysteem in evenwicht én beweging. Wel belangrijk is de afstemming van de insectenkast op de omliggende beplanting. Zo zorgen we dat de insecten die er verblijven ook de juiste voeding tot hun beschikking hebben.
Groendaken en groene gevels
Groendaken kunnen bewoners en werknemers vele voordelen bieden; van een leuk uitzicht tot verkoeling en zelfs een complete daktuin. Daarnaast scoren ze goed bij de audit. Anders dan gebouwen, koelen planten de lucht om hen heen doordat ze vocht transpireren. Zeker in wijken met oudere bewoners kan dit een groot verschil maken, omdat onze senioren gedurende een hittegolf een groot risico lopen.
Natuurinclusief bouwen heeft dus vele voordelen:
- Groen verhoogt de vastgoedwaarde;
- Heeft een rustgevend effect;
- Verhoogt de arbeidsproductiviteit;
- Verlaagt gezondheidskosten.
Bonuspunten: combineer een sedumdak met zonnepanelen voor een hogere opbrengst!
Naast groen op het dak, is verticaal groen een uitstekend optie. Een groenwand is een vergelijkbare, innovatieve oplossing voor actuele stadsproblematiek, zoals hittestress, geluidsoverlast en luchtvervuiling. Onderzoek heeft aangetoond dat op zonnige dagen een groene gevel vele malen koeler blijft. Daarnaast geven groene gevels eveneens binding aan CO² en fijnstof.
Infiltratie van water
Door het asfalteren en betegelen van steden stroomt steeds minder water terug de grond in. Bij heftige buien kan de riolering de druk niet aan, terwijl de grond steeds verder uitdroogt. Gelukkig kunnen we zorgen voor een klimaatadaptieve woonomgeving, waar water op een natuurlijke manier terugstroomt in de bodem.
Het begint natuurlijk met het afkoppelen van de hemelwaterafvoer waardoor regenwater niet meer het riool in stroomt. Zo wordt het schone regenwater niet onnodig gezuiverd en kan het riool beter omgaan met piekneerslag. Door regenwater te leiden naar plantvakken, een wadi of ondergrondse infiltratiekratten kan het water langzaam terug de bodem in stromen. Ook kan op platte daken een buffer gecreëerd worden en hebben vele woningen kruipruimtes die met een aanpassing water kunnen bergen.
Bodembalans en terreinbeheer
Na de aanleg van ‘groene’ toepassingen blijft een duurzaam terrein vragen om de juiste aandacht. Een goede bodem zorgt ervoor dat insecten en dieren de winter doorkomen en schimmels en ander ondergronds leven een goede kans krijgt. Maar daarvoor is doordacht onderhoud van het terrein én de permacultuur een vereiste. Dit soort onderhoud is essentieel om het hele project te laten slagen!
Sta jij op het punt te starten aan een (ver)bouwproject en heb je duurzame ambities? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Zo voorkomen we dat groen een sluitpost wordt om tegenvallers tijdens de bouw te compenseren, en blijven de pijlen gericht op een duurzame toekomst: een groene buitenruimte met bijpassend ecologisch beheer.
Naar overzicht